Nem feltétlenül kell rosszra gondolnunk a hideg ujjak és lábujjak érzékelésekor. A legtöbb esetben ezzel reagál a testünk a csökkenő hőmérsékletre. Azonban, ha abnormális, zsibbadással, fájdalommal járó tüneteket tapasztalunk, akkor egyértelműen ki kell vizsgáltatnunk a problémát. 

Az állandóan hideg kéz és láb hátterében általában keringési vagy idegrendszeri rendellenességet kell keresnünk. Ez a keringési probléma okozza a végtagok rossz vérellátását. Ilyenkor a hideg végtagok erei összehúzódnak, így azokon a területeken csökken a vérellátottság mértéke, ennek következtében pedig a végtagok hőmérséklete.

A perifériás erek szűkületét, és így a végtagok hűvösségét számos egészségügyi probléma és betegség is előidézi. Ilyenek a vérszegénység, érszűkület, cukorbetegség, alacsony vérnyomás, pajzsmirigybetegség, stresszes életmód, idegkárosodás. Ha ezek közül bármelyik egészségügyi probléma fennáll nálad, akkor mindenképp fordulj orvoshoz!

A HRI-vitalion természetes segítség az erek egészségéért! Jótékony összetevőivel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal járul hozzá az érrendszer egészséges működésének fenntartásához, és az immunrendszer védelméhez. Keresd a gyógyszertárakban vagy rendelj telefonon: 0630 977 1461

Hogyan melegítsd fel a hideg végtagjaidat?

Vegyél meleg vagy váltott, meleg-hideg lábfürdőt!

Vegyél illóolajos meleg lábfürdőt. A fahéjnak, a ciprusnak és a rozmaringnak köztudottan keringésfokozó hatása van. Ha a meleg vizet hideggel is váltogatod, még jobb hatást érsz el. 

Igyál gyógyteákat!

A gyömbér, hársfa, galagonya, rozmaring, páfrányfenyő flavonoidokban gazdag gyógyteák, így erősítik az érfalakat és fokozzák a vérkeringést. 

Étkezz egészségesen!

Fogyassz jó zsírokat. Részesítsd előnyben a finomítatlan növényi olajokat és a vajat. Hetente legalább kétszer egyél olajos halat (lazac, makréla, hering, pisztráng, szardínia). Ha vegetáriánus vagy, ugyanennyire ajánlott a dió, szója, tofu, zöld zöldségek, lenmagolaj, repceolaj, extra szűz olívaolaj fogyasztása.
Fűszerek közül a Cayenne-bors/paprika erőteljes „fűtő” hatású, fokozza a vérkeringést és szabályozza a véráramlást. Hasonló hatást érhetünk el a frissen reszelt, darabolt gyömbérrel is, míg a népszerű fokhagyma kiváló értisztító és immunrendszert erősítő.

Az ereket a C-vitamin is erősíti, így rendszeresen fogyasszunk zöldségpaprikát, citrusféléket, csipkebogyót, áfonyát, hagymát, fokhagymát, kelkáposztát, tormát. Az E-vitamin szintén serkenti a véráramlást, míg a magnézium segít az összehúzódott erek ellazításában.

Masszírozd át végtagjaidat!

Amikor csak teheted, alulról felfelé haladva kezd el dörzsölni a lábaidat, majd haladj a kezektől a karok felé, mindig a szív irányába. A masszírozás nemcsak a vérkeringést, hanem a nyirokkeringést is felpezsdíti, így segíti a méreganyagok távozását.

Próbálj ki stresszoldó technikákat!

Az idegesség, szorongás, a stressz is okozhat hideg kéz és láb tüneteket. Ha az otthoni relaxáció nem sikerül, használd ki a termálfürdők és a szállodák wellness részlegei nyújtotta lehetőségeket. A meleg víz, szauna, masszázs és egyéb kezelések felmelegítik és ellazítják az egész testet. 

Mozogj rendszeresen!

Ha fázós vagy, akkor neked még fontosabb sportolni! A rendszeres testmozgás alaposan felpezsdíti a vér- és nyirokkeringést, és még a közérzeted is javítja. 

Öltözz fel!

Legyen kényelmes cipőd, amiben vastag zokniban is mozgatni tudod a lábujjaidat. Kesztyűd legyen vastag, bélelt, szélálló és hőszigetelő anyagú. Mindig tartsd melegen a derekad, hiszen ha megfázik, az kihat az egész testre, így a végtagokra is.

Használj melegítő eszközöket!

Ma már megtalálhatók kifejezetten testmelegítésre alkalmas gyógykesztyűk, lábmelegítők és ágybetéteket is.

Ne vidd túlzásba a koffeint, a nikotint és az alkoholt!

Ha túlzásba visszük ezeket, összehúzzák az ereket, és lassítják a perifériás keringést. Ráadásul elősegítik a kortizol termelődését, amely idegességet okozhat, így szintén hatással van a véráramra. 

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük