Miért gyulladnak be az ízületek?

A csontvégeken levő porcokból, ízületi tokból és az ebben található ízületi nedvből álló ízületek gyulladása leginkább a csuklóban, térdben, bokában, könyökben, csigolyáknál és deréktájon jelentkezhet. A folyamat kipirosodással, duzzadtsággal, melegséggel, fájdalommal (például idegbecsípődés esetén), mozgási nehézséggel jár, súlyosabb esetben láz is bekövetkezhet. Ízületi gyulladásról akkor beszélünk, ha az ízületi tok belső hártyája begyullad, emiatt ízületi folyadék és baktériumok szaporodnak fel. Az ízületi nedv megnőtt mennyisége pedig feszülést, duzzanatot, fájdalmat okoz. 

Több oka is lehet az ízületi gyulladásnak. Okozhatja egy, az egész szervezetet érintő probléma, mint például egy fertőzés, vagy hormonális egyensúlytalanság, esetleg autoimmun betegség. De kiválthatja egy egyszeri rándulás, ficam, egy túlterhelés, vagy sportsérülés is. Krónikus ízületi gyulladás áll a köszvény hátterében is. Az anyagcserezavarból kialakult betegség mögött a vér magas húgysavszintje áll. Köszvény esetén a húgysav sói lerakódnak az ízületekben, és ott gyulladást, fájdalmat okoznak.

Az ízületi gyulladás fajtái

Porckopásos gyulladás

Porckopásos ízületi gyulladásnál az ízületeket borító porc nemcsak természetes módon kopik, de be is gyullad. Utóbbi oka lehet túlterhelés, sérülés, vagy egyéb gócbetegség (fog, mandula, vírusfertőzés).

Rheumatoid arthritis

Ez az ízületi gyulladás leggyakoribb fajtája. Autoimmun betegség, amely bár az ízületekben nyilvánul meg leginkább, a gyulladás azonban az egész szervezetet érinti.

Akut gyulladás

A hirtelen, hat héten belül jelentkező gyulladásnál az okokat mielőbb fel kell tárni, hogy visszafordítsuk a gyulladásos folyamatokat. Érdemes tehát időben reumatológus szakorvost felkeresni.

Hogyan táplálkozzunk ízületi gyulladás esetén? 

Fogyasszunk zöld leveles zöldségeket!

A bennük levő antioxidánsok, klorofill és egyéb fitokemikáliák miatt a leveles zöldek erősítik az immunrendszert és enyhítik a gyulladásos reakciókat. Fogyasszunk tehát szezonális zöld leveles zöldségeket, úgy mint spenótot, kelkáposztát, mángoldot, fodros kelt stb.

Omega-3 források

Az Omega-3 zsírsavaknak szintén gyulladáscsökkentő hatásuk van.  Lazac, szardínia, tonhal, makréla, akárcsak az olajos magvak, diófélék fogyasztásával csökkenthetjük az ízületi fájdalmakat, a merevséget.

Fokhagyma

Antioxidáns-tartalmának és a benne lévő diallil diszulfid kénvegyületnek köszönhetően a fokhagyma belsőleg és külsőleg egyaránt jó választás ízületi bántalmak esetén. Külsőleg, helyileg alkalmazva így csökkenthetjük a fájdalmat: zúzzunk össze egy megtisztított fokhagymagerezdet, melegítsük fel egy kanál olívaolajban, és kenjük be vele a sajgó ízületek helyét.

Mely élelmiszerek fogyasztását korlátozzuk? 

Finomított szénhidrátok

Amennyire csak lehet kerüljük a finomított szénhidrátokat, hiszen fokozzák a gyulladást stimuláló anyagok termelődését. Csökkentsük a minimálisra a fehér kenyér, pékáruk, és egyéb rágcsálnivalók fogyasztását!

Cukrok

A finomított cukor citokineket (az immunsejtek közötti információátadást szolgáló fehérjemolekulák) szabadít fel a szervezetben, amelyek szintén gyulladásos hírvivő elemek. Kerüljük tehát a magas cukortartalmú, feldolgozott ételeket, és böngésszük át figyelmesen a szupermarketekben vásárolt élelmiszerek címkéit is!

Telített zsírok

Legfőképpen az állati eredetű hús- és tejtermékekben találunk telített zsírokat. Ha túlzásba visszük fogyasztásukat, ugyanúgy gyulladást okoznak a zsírszövetekben. Ezért is javasolt a többségében telítetlen zsírforrások fogyasztása, mint például az olíva-, szezám-, vagy avokádóolaj.

Hogyan előzzük meg és/vagy kezeljük az ízületi fájdalmat?

Kisebb ízületi gyulladás esetén a fájdalmas terület pihentetése és jegelése pár órán, vagy napon belül megoldja a problémát. 

A már kialakult ízületi fájdalmat gyógytornával, fájdalomterápiával, masszázzsal és mérsékelt mozgással enyhíthetjük.

Ugyanennyire fontosak az életmódbeli változtatások is, mint például a dohányzásról való leszokás, a normál testsúly megőrzése és bármilyen gyulladáscsökkentő terápia. Az ízületek melletti vérkeringés fokozása is gyógyír a fájdalmakra. Így a váltott hideg-meleg zuhany is az otthoni terápia részét képezheti.

Ízületi fájdalmaink enyhítésére továbbá próbáljuk ki az Artrowell ízületi gélt! 100%-ban természetes összetevői segíthetnek a károsodott ízületek regenerálódásában, valamint csökkenthetik a fájdalmat és az ízületi merevséget.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük