Tudtuk, hogy 100 gramm friss csipkebogyó körülbelül 400 mg C-vitamint tartalmaz? Ez pontosan tízszerese a 100 gramm citromban lévő 40-50 mg C-vitamin mennyiségnek. Így már érthető, hogy miért oly népszerű ez az első őszi fagyok idején beérő savanykás piros bogyó, amely immunerősítő hatása miatt elsősorban a fertőzések, megfázások, nátha megelőzésében van nagy segítségünkre. De azt tudtuk például, hogy az ízületi gyulladás is jól orvosolható csipkebogyó-kivonattal?

Ekkor kell gyűjteni

Gyógynövényszakértők szerint a csipkebogyó gyűjtése függ attól, hogy szárítani szeretnénk teának, vagy inkább lekvárt főznénk belőle. Ha szárítanánk, akkor érdemes az őszi fagyok előtt begyűjteni a szép pirosra érett bogyókat. Ha lekvárt készítenénk belőle, akkor várjuk meg, míg megcsípi a dér, az első fagy, mivel így édesebb lesz az íze, és a bogyók is megpuhulnak.

Ahogy bármelyik gyógynövény esetén, úgy a csipkebogyónál is figyeljünk arra, hogy ne a poros utak mentén gyűjtsük be, keressük inkább a forgalmas utaktól távol eső tisztásokon, erdőkben. A csipkebogyó íze savanykásan édes, és frissen, megszárítva vagy tartósítva (fagyasztva) fogyasztható. Fontos tudni, hogy tápértéke közvetlenül a begyűjtés után a legmagasabb. A C-vitaminban gazdag kis bogyók A-, B1-, B2-, K- és P-vitamint is bőven tartalmaznak. 

Leggyakoribb felhasználási módjai

Hagyományosan a csipkebogyóból hecserli vagy hecsedli lekvár, szörp vagy tea készül. Bármit is készítünk belőle, ne felejtsük előtte eltávolítani, jól megszűrni a szőrös magokat, mert azok önmagukban irritálóak lehetnek.

Tartósítás céljából áztathatjuk olajban, ecetben, de akár alkoholban is, az elkészült dzsemmel, mártással pedig joghurtot, müzlit, süteményeket ízesíthetünk. A magjából préselt olaj kiválóan ápolja a száraz bőrt.

Hogyan hat az egészségünkre ez a piros csodabogyó?

Az említett kozmetikai felhasználásán túl, a csipkebogyót elsősorban az influenza és a megfázás tüneti kezelésére alkalmazzuk. A szervezet ellenálló képességének erősítésére szolgáló gyógynövény továbbá gyomorfájásra, szívbántalmakra, de ízületi gyulladásra is hatékonyan alkalmazható. Hangsúlyos C-vitamin-tartalma révén a csipkebogyó kiválóan támogatja a szervezetet a természetes kollagéntermelésben, ami együtt a gyulladáscsökkentő tulajdonságaival remek hír az artrózisban, a porc- és ízületi kopásban szenvedőknek.

Gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően tehát az ízületi gyulladásban szenvedőknek nagyon javallott a csipkebogyó és a belőle készült étrend-kiegészítők fogyasztása. Kivonata polifenolokat (antioxidáns vegyületek) és antociánokat (természetes antioxidáns vegyületek, az élénk színű gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg) tartalmaz, amelyekről kutatások igazolják, hogy enyhítik az ízületi gyulladást és megelőzik az ízületi károsodást. Más tanulmányok szerint a csipkebogyó-kivonat csökkentheti a porcot lebontó specifikus enzimek termelését, ezáltal a porckopásos megbetegedések ellen is hatékony, természetes gyógyír.

Áldásos tulajdonságait felismerve a HRI-Vitalion tabletták összetételének megalkotásakor a gyümölcskivonatok között az alma, szőlőlevél, narancshéj, bodzavirág és hibiszkusz mellett ott találjuk a csipkebogyót is, amely gazdag C-vitamin-tartalmával hozzájárul csontjaink és porcaink egészségéhez.

Így tehát, ha ízületvédés és porcerősítés a cél, a csipkebogyót bármilyen formában, de mindenképp iktassuk be a napi étrendünkbe!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük