Azt már régóta tudjuk, hogy a bevitt tápláléknak óriási szerepe van egészségi állapotunk fenntartásában. Az élelem milyensége, minősége és mennyisége kívül-belül hatással van testünkre, így hasznos tudnunk, hogy melyek vannak rá jótékony hatással, és mely élelmiszerek hosszú távú fogyasztása okozhat problémákat.

Ha a táplálkozás valahol megmutatkozik, az a bőrünk. Attól függően, hogy milyen táplálékot fogyasztunk, arcbőrünk lehet ragyogó és egészségtől kicsattanó, vagy fakó és idő előtt ráncosodó.

De lássuk is, milyen élelmiszer tesz jót a bőrünknek!

Friss gyümölcsök és zöldségek

A nyers gyümölcsök, zöldségek bőrünk legerősebb szövetségesei! C-vitamin-tartalmuknak köszönhetően segítenek a bőr kollagén rostjainak formálásában, ugyanakkor a legjobb antioxidánsok, hiszen védik bőrünket a légszennyeződéstől és a káros UV sugárzástól. Minél színesebb egy zöldség, annál több csodát művel a bőrünkkel! Ezért minden nap legyen a tányérunkon sötétzöld, piros, narancssárga és sárga színű zöldség nyersen, párolva, vagy grillezve.

Halak

Magas Omega-3 zsírsav tartalmuknak köszönhetően a halak kiváló táplálékforrások, javítják a száraz, hámló bőr állapotát, valamint csökkentik a fényérzékenységet.

Diófélék és egyéb magvak

Mind a dió, mind a magvak jó E-vitamin-források, amely vitamin antioxidáns tulajdonságai révén képes megakadályozni a szabad gyökök kialakulásáért felelős oxidációs folyamatokat. Ezzel pedig a bőr öregedését lassítja. A diófélék és magvak nyomelemeket, szelént, cinket és rezet is tartalmaznak, amelyek védik a sejteket és elősegítik a bőr egészséges szerkezetét.

Az alábbi élelmiszereket korlátozottan, vagy ha egyéb, a következő táplálékokkal összefüggő egészségügyi problémánk is van, akkor egyáltalán ne fogyasszuk:

Vörös húsok

Ha fehérjebevitelünket nem elsősorbanbelőlük nyerjük, akkor nincs gond az alkalmankénti, minőségi vörös húsok (leginkább marha) fogyasztásával. Igyekezzünk mégis inkább a soványabb fehérjeforrásokat (csirke, pulyka) fogyasztani, amelyeknek alacsonyabb a telített zsírtartalmuk, ami azt jelenti, hogy a vörös húsokkal ellentétben kevésbé okoznak gyulladást.

Vörösbor

Korlátozott fogyasztását orvosok is ajánlják a benne levő resveratrol nevű, bőrvédő polifenol miatt. Itt is azonban a korlátozott fogyasztáson van a lényeg, hiszen nem tekinthetünk el az alkohol szervezetre és így a bőrre gyakorolt káros hatásaitól. Utóbbiak között említhető a kiszáradás és az erek kitágulása.

Glutén

A glutént pár éve nagyon rossz fényben tüntetik fel, pedig sok szakember hangoztatja, hogy csak indokolt esetben iktassuk ki a táplálkozásunkból. A szárnyra kapott közhiedelemmel ellentétben, miszerint a gluténmentes termékek egészségesebbek, rengeteg gluténmentes étel feldolgozott és tápanyagban szegény.

Az viszont igaz, hogy a glutén leggyakrabban a szénhidrátokban található meg, és a szénhidrátban gazdag étrend növeli a ráncok kialakulásának esélyét.

Cukor

Ha egy fő bőrkárosító élelmiszert említhetnénk csak ki, akkor minden bizonnyal a cukor lenne az! Amennyiben sok cukrozott ételt fogyasztunk, az nemcsak, hogy rugalmatlanná, megereszkedetté teszi a bőrünket, de elősegíti a korai öregedést is. Ennek oka a glikációnak nevezett folyamat, amikor is a cukrok a bőr kollagénjéhez és rugalmas fehérjéihez kötődnek, aminek az lesz az eredménye, hogy a kötőszövet megmerevedik, bőrünk kiszárad és élettelenné válik.

Tej

Mind a mai napig a tejet tekintik a fő kalciumforrásnak, pedig számos növényi élelmiszerben többszörös értékben is megtaláljuk a kalciumot. Azonban ha olajos, pattanásos bőrrel küzdünk, fontoljuk meg a tejtermékek fogyasztását.

Sokat hallani az ipari állattartás, az antibiotikumokkal és növekedési hormonokkal kezelt állatok húsának, tejének egészségre káros hatásairól.

A kulcs a megbízható forrásból származó, ellenőrzött tejtermékek választása, vagy a növényi tejtermékek kipróbálása. Ami pedig a kalciumbevitelt illeti, ne feledjük, hogy ott van a spenót, a kelkáposzta, a babfélék, amelyekben igen nagy mennyiségben találunk kalciumot.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük