Napjaink inaktívabb életmódja sajnos a lassuló vérkeringésben is megmutatkozik, amelyre csak akkor figyelünk fel, amikor már zsibbadnak és hidegek a végtagjaink, fáradékonyak, levertek vagyunk.

Pedig a helyes életmóddal itt is rengeteget változtathatunk a már kialakult lassú, gyenge vérkeringésen. A dohányzás, a túl sós és zsíros ételek fogyasztásának elhagyásával, az ülő vagy álló életmód rendszeres mozgással történő kiegészítésével, masszázzsal és langyos-hideg lábfürdővel már napokon belül érezhető javulásokat tapasztalhatunk.

Ugyanilyen vérkeringést serkentő hatással bírnak a vitaminok is, amelyeket kiegyensúlyozott és vegyes táplálkozással, illetve étrend-kiegészítők útján juttathatunk be a szervezetünkbe.

Fontos azonban leszögeznünk, hogy rossz vérkeringés esetén mindig konzultáljunk kezelőorvosunkkal, és az ő javaslata alapján kezdjünk el vitaminokat szedni.

Mi most előzetesen pontokba szedtük azokat a főbb vitaminokat, amelyeknek vérkeringést javító szerepet tulajdonítanak. Lássuk, melyek ezek!

Niacin

A B-vitaminok csoportjába tartozó niacin javítja a vérkeringést és az oxigénellátást, emellett támogatja a szív- és érrendszer működését, illetve csökkenti a rossz koleszterinszintet. Niacin tartalmú élelmiszerek: hús, hal, mogyoró, napraforgómag, cékla, gabonafélék.

Folsav

A folsav is a B-vitamin komplex része, és nagyon jót tesz a keringésnek, mivel serkenti a vörösvértestek képződését. Természetes folsav van a zöldleveles zöldségekben, a húsban, tejtermékekben, gabonafélékben.

C-vitamin

A C-vitamin hiánya az érelmeszesedés fokozott kockázatával járhat. Másrészt a C-vitamin erősíti az immunrendszert és megelőzi a szívbetegségeket. Természetes C-vitamin megtalálható a citrusfélékben, erdei gyümölcsökben, paprikában, a keresztes virágú zöldségekben (karfiol, brokkoli, káposzta), a csipkebogyóban stb.

K-vitamin

A K-vitamin nagyon fontos szerepet tölt be a perifériás keringésben és a véralvadási folyamatban. A K-vitamin-hiányban szenvedőknek problémái lehetnek például a lassú sebgyógyulással. A természetes K-vitamin legjobb forrásai a zöldleveles zöldségek (spenót, brokkoli, kelkáposzta).

E- vitamin

Mandulát, spenótot, édesburgonyát, napraforgómagot, avokádót, búzacsírát, olívaolajat fogyasztva juthatunk hozzá a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert E-vitaminhoz.

Magnézium

A magnézium szintén fontos vitamin az optimális perifériás keringés szempontjából. Javítja a szellemi kapacitást, enyhíti a zsibbadást és a végtaggörcsöket, megelőzi az érelmeszesedést és a szívinfarktust. Magnéziumban gazdag élelmiszerek az olajos magvak, hüvelyesek, halak, gabonafélék és a sötétzöld színű zöldségek.

Omega-3 zsírsavak

Különféle omega-3 zsírsavakat tartalmazó kiegészítők vannak a piacon. Ezek serkentik a perifériás keringést, csökkentik a gyulladást a szervezetben és enyhítik az ízületi vagy izomfájdalmakat. Természetes Omega-3 zsírsavforrás a hal, halolaj, a magvak és a belőlük préselt olajak, főként a lenmagolaj, a tojás, a tejtermékek stb.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük