Egészséges csontrendszer nélkül nem tudunk jó tartásról, erőnlétről, állóképességről beszélni, ugyanúgy, ahogy belső szerveink, idegeink védelméről sem. Ennyire csodálatos és létfontosságú rendszer, amely a kor előrehaladtával természetes módon gyengül, veszít ásványianyag-készletéből. Ahhoz azonban, hogy időskorban is biztosítsuk csontjaink épségét, mozgásunk önállóságát, elég kialakítanunk néhány egészséges szokást. Lássuk most ezeket!

Miért romlik a korral csontjaink állapota?

Csontszövetünk öregedése alatt a csontépítő és a csontot lebontó sejtek egyensúlyának felbomlását kell értenünk. Egészséges személyeknél 25-35 éves korig a csontépítés meghaladja a csont lebontását mindaddig, míg 35-40 éves korra a csonttömeg eléri a maximumát, és a két folyamat egyensúlyba kerül. 45 éves kor felett pedig bekövetkezik az az egyébként természetes állapot, hogy a csontszövet lebontása meghaladja a csontképzést, és innentől kezdve nők és férfiak csonttömegük körülbelül 0,5%-át veszítik el évente. Nők esetében a menopauzát követő ösztrogénszint-csökkenés miatt a csonttömegük évente akár 2-5% százalékkal is csökkenhet.

Mozogni, mozogni, mozogni!

Aktív életmóddal rengeteget tehetünk csontjaink egészségéért időskorban is. Nem súlyzós edzésekre kell itt gondolnunk, hanem csak a mindennapi, tevékeny életre. Egy könnyed kertészkedésre, egy 10 perces reggeli nyújtógyakorlatra és tornára, egy könnyed sétára, vagy egy kellemes táncos mulatságra.

Csonterősítés vitaminokkal, ásványi anyagokkal

Ha csontképzésről, csonterősítésről van szó, akkor a kalcium és a D-vitamin elsőként jutnak eszünkbe. És így is van, az elegendő D-vitamin- és kalciumbevitel a csontritkulás megelőzésének alapfeltétele. A D-vitamin biztosítja a csontok szilárdságát adó kalcium és foszfor felszívódását és beépülését a csontokba. Hiánya izomgyengeséggel, elesések és csonttörések kockázatával jár. A kalcium a csontjaink és fogaink épségéért felelős.

Csonterősítés étrenddel

A joghurt, a különféle sajtok, a hüvelyesek és a sötétzöld leveles zöldségek rendkívül jó kalciumforrások. A szardínia, tonhal és a lazac úgy kalciumban, mint D-vitaminban is gazdagok, így ezért is érdemes rendszeresen halat fogyasztanunk. A tojássárgájában található D-vitamin a napi szükségletünk 6%-át tartalmazza, míg az olajos magvak és a csonthéjasok szintén tele vannak D-vitaminnal, ráadásul ezek a kis ropogtatni való magok nemcsak csontjainkat, de agyműködésünket is támogatják. 

Egészséges szokásokkal az egészséges csontokért!

Csontfejlődésünkben a táplálkozás, a fizikai terhelés, az életkor és a hormonális hatások is nyomot hagynak. És máris elérkeztünk az életmód kérdéséhez, amelynek kiegyensúlyozottságát csontjaink is meghálálják.

Aktív életmóddal, változatos, D-vitamint tartalmazó étrenddel, a szabad levegőn tartózkodással és mértékletes napozással, valamint D-vitamin-kiegészítéssel időskorban is fenntarthatjuk csontozatunk normál, napi tevékenységeinket nem korlátozó állapotát. 

A felnőttek számára ajánlott napi D-vitamin bevitel a 2000 nemzetközi egység (NE), ám betegségek, menopauza és csontritkulás esetén ajánlott megduplázni ezt a dózist. Kalciumra minden 19 és 50 év közötti felnőttnek naponta 1000 milligrammra van szüksége.

Érdemes megfontolni a túlzott só, alkohol és kávé fogyasztását is, akárcsak a dohányzást. Amellett, hogy a sok só rossz hatással van az érrendszerre és a vesékre, fokozza a kalcium kiválasztódását, így hozzájárul a csontritkuláshoz. Korlátozzuk a félkész ételek vásárlását is, hiszen azokban rengeteg só található. A túlzott alkohol- és kávéfogyasztás eredményeként is csökken a csontsűrűség. Kávéból elég a napi két csésze, ha pedig alkalomadtán alkoholt fogyasztunk, részesítsük előnyben a jó minőségű italokat, mint például a vörösbort. Szokjunk le a dohányzásról. A cigarettában található vegyületek hatására csontjaink nehezebben hasznosítják a kalciumot.

Miért érdemes vitaminokkal és ásványi anyagokkal kiegészíteni az étkezést, és miként segíthet a HRI-Vitalion tabletta a csonterősítésben?

Mivel hazánkban az őszi-téli időszakban nem jutunk elegendő napfényhez, a D-vitamin elsődleges természetes forrásához, azt táplálékból és kiegészítőkből tudjuk kellő mértékben fedezni. A HRI-Vitalion tabletta több mint negyedszázada segíti a csont-ízületi és szív-érrendszeri betegségek, tünetek kezelését. Aktív hatóanyagai révén fenntartja az erek, a csontok és a porcok normál állapotát. Azáltal, hogy javítja a csont-ízületi egészséget, jótékony hatással van a csonttömeg növekedésére. 

Kezdjük el időben a téli vitaminpótlást és tartsuk karban csontjainkat!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük