Ahhoz, hogy immunrendszerünk jól működjön, megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre van szüksége. Változatos étrenddel ez a szint elérhető, azonban gyerek- vagy időskorban, speciális diéta vagy betegség esetén pótolni kell néhány vitamint. 

Azt már mindenki tudja, hogy a vitaminok két csoportra oszthatók. A zsírban oldódó vitaminok (ilyenek az A-, D-, E-, K-vitaminok) a szervezet zsírszövetében és a májban raktározódnak. Kiegyensúlyozott étrendet követve nem kell rendszeresen pótolnunk ezeket, kivéve a D-vitamint, amelyhez a téli fényhiányos időszakban lehetetlen hozzájutnunk! A vízben oldódó vitaminokat (C-, B-vitaminok) szervezetünk nem tudja elraktározni, a kellő mennyiség felszívódik, a felesleg pedig kiürül. Hiány esetén ezek kúraszerű pótlása szükséges.

Hogyan szedjük helyesen a vitaminokat?

Bármilyen vitamint is kezdünk el szedni, mindig válasszuk az életkorunknak, nemünknek, fizikai aktivitásunknak megfelelő étrend-kiegészítőt! Azokból is a kombinált készítményeket, amelyek a megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges összetevőket. Mindemellett ne feledjük, hogy a változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozást semmi nem helyettesíti! Arra is figyeljünk, hogy a rendszeresen szedett, nagy hatóanyag-tartalmú étrend-kiegészítőkhöz a szervezet hamar hozzászokik, így fokozatosan hagyjuk el ezeket, hogy elkerüljük az átmeneti vitamin- vagy ásványianyag-hiányt. 

A megfelelő felszívódás érdekében azt is jó tudni, hogy a legtöbb étrend-kiegészítőt érdemes étkezés közben vagy közvetlenül utána bevenni. 

Mit mivel, vagy mivel ne szedjünk?

A kalcium és a magnézium is gátolja a vas felszívódását, így ezt a két fontos ásványi anyagot semmiképp ne szedjük együtt. Amennyiben kalciumot és magnéziumot is használunk, akkor figyeljünk arra, hogy teljen el néhány óra azok bevétele között. 

A C-vitamin azonban megkönnyíti a vas felszívódását. A D-vitamint érdemes a legtáplálóbb étkezéskor, ebédkor bevenni. És vigyázzunk a K-vitaminnal, ha vérhígítót és/vagy szívgyógyszert szedünk, mivel befolyásolhatja azok hatását. 

Az étrend-kiegészítőket lehetőleg ne kávéval, de még csak ne is teával fogyasszuk, mert ezekben a népszerű italokban levő csersav csökkenti egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

Egy vegyes táplálkozással és indokolt esetben kiegészítőkkel megtámogatott erős immunrendszer a csontjaink és érrendszerünk egészséges állapotára is kihat. A 100%-ban természetes összetevőket tartalmazó HRI-vitalion étrend-kiegészítő tabletták a csont- és érrendszer átfogó védelmét szolgálják. A vitaminok és ásványi anyagok, gyümölcs- és más növényi összetevők mellett A-vitamint, cinket, C-vitamint, mangánt, rezet és vasat tartalmaznak, amelyekkel hozzájárulnak az immun- és idegrendszer normál működéséhez. Általános fáradtság, nehézlábérzés, visszeres elváltozások és a lábak fokozott terhelése esetén javasolt étrend-kiegészítő. 

Figyeljünk oda életvitelünkre, táplálkozzunk helyesen, mozogjunk rendszeresen, így sokkalta jobb közérzetet és általános fizikai állapotot érünk el. Az egészséghez vezető úthoz időközönként vitaminpótlásra van szükségünk, ilyenkor válasszunk átgondoltan, az adott állapotunknak megfelelő vitamint, és szedjük azt kúraszerűen. Ha pedig nem vagyunk biztosak benne, hogy pontosan mire is van szükségünk, mindig kérjük ki az orvos tanácsát!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük