Az ülő életmóddal sajnos egyre több kellemetlen testi tünetre figyelünk fel, és ezek között a lábfáradtságot, az alsó végtagokban érzett hangyajárásszerű, szúró érzést egyre többen tapasztalják. De mi minden lehet még oka a lábfájásnak?

Görcs: a görcs az izmok hirtelen összehúzódásának eredménye, egy roppant kellemetlen érzés, ami szerencsére gyorsan elmúlik. 

Izomrándulás: ha meghúzódik egy izom az görccsel, duzzanattal vagy mozgási nehézséggel jár együtt. 

Kisebb sérülés, ütés, zúzódás: ilyenkor a bőrpír mellett duzzanat vagy elszíneződés jelentkezhet.

Csonttörés: duzzanatot, deformitást, zúzódást és a láb erő- vagy mozgáskiesését okozza.

Fertőzés: a fekélyek, fertőzött sebek vagy hólyagok szintén okozhatnak vörös, duzzadt és meleg területet. Ez az állapot lázzal is járhat.

Sérülések a közeli ízületekben, csontokban vagy izmokban: sérülésükkor, szakadásukkor a környező izmok, szalagok és inak kis csomókat képezhetnek, amelyek nagyon fájdalmasak. A láb hátsó részén végigfutó fájdalmat a hátsó ízületek problémái vagy isiász is okozhatja, de a boka, a térd vagy a csípő problémái szintén kisugározhatnak a végtagokba.

Érproblémák: a rossz vérkeringésből fakadóan duzzanat, nyomás, érzékenység vagy elszíneződés is jelentkezhet. Legsúlyosabb formája a vérrögök kialakulása.

Visszerek: lüktető vagy égő fájdalommal járnak. Nehéz, görcsös, elszíneződött lábakat, duzzadt bokát és viszkető kiütést is okozhatnak.

Növekedési fájdalmak: általában éjszaka jelentkeznek a gyerekeknél, akik fájó vagy égő érzést tapasztalhatnak a comb, a vádli vagy a lábfej izmaiban.

A lábfájdalmat komolyan kell venni, hiszen olyan krónikus betegségek része is lehet, mint a reumás ízületi gyulladás, vagy a köszvény. Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha lábfájdalmunk nem szűnik meg pár nap alatt, ha egyre erősödik, ha lábunk duzzadt, ég és vörös, ha a fájdalmat láz kíséri, ha fertőzésre utaló jeleket észlelünk stb.

Tippek lábfájdalomra

Elfáradt lábak esetén mindenekelőtt pihentesd azokat, emeld fel, helyezd a csípődnél magasabbra. Ha fájnak is, tegyél jégpakolást a fájó területre. Izomgörcsök esetén óvatosan kezdd el nyújtani a fájó területet, segíteni fog. A tűszúrásszerű fájdalmakon pedig már a legkisebb testmozgás is segít. Ha visszerekkel küzdesz, amikor csak teheted, pihentesd lábaidat, és mindenképp használd az orvos által előírt kompressziós harisnyát. Ha a fájdalom nem múlik, az orvos mellett mindenképp keress fel egy fizioterapeutát, aki gyógytornát és/vagy masszázst ír elő neked.

Előzzük meg a bajt!

És kezdjük rögtön a legegyszerűbb szokásokkal. Viseljünk kényelmes cipőt, fogyasszunk elegendő folyadékot, mozogjunk rendszeresen, aludjunk eleget, mellőzzük a dohányzást és őrizzük meg az optimális testsúlyunkat.

Ha sportolunk, mindig melegítsünk be edzés előtt, edzés után pedig ne feledkezzünk meg izmaink nyújtásáról sem. Ne vállaljunk egyszerre túl sok fizikai munkát, amellyel könnyen túlterheljük izmainkat, ízületeinket.

Lábaink egészségét belülről is támogatni tudjuk. Kiegyensúlyozott étrenddel és a csontokat, izmokat és ízületeket védő vitaminokkal és kiegészítőkkel sokat tehetünk végtagjaink egészségének megőrzése érdekében. A HRI-Vitalion tabletták és az Artrowell ízületi gélt is erre a célra fejlesztették ki. Gondoskodj róla, hogy neked is legyen otthon a családi elsősegélynyújtó, gyógykészítményes dobozban, hogy ha használni kell.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük