Immunrendszerünk részeként a nyirokrendszernek is megvan a maga természetes ritmusa, működési folyamata, funkciója. A nyirokerek szállítják az elhalt sejtekkel, salakanyagokkal és fehérjemolekulákkal telt sejtközti folyadékot. Ha ez a folyamat megszakad vagy lelassul, nyiroknedv halmozódik fel a szövetekben, általában a végtagokban, és ez nyirokpangáshoz, ödémás duzzanathoz, nehézlégzéshez, bőrproblémákhoz és más kellemetlen tünetekhez vezethet.

A túlsúly és a mozgásszegény életmód mellett egyes szív- és érrendszeri betegségek (vénás keringési zavar, szívelégtelenség), valamint vérnyomáscsökkentő és szteroid tartalmú gyógyszerek is okozhatnak ödémásodást. Akárcsak a vesebetegség, vagy az endokrinológiai problémák.

Ugyanígy nem tesz jót a nyiroködémában szenvedőknek a:

Légi utazás

A nyiroködémával élők számára a légi közlekedés is előidézheti, felerősítheti a tüneteket. A levegőben a nyomás sokkal alacsonyabb, mint a földön. A meleghez hasonlóan az alacsony nyomás is lelassíthatja a szervezet természetes nyirokritmusát, és duzzanathoz vezethet. Repüléskor viselj kompressziós ruházatot, amit leszállás után még két órán át hagyj magadon, hogy a tested alkalmazkodni tudjon a megváltozott légnyomáshoz.

Túlzott meleg

A leégés mellett a nagy melegben tartózkodás megemeli a testhőmérsékletet, ami gyulladásos reakciót, duzzanatot válthat ki az erre érzékenyeknél. Ezért is fontos, hogy a nap legmelegebb időszakában maradj a lakásban, vagy fedett, árnyékos helyen. 

Rovarcsípések, karcolások, vágások

Kirándulások, táborok, szabadtéri tevékenységek esetén is vigyázz bőrödre. Használj szúnyog- és rovarirtót, hogy elkerüld a nem kívánt, esetleg fertőző csípéseket. Ha bőrsérülés ért, először tisztítsd meg az érintett területet vízzel és szappannal, majd kend be antibiotikumos kenőccsel. 

Maradj hidratált és egészséges egész évben!

A már kialakult nyiroködéma kontrollálható állapotban tartásához elengedhetetlen az egészséges testsúly és étrend fenntartása. A finomított, feldolgozott élelmiszereken alapuló étrend krónikus gyulladást okozhat, amely a nyiroködéma kialakulásában is szerepet játszik. 

Figyeljünk a kellő folyadékbevitelre. A víz mellett számos vizelethajtó, méregtelenítő tulajdonsággal bíró gyógynövény segít elvezetni a felgyűlt nyiroknedvet a testünkből. Ilyenek a csalán, a gyermekláncfű, a zsálya, a búzafű stb.

Életmódtanácsok és otthoni kezelési módszerek

Ne terheljük a duzzadt végtagot! Ne cipekedjünk, ne végezzünk megterhelő fizikai munkát.

Vigyázzunk a sérülésekkel! Bármiféle szúrás, ütés, vágás, égés, törés, horzsolás csak ront a helyzeten.

Ne hordjunk szoros ruhát, fehérneműt, zoknit, melltartót. Ruházatunk mellett figyeljünk a cipőnkre is! Legyen kényelmes, soha ne szorítson.

Egészséges táplálkozással, ha kell diétával és mozgással tartsuk fent az ideális testsúlyt. A tornák közül is részesítsük előnyben a keringésjavító gyakorlatokat. Sétáljunk, ússzunk vagy kerékpározzunk! Kialakult nyiroködémánál kerüljük a megerőltető, sérülésveszéllyel járó sportokat (tenisz, evezés, síelés, lovaglás stb.).

Kerüljük a meleget, a forró vizes fürdőt, a szaunát, szoláriumot!

Ha tehetjük, járjunk el speciális, szakértő által végzett nyirokmasszázsra, vagy kompressziós kezelésre.

Ha ülő- vagy állómunkát végzünk, rendszeresen iktassunk be 5-10 perces szüneteket, hogy megnyújtózkodjunk és átmozgassuk magunkat.

Gyakran pihentessük párnára felpolcolva elfáradt végtagjainkat.

Vegyünk langyos ecetes vagy keserűsós lábfürdőt.

Vitaminok közül fogyasszunk káliumot, flavonoidokat és B6-vitamint.

A káliumot is tartalmazó, az érrendszer átfogó támogatására kifejlesztett, természetes növényi összetevőkből álló HRI-Vitalion tabletták a vérkeringés fokozásával együtt segítik a nyirokrendszer normál működését.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük