Néptünetként hivatkozunk rá, pedig, ha idejében, aktív, egészséges életmóddal és gyógyszeres, valamint egyéb segítő kezelésekkel kordában tartanánk, nem éreznénk hosszú távú, romboló hatását. Magas vérnyomás vagy hipertónia esetén az artériákban megemelkedett vérnyomást értjük, amelynek következtében szívünknek sokkal nagyobb erőfeszítésébe kerül a vért az ereinkben keringetni.

Mi számít magas vérnyomásnak?

A normál értéknek tartott 120/80 Hgmm-nél magasabb vérnyomást már hipertóniának tekintjük. A tartósan 160 Hgmm feletti és a hirtelen megemelkedő vérnyomást erős fejfájás, szédülés, epilepsziás tünetek, de ájulás és látásromlás, átmeneti vakság is kísérhet. Mivel gyakori állapotról van szó, amelyről sokáig nem is tudjuk, hogy nálunk is jelen van, létfontosságú az idejében történő, alapos orvosi kivizsgálás és időszakos ellenőrzés, hiszen csak így kerülhetjük el a szív- és érrendszeri betegségek (stroke, szívinfarktus stb.) kialakulását.

Mely tüneteket vegyük komolyan?

Szédülés, ájulás

A szédülés és ájulás alacsony és magas vérnyomás esetén egyaránt előfordul, akárcsak a vércukorszint hirtelen csökkenése vagy emelkedése miatt például nagy melegben, erős stressz, fájdalom vagy éhség hatására.

Vegyük komolyan a szédüléseket, a hirtelen ájulásokat, hiszen a koordinációs- és egyensúlyzavarral, járási nehézséggel is társuló szédülés a stroke előjele is lehet.

Keressünk fel mielőbb egy kardiológust, és tisztázzuk, nem húzódik-e meg szívbetegség a magas vérnyomás hátterében. Ha pedig valamelyik családtagunk magas vérnyomásban szenved, akkor is fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés, hiszen a betegségre való hajlam örökölhető.

Látásproblémák

A tartósan fennálló, kezeletlen magas vérnyomás a szemben futó erekre sincs jó hatással. A kanyargóssá, egyenetlenné vált erek következtében homályos látás, látótér beszűkülés alakulhat ki. Kezeletlen hipertónia esetén retina bevérzés jön létre, amikor is az érfal megvastagodik, az erek beszűkülnek, és ez akadályozza a retina vérellátását, ami sajnos látásvesztéshez is vezethet.

Hipertóniás betegeknél szintén fontos a rendszeres szemfenékvizsgálat és szemtükrözés az erek állapotának pontos felmérésére.

Mit tehetünk azért, hogy normál értékek között tartsuk vérnyomásunkat?

A magas vérnyomás mögött általában stressz, kimerültség, alváshiány, elhízás áll. Ha tudatosítjuk ezeket az okokat, akkor azt is be kell látnunk, hogy volt idő, amikor mindez másként volt, és igyekeznünk kell ahhoz az állapothoz visszatérni.

Pihenjünk többet, ne vállaljuk túl magunkat, töltsünk nyugodt perceket, órákat szeretteink társaságában. Iktassuk be újra a mozgást az életünkbe, hallgassunk zenét, végezzünk nyugtató légzőgyakorlatokat, próbáljuk ki az akupunktúrát, és ismerkedjünk meg a relaxációs technikák számos fajtájával.

Igyunk elegendő folyadékot, szedjük az előírt gyógyszereinket, legyünk újra aktívak, táplálkozzunk vegyesen és válasszunk az érrendszer megfelelő működésére kifejlesztett HRI-Vitalion tablettákat!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük