Azt nem vitatjuk, hogy természetes formájában a szénhidrátokra, köztük a cukorra is ugyanolyan szüksége van szervezetünknek, mint a fehérjékre és zsírokra. A cukor ugyanis a leggyorsabban hasznosuló energiaforrásunk. Megtaláljuk számos élelmiszerben, gyümölcsökben, zöldségekben. A gond a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával kezdődik, ugyanis ezek több mint 80%-a hozzáadott cukrot tartalmaz, ami hosszú távon olyan egészségügyi problémákhoz vezet, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, valamint a szív- és érrendszeri betegségek. 

Sokan felkapják a fejüket a cukor és a magas koleszterinszint közötti összefüggésre. Ennek magyarázata, hogy a túlzott cukorfogyasztás során májunk zsír formájában raktározza el a megszerzett energiát. Tehát a rossz koleszterin értékekért nem csupán a zsíros ételek a felelősek, hanem a cukor is, amelynek hatására megnő a triglicerid szint, ez pedig elősegíti a vérereket elzáró meszes lerakódások, plakkok kialakulását, amely életveszélyes szív- és érrendszeri állapotokat idéz elő.

A fenti következményeken túl, a túlzott cukorfogyasztás továbbá trombózis és szívinfarktus veszéllyel, idegsejt- és anyagcsere-károsodással, tápanyaghiánnyal, a hormonrendszer zavaraival, emelkedett inzulinszinttel, de májnagyobbodással, és zsírmájjal is együtt járhat.

Hogyan válasszuk a jó cukrokat?

Igyekezzünk mértéktartóan és természetes formájukban fogyasztani a cukrokat. Teljes értékű szénhidrátnak minősülnek a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a quinoa, árpa, zab, barna rizs, a hüvelyesek közül a bab, lencse, de a burgonya és édesburgonya, valamint az olajos magvak is, mint a mandula, dió, földimogyoró. Finomított szénhidrátokat tartalmaz bármilyen cukorral édesített üdítőital, illetve a fehér lisztből készült termékek: kenyér és (pék)sütemények, sós és édes rágcsálnivalók (chips, keksz,cukorkák stb.). Lényegi különbség a két kategória között, hogy míg a teljes értékű szénhidrátok nevüket igazoltan tele vannak tápanyagokkal és rostokkal, addig a finomított szénhidrátok megemelik a vércukorszintet, ami gyakori éhségérzetet vált ki. Mindezek mellett utóbbiakból alapvető, fontos tápanyagok hiányoznak, ezért is nevezik a finomított szénhidrátokat üres kalóriáknak. 

A megfelelő szénhidrátbevitel természetesen számos tényezőtől, így például az életkortól, nemtől, anyagcsere-állapottól, fizikai aktivitástól és személyes preferenciáktól is függ, egy dologra azonban mindenkinek érdemes odafigyelni: napi szénhidrátforrásunkat igyekezzünk ne a finomított cukrokból fedezni. Általános egészségünk megőrzésére pedig sem a túl sok cukor-, sem a túl sok zsírfogyasztás nem tesz jót, ehelyett a fokozatos, a „rossz cukorról” a „jóra” való átállás, az aktívabb életmód, a plusz kilók leadása sokat segít egészségi állapotunk fenntartása, és/vagy a már kialakult tünetek csökkentése szempontjából.

Óvd hát szíved és szeretteid szívének egészségét a fentiekben ismertetett választásokkal, és vásárolj kifejezetten az érrendszer egészségének megőrzésére kifejlesztett HRI-Vitalion tablettát arra az esetre, ha az egészségmegőrzés mellett a már kialakult állapotokkal járó kellemetlen tünetek enyhítése a cél.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük