Becslések szerint ma Magyarországon a 30-50 éves korosztály tizedét, míg a 70 év felettieknél közel minden második személyt érint a visszérbetegség tüneteinek egy része.​ Ezek a tünetek a kisebb pokhálóerektől és seprűvénáktól a lábdagadásig és az éjszakai lábikragörcsig változatosak lehetnek. Fontos tehát, hogy már az első tünetek megjelenésénél komolyan vegyük a jeleket és ne csupán esztétikai problémaként kezeljük a visszerességet. Csakis idejében elkezdett kezeléssel előzhetjük meg a lábszárfekélyt, a visszérgyulladást, a lábelhalást és a tüdőembóliát, a visszérbetegség legfőbb szövődményeit.

Mi okozza a visszértágulatot?

A visszerek megjelenése, súlyosabb esetben kitüremkedése tulajdonképpen a vénás elégtelenség előjele. A vénák falának gyengülése vagy sérülése, rendellenes alakúvá válása, valamint a pangó vér nyomásának növekedése jellemzi a problémát. Általában a test alsó részén, leggyakrabban a lábakban alakulnak ki a visszértágulatok. Megjelenésük oka több tényezőn is múlhat, beleértve a genetikai hajlamot, de az olyan életmódhoz kapcsolódó tényezőket is, mint a túlsúly, a dohányzás​, az álló- vagy ülőmunka, ami hosszú távon szintén fokozza a láb vénás rendszerének terhelését.

A visszérbetegség kialakulási fázisai

Amint azt látni fogjuk, a betegség kezdeti szakaszában „csupán” esztétikai problémának elkönyvelt seprűvénák jelentkezhetnek. Ám ha sokat várunk, ezek később visszértágulatokká, legsúlyosabb esetben pedig lábszárfekélyekké is fejlődhetnek.

1. Fázis: Belsőleg megduzzadt vénák

Ezek külsőleg még nem láthatók, ugyanis a változások a vénák belső szelepein fordulnak elő. Mielőtt a bőr felszínén is megjelennének, kellemetlen érzéseket okoznak: érzékenység, görcsös fájdalom, égő érzés, nehéz lábérzet, viszketés stb.

2. Fázis: Pókhálóvénák, seprűvénák

Ezek kék vagy lila vonalak formájában jelennek meg a bőrön, és sokaknál semmilyen panaszt nem okoznak, ám előfordul, hogy bizonyos személyek már ebben a korai stádiumban is fájdalmas vagy sajgó érzésről panaszkodnak.

3. Fázis: Külsőleg duzzadt vénák

Ahogy a vénák gyengülnek vagy sérülnek és pangó vérrel telítődnek, sötétlila, vörös vagy kék színűek lesznek, megduzzadnak és bőrelszíneződést, viszketést, fájdalmat és nehéz lábérzést okoznak.

Ebben a fázisban a visszerek már olyan súlyossá válhatnak, hogy a személy a ruhák viselését, a borotválkozást vagy a bőrkrém, testápoló felvitelét is fájdalmasan éli meg.

4. Fázis: Ödéma és erős lábfájdalom

Itt már szivárgó vagy felszakadó vénákról beszélünk, amelyek az érintett testrészben, általában a lábakban vérzést okozhatnak. Ebben a szakaszban a legtöbb ember láb- vagy bokaduzzanatot, esténként vagy hosszabb ideig tartó állás után jelentős láb- és bokafájdalmat tapasztal.

5. Fázis: Változások a bokában

A bokán megjelenő apró, kúszó vagy pókhálószerű erek elkezdenek növekedni, ami duzzanattal, fájdalommal, viszketéssel és égéssel jár.

A tünetek a hosszú ideig tartó állás vagy a láb erőteljesebb igénybevétele után felerősödnek.

6. Fázis: Bőrelváltozások

A sérült vénák alapvető változásokat okozhatnak a bőr textúrájában és színében. A betegség előrehaladtával a bőr sötétebbé, keményebbé válik, és még érzékenyebb lesz a fájdalomra.

7. Fázis: Lábszárfekély megjelenése

A vénás betegségek, a visszeresség kialakulásának ebben az előrehaladott stádiumában súlyos, fájdalmas és lassan gyógyuló sebek vagy fekélyek alakulnak ki a lábakon és a bokákon. Egyes fekélyek minimális ápolással meggyógyulhatnak, de gyakran sajnos krónikus fekélyekről van szó.


Idejében figyeljünk oda érrendszerünk egészségére, hogy elkerüljük a bajt!

Együtt élni a visszerekkel sokkal kellemetlenebb, mint kezelni, megelőzni azokat. Egy súlyos visszér életveszélyes vérrög kialakulásához is vezethet, így elengedhetetlen, hogy minden betegséggel élő idejében megfelelő kezelésben, orvosi ellátásban részesüljön.

Hozzuk meg ma a megfelelő életmódbeli változtatásokat, hogy a holnap könnyebb legyen! Iktassuk be mindennapjainkba a mozgást, étkezzünk zöldségben és gyümölcsben gazdagabban, illetve hagyjuk el a dohányzást – már ez a három lépés jelentősen csökkentheti a visszér kialakulásának kockázatát​, vagy a már kialakult visszértágulat esetén segít megakadályozni az olyan komplikációkat, mint a trombózis vagy a lábszárfekély.

hri vitalion

A szív- és érrendszer támogatására kifejlesztett HRI-Vitalion tabletta erősíti az érfalat, csökkenti az ödémás duzzanatot, ezáltal elősegíti az egészséges vénás keringést és csökkenti a visszér kialakulásának esélyét.
A készítmény egyaránt ajánlott a már kialakult visszerek kezelésére és a vénás betegségek megelőzésére is.

Válaszd az egészséges életmódot és a megelőző, orvosi terápiát kiegészítő HRI-Vitalion étrend-kiegészítőt!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük