Napjaink táplálkozási trendjei között évek óta erőteljesen vezet a cukor tiltólistára helyezése. Orvosi konzultáción, társadalmi célú televíziós reklámhirdetésekben, egészségügyi szaklapokban és folyóiratokban is azt halljuk, olvassuk, hogy a túlzott cukorfogyasztás az oka az elhízásnak, a cukorbetegségnek, a zsírmájnak, ai, valamint a daganatos megbetegedéseknek is.

És bár az összefüggés korántsem alaptalan, mégis fontosnak tartjuk tisztázni a cukor szervezetünkben betöltött szerepét és egészséges mértékét.

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) ajánlása szerint a nők napi cukorbevitele nem haladhatja meg a 100 kalóriát (napi 6 kanál cukor), míg férfiak esetében a 150 kalóriát (napi 9 kanál cukor). Ezekbe az egységekbe az egészséges forrásokból, gyümölcsökből, zöldségekből bevitt cukor is beletartozik.

Nem az a megoldás tehát, hogy teljesen kiiktatjuk a cukrot az étrendünkből, hanem az, hogy a beviteli mennyiségét a minimálisra, az orvosilag előírt mértékre csökkentjük.  Mert a szénhidrátok, és köztük a cukor igenis fontos táplálék számunkra, a legkönnyebben mozgósítható energiaforrásunk.

Összességében a szénhidrát/cukor minőségén és mennyiségén dől el a cukorfogyasztás dilemmája. Mert míg a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek és péksütemények valódi tápanyagok testünk számára, addig a finomított cukornak csupán kalorikus értéke van. Az viszont nagy, és túlzott fogyasztása károsan hat az egészségünkre.

Az egészséges szénhidrátok mértékletes fogyasztása azonban továbbra is fontos, mivel azok meghatározzák teljesítőképességünket, megteremtik a megfelelő energia-egyensúlyt, segítik az izmok és a belső szervek működését, az agyi funkciókat és az állóképességet. Vannak olyan szénhidrátok, amelyek befolyásolják egyes ásványi anyagok hasznosulását. A tejcukor vagy laktóz például segíti a kalcium hasznosulását a szervezetünkben, beépülését a csontokba. A gyümölcscukor vagy fruktóz megkönnyíti a magnézium felszívódását, amely köztudottan hatással van az ideg- és izomrendszerünkre, a fogak és csontok felépítésére, az enzimműködésre. A gyümölcscukor ugyanígy fokozza a vas felszívódását is.

Látjuk tehát, hogy jó minőségű szénhidrátokra, cukrokra a szervezetünknek szüksége van. A kérdés, amint már írtuk, a mértékletességben rejlik. Mindezek ellenére számos olyan tévhit került be a köztudatba, és ragadt is meg ott, amely a cukrot mint fő mumust helyezi előtérbe. Ezekből listázunk most ötöt:

Tévhit 1: A barna cukor egészségesebb, mint a fehér kristálycukor

A barna cukor tulajdonképpen melasszal színezett finomított cukor, így élettani szempontból és a tápértéket tekintve gyakorlatilag megegyezik a kettő.

Tévhit 2: A cukortartalmú ételek édesek

Sajnos nem igaz. Érdemes figyelmesen elolvasnunk a kész levesek, szószok, zsírszegény ételek címkéjén feltüntetett cukortartalmat. Meg fogunk lepődni a rejtett cukor mennyiségén.

Tévhit 3: Cukor helyett használjunk édesítőszereket!

Bár a cukornál kevesebb kalóriát tartalmaznak, az olyan édesítőszerek, mint az aszpartám, szukralóz, szacharin és aceszulfám-kálium mesterséges cukrok, amelyeket a szervezet nehezen tud lebontani, így felborítják a bélflóra érzékeny egyensúlyát, és ugyanúgy hozzájárulnak a cukorbetegség, a hormonzavarok és az elhízás kialakulásához.

Tévhit 4: Ne együnk gyümölcsöket, mert sok a cukor bennük

A gyümölcsökben valóban ott a fruktóz, de a sok rost és vitamin is. Utóbbiak sokkal értékesebbek a szervezetünk számára, mint amennyire káros a fruktóz. Napi 1-3 darab gyümölcsöt egész nyugodtan elfogyaszthatunk, sőt!

Tévhit 5: Ha édességet ettünk, azonnal mossunk fogat!

Nem tanácsos. Inkább várjunk a fogmosással 30 percet, mivel a cukros ételek és italok fogyasztása után szánk savassá válik, a sav pedig felpuhítja a fogzománcot. Ha édességevés után rögtön fogat mosunk, a fogzománc egy részét is lesúrolhatjuk, ami kopáshoz, elvékonyodáshoz, érzékenységhez és végül fogszuvasodáshoz vezet.

Mi tehát az aranyszabály a cukorfogyasztásban?

Mindig figyeljünk oda arra, hogy ne cukrozzuk, vagy ne cukrozzuk túl az ételeinket, italainkat. A cukrozott üdítők helyett válasszuk az ásványvizet vagy a gyümölcsteát. Az édeskés íz elérésére kísérletezhetünk fűszerekkel (fahéj, vanília), akárcsak szárított gyümölcsökkel is. Amikor pedig mérsékelt módon cukrot használunk, mindig részesítsük előnyben a természetes cukrokat a finomítottak helyett, mivel előbbieknek magasabb a tápanyagtartalmuk.  

Általános egészségünk, szívünk és érrendszerünk, idegrendszerünk, izom- és csontrendszerünk megfelelő működése érdekében mindig válasszunk igazán tápláló, minőségi ételeket, amelyek mellé szerezzünk be a szervezetünket tovább támogató étrend-kiegészítőket. Utóbbiak sorából emelkednek ki a HRI-Vitalion tabletták, amelyek több mint 20 éve nyújtanak átfogó védelmet az általános egészség és a jobb közérzet számára.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük