A legtöbben ismerjük az érzést, amikor egy hosszú túra után, vagy egy megerőltetőbb kerti munka, edzés után este lefekvéskor fáradtnak, ólomnehéznek érezzük lábainkat. Szerencsés esetben ezek az elfáradt végtagok reggelre, a hosszú pihentetésnek köszönhetően maguktól ellazulnak, és a tegnapi enyhe fájdalom másnap már a múlté lesz.

De mi van akkor, ha a nehézlábérzés ismétlődően előjön és tovább tartó, kellemetlen tünetekkel jár? 

A vissza-visszatérő nehézlábérzés hátterében genetikai okok, valamilyen egészségügyi probléma és az életmód is állhat. Leggyakrabban a visszérbetegségek korai tüneteként jelentkezik, és azt jelzi, hogy a vér már gyengén áramlik vissza az alsó végtagok vénáiból a szív felé, és a kialakult nyomás hatására kitágulnak az erek, ami feszülést és nehézlábérzést eredményez. Egyéb társuló tünetek lehetnek a lábduzzanat, nyilalló fájdalom a lábszárban, fáradékonyság, görcs, zsibbadás. 

Az olyan életmódbeli tényezők, mint a mozgásszegény életvitel, a dohányzás, a túlzott kávé és fűszerfogyasztás, valamint a szoros, kényelmetlen cipők (magassarkú) és ruházat (túl szoros nadrág) viselése is elősegítik a lábak elnehezedését, és így a visszérbetegségek kialakulását.

Ugyanígy a túlzott fizikai munka, vagy sport általi megerőltetés is növeli a visszértágulatok létrejöttét. Ha valakinél már kialakult a visszeresség, úgy a túlzásba vitt meleg (szauna, napozás) is erősíti a tüneteket.

A nehézlábérzés és a mozgásszegény, ülő életmód

Az ülőmunka sajnos kifejezetten kedvez a fájó végtagoknak és a visszerek megjelenésének, mivel az, hogy több óráig nem mozgatjuk a lábainkat, keringési zavarral, így nehéz, sajgó, zsibbadó végtagokkal jár. Ha munkánkból kifolyólag a kelleténél többet állunk, vagy ülünk egy helyben, úgy még inkább oda kell figyelnünk a napi, rendszeres, kímélő mozgásra, sétára, és amikor csak tehetjük (lehetőleg minden órában), tartsunk 5-10 perces szüneteket, mozgassuk át egy kicsit magunkat. Csak és kimondottan testmozgással lehet ellensúlyozni az ülőmunka okozta kellemetlenségeket. Ugyancsak a rendszeres és kímélő fizikai aktivitással elkerülhető, hogy időskorban a fájó végtagok miatt ágynak essünk. Időskori fizikai aktivitás alatt a mindennapos sétákat, a reggeli átnyújtózást és enyhe tornagyakorlatokat értjük, hiszen ezek a reggeli átmozgató gyakorlatok rengeteget segítenek az időskori rugalmasság megőrzésében.

Sportoljunk észszerűen!

A nem megerőltető, nem túlzott sport tényleg csodákra képes. A jól megválasztott, nyújtásokat is tartalmazó, keringést javító tornagyakorlatok hatékonyságát szinte azonnal érezhetjük. Ha pedig kitartóak vagyunk, akkor hamar enyhülnek a végtagfájdalmak is. A sport mellé heti egyszer beiktathatunk egy masszázst is, ami szintén fokozza a végtagokban a véráramlást. Ugyanilyen hasznos tipp a meleg sós vizes lábfürdő is, amelynek hatására ellazulnak a feszes, görcsös izmok.

Hogyan előzzük meg és/vagy enyhítsük a kellemetlen panaszokat?

  • Ülőmunka esetén tartsunk óránként 5-10 perces szüneteket.
  • Amikor csak tehetjük, feküdjünk hanyatt és párnára felpolcolva pihentessük meg elfáradt lábainkat.
  • Viseljünk kompressziós harisnyát, hiszen a megfelelő szorításnak köszönhetően a vér megfelelően visszajut a szívhez, javítva a vérkeringést.
  • Hordjunk kényelmes ruhákat, cipőt! A szoros ruházat (nadrág, cipő) extra terhelést jelent a lábaknak. 
  • Használjunk hűsítő krémeket! Ezek a készítmények elsősorban a kezdődő visszértágulatokra és a felületi visszérgyulladásokra hatnak. Az aktív hatóanyagokból, gyógynövényekből készült krémek elősegítik a láb ellazulását, gyulladáscsökkentőek, így nyugtatják a merev, feszült izmokat. A HRI-Vitalion Artrowell ízületi gélje is ezeket a hatásokat fejti ki, sikeresen enyhítve az ízületi és izomfájdalmakat.

Ismétlésképp, a legfontosabb, amit tehetünk a nehézlábérzés elkerülésére, az az, hogy biztosítjuk az alsó végtagjaink megfelelő keringését. A nehéz lábak legfőbb ellenszere tehát az állandó mozgás. Ezt bármilyen életkorban érdemes szem előtt tartanunk.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük