Ki ne tett volna már többször fogadalmat arra, hogy az új évben, vagy tavasszal, de a jövő hónaptól, vagy a következő héttől biztosan életmódot változtat. És ha néha tolódik is a kiszabott kezdés, ideig-óráig legtöbbször tudjuk is tartani a fogadalmunkat. De miért gyakoribbak a rövid távú sikerek, és miként változtathatunk ezen?

A legtöbben nagy elhatározásként éljük meg az életmódváltással kapcsolatos döntésünket, ami egyrészt természetes, hiszen komoly elhatározás nélkül nincs meg a kellő lendület, másrészt pedig túl nagy nyomást gyakorlunk magunkra, mielőbb szeretnénk látni a változást, így nem az ahhoz vezető lépésekre figyelünk, hanem a nagy célra fókuszálunk. És mivel az nem rövid távon érkezik, így a kitartásunk is lankadni kezd.

Ahhoz, hogy komplexen lássuk magunkat egy változást akaró időszakunkban, jó, ha figyelünk a bensőnkre, és engedjük, hogy ő vezessen, hiszen bárkinél jobban tudja, hogy mi az, amire valóban vágyunk!

Ehhez segítségül jöjjön most pár jó tanács, amelyeket érdemes neked is megfogadnod, ha komoly életmódváltásba kezdesz!

  • Szeresd magad!

Ez mind közül a legfontosabb! Ha elfogadod jelenlegi állapotod, kinézeted, és az a cél motivál, hogy még jobban érezd magad a bőrödben, és mértéktartóan tápláld magad minőségi étellel, esetleg felfedezd az aktívabb élet örömeit, tested azonnal jelzi, hogy jó úton haladsz. Ameddig azonban büntetésként éled meg az életmódváltást, addig az soha nem lesz hosszú távú. A változtatásban mindig önmagad tiszteletét, megajándékozását lásd, hiszen most kezdesz el sokkal jobban odafigyelni magadra.

  • A főcél mellett mindig legyenek részcéljaid!

Bármi legyen is az életmódváltásod fő oka és mozgatórugója, ne csak a célt, a célhoz vezető utat is lásd! Ha képes vagy tudatosítani, hogy ez nem egy gyorstalpaló, nem egy villámdiéta, vagy egy azonnali szokáselhagyás, akkor máris látni fogod a fokozatosságban rejlő sikereket is, ami pedig még nagyobb lendületet ad a további önmunkára!

  • Ne legyen bűntudatod!

Ne ostorozd magad! Vannak napok, amikor megengedőbbnek kell lenned magaddal szemben. Ne ess hát kétségbe, ha a tiltólistás csokoládé hamarabb eltűnik az édességkosárból, vagy a betervezett edzés ellen tiltakozik az álmos tested. Ha nem gyakoriak ezek, nézd el magadnak!

  • Jutalmazd meg magad!

Az elért eredményeid már önmagukban jutalomként foghatók fel. De ezeken kívül vannak olyan egyéb jutalmazási formák, amelyeket mindenképp vezess be a mindennapjaidba, különösen, ha életmódváltáson mész át. Egy nagy séta a kedveseddel, egy spa nap a barátnőkkel, egy jó könyv olvasása egy fa árnyékában, esetleg egy hétvégi túra? Találd meg a számodra legfeltöltőbb tevékenységet és közben veregesd vállba magad az addig elért eredményekért!

  • Tervedbe vond be a környezetedet is!

A legjobb módja annak, hogy elkerüld a magyarázkodást, ha például már nem iszol alkoholt a pénteki kimenős esteken, vagy a vasárnapi családi ebédnél kihagyod a desszertet, az az, hogy mesélsz családodnak, barátaidnak az elhatározásodról. Mond el nekik, hogy ez számodra most mennyire fontos, és kérd, hogy támogassanak ebben.

    +1    80/20 arány

Az olasz közgazdász nevéhez fűződő Pareto-elv, vagy 80/20 szabály szerint a ráfordítások 20%-ából származik az eredmények 80%-a. Tehát minden életmódváltásért tett ráfordítás 20%-ából származik az eredmény 80%-a. És így már nincs is olyan szörnyen messze az a végcél, nem igaz?

Tipp: Válassz ki 10 kisebb feladatot egy napra. Ebből a 10-ből válaszd ki a két legfontosabbat (megkapod a 20 százalékot), a többit priorizáld. Kezdd a napod a legfontosabb feladatokkal és haladj a prioritási sorrend szerint. Ha kipiáltad az aznapi két legfontosabb feladatod, az aznapi eredményed 80%-át is teljesítetted. Ilyen egyszerű.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük