Manapság valósággal elveszünk a gyógyszertárak és gyógynövényboltok étrend-kiegészítőktől roskadozó polcai között. A nagy választékban elbizonytalanodva olykor mindent felvásárolnánk, máskor pedig pénzkidobásnak érezzük azt, ha többféle vitaminra is költünk. Mikor és miért van igazán szükség rájuk? 5 érvben igyekszünk most összefoglalni azokat a tényezőket, amiért indokolt lehet az észszerű táplálékkiegészítő-fogyasztás.

Ha azon emberek csoportjába tartozunk, akik kiegyensúlyozott, vegyes, tápértékben gazdag és adalékanyagoktól mentes élelmiszereket fogyasztanak, akkor talán azt gondolhatjuk, hogy felesleges vitaminokkal és egyéb kiegészítőkkel bombáznunk magunkat. Ez így is van, meg nincs is így. De lássuk, miért gondoljuk ezt.

Való igaz, hogy a friss zöldségekben, gyümölcsökben, minőségi állati, növényi fehérjékben és gabonákban gazdag táplálkozással elvileg minden vitamint és nyomelemet beviszünk a szervezetünkbe, azonban itt az első pont, hogy lássuk, hol hibázik egy kicsit ez a folyamat.

  • Szegényebb tápértékkel rendelkeznek ma az élelmiszerek

Az ipari mezőgazdaság hozadéka (kémiai vegyületek, műtrágyák és növekedést segítő szerek használata), hogy a talaj egyre kevésbé gazdag tápanyagban, így az ott megtermesztett zöldségek és gyümölcsök is jókorát veszítettek tápértékükből. Ugyanez a helyzet az ipari állattenyésztéssel is. Magyarán, csak a táplálkozásból már nem viszünk be annyi vitamint és ásványi anyagot, mint mondjuk 30 évvel korábban.

  • Silány minőségű ételeket fogyasztunk

A fast food térhódításával, nagyon sokan elvannak a pizza, hamburger párosával, és bizony egy ilyen étrend hosszú távon nem fenntartható. A fast foodról senkinek nem a frissesség, az olaj-, só-, cukorhiány ugrik be elsőre, épp az ellenkezője. Bármilyen feldolgozott élelmiszerekből álló táplálkozás előbb-utóbb egészségügyi gondokhoz vezet. Ha tehetjük, legyen 70 a 30-hoz az arányunk a teljes értékű táplálék és a megkívánt fast food menü között.

  • Több méreganyagnak vagyunk kitéve

Kezdve a levegőben levő szennyeződésektől, az ivóvízben kimutatható nehézfémekig, vagy a tisztító- és tisztálkodó szerekben található káros vegyületekig, modern életünk során számos méreganyag kerül a szervezetünkbe. Vannak kifejezetten ezektől a méreganyagoktól megszabadító kiegészítők (pl. algakészítmények), amelyek hatékonyan tudnak nekünk ebben is segíteni.

  • Életmódunk is befolyásolja, hogy mikor van szükségünk vitaminpótlásra

Vannak időszakok, élethelyzetek, amikor további tápanyagpótlásra van szükségünk. Lehet szó ilyenkor egy drasztikus diétáról, vagy húsevő étrendről vegetáriánus étrendre való áttérésről, esetleg kemény fizikai felkészülésről, sportteljesítményről, növésben levő szervezetről, vagy épp ellenkezőleg, időskori étvágytalanságról is. Ezekben az esetekben igen indokolt a megfelelő étrend visszaállításáig, vagy az mellett kiegészítőket fogyasztani.

  • Felszívódási, emésztési gondokkal küzdünk

A bevitt táplálékok milyensége, egyes gyógyszerek rendszeres fogyasztása a kor előrehaladtával megbolygatja gyomorsavunkat, bélrendszerünket, amelynek következményeként csak részlegesen szívódnak fel az elfogyasztott élelmiszerek és így a hasznos tápanyagok. Ez esetben szintén indokolt olyan nem szintetikus kiegészítőket használni, amelyek segítik a felszívódást és az emésztő enzimek újratermelődését.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük