Napjaink rosthiányos táplálkozásáról majdnem minden egészséggel kapcsolatos oldalon és magazinban olvashatunk. A rohanó mindennapok és a feldolgozott élelmiszerek világában érdemes úgy kialakítanunk táplálkozási szokásainkat, hogy azok növeljék az egészségben és energikusan eltöltött éveink számát. Ez pedig sokszor csupán egy kis odafigyelésen múlik, például az elegendő rostfogyasztáson. Lássuk, miért annyira nélkülözhetetlenek a rostok egy egészséges szervezet számára.

Amikor rosthiányos táplálkozásról beszélünk, olyan tüneteket társítunk hozzá, vagy figyelhetünk meg akár saját magunkon is, mint a puffadás és székrekedés, az aranyér kialakulása, a magas koleszterinszint, a súlygyarapodás és az állandó fáradtság. Mindezek a kellemetlenségek azonban napi 25-30 gramm rostbevitellel elkerülhetők. Ezért is lényeges, hogy minél több teljes értékű gabonát, magvakat, zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk naponta.

De rosthiány esetén sokkal komolyabb tünetek is jelentkezhetnek, ilyen például a szervezet krónikus gyulladása, amely olyan további súlyos betegségeket vonhat maga után, mint az szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák.

Nem elég tehát hangsúlyozni, hogy mennyire nélkülözhetetlenek az élelmi rostok, amelyek segítenek fenntartani a megfelelő bélmozgást, így a tápanyagok felszívódását és a salakanyagok kiürülését.

És most lássuk, mi történik a testünkkel, ha elegendő rostot fogyasztunk:

  • A rostok csökkentik a koleszterin felszívódását a szervezetben.
  • Elősegítik az egészséges súly elérését, hiszen a rostban gazdag gyümölcsök és zöldségek rendkívül táplálóak, mégis alacsony kalóriatartalmúak. A rost lassítja az emésztést annak érdekében, hogy több ideig tele érezzük magunkat.
  • Megelőzik a puffadást. A rostok fel is gyorsíthatják az emésztést, így megelőzik a felfúvódást. Az oldhatatlan,a gyomor számára  emészthetetlen rostok az emésztőrendszer tömegét növelik,ez pedig serkenti a bélmozgást.
  • A rostok szabályozzák a vércukorszintet. Ha elegendő rostot eszünk, a glükóz nem kerül be olyan gyorsan a véráramba. Ez segít megfelelő szinten tartani a vércukorszintet.
  • Csökkentik a vastagbélrák kockázatát. Ennek egyik oka, hogy egyes rosttípusok, például az almában lévő pektin antioxidáns tulajdonságokkal bírnak.

Fogyasszunk hát naponta az alábbi, magas rosttartalmú ételekből:

  • gyümölcsök (alma, körte, banán, eper, málna, áfonya stb.)
  • zöldségek (sárgarépa, cékla, avokádó, brokkoli, kelkáposzta, spenót, paradicsom, édesburgonya stb.)
  • hüvelyesek (bab, lencse, zöldborsó, csicseriborsó stb.)
  • magvak (mandula, chia, tökmag, napraforgómag, dió stb.)
  • gabonafélék (hajdina, quinoa, zab, köles stb.)

A rostban gazdag táplálkozás egy erős, felvértezett, gyulladásoktól mentes immunrendszert ad számunkra, amely képes megküzdeni az útjába gördülő akadályokkal. Erre törekedjünk egészségünk hosszú távú megőrzésekor, és eszerint állítsuk össze étrendünket. Ha pedig nem mindig tudunk a rostban gazdag táplálkozásunkra kellőképpen figyelni, gondoskodjunk arról, hogy legyen otthon HRI-Vitalion tablettánk, amely gyümölcskivonatok és más növényi összetevők mellett számos vitaminnal és ásványi anyaggal járul hozzá szervezetünk (immun-, ideg-, csont- és érrendszerünk) megfelelő működéséhez!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük