Rég volt ennyire szép októberünk, és az elmúlt napok alapján úgy tűnik, idén egy igazán napsugaras őszt köszönthetünk. Ez a kitartó napsütés pedig a kedvünket, a fizikai aktivitásunkat is pozitívan befolyásolja. Energetikusak vagyunk, az őszi jó időnek köszönhetően több időt töltünk a szabadban, és szinte tavaszi lendülettel végezzük ügyes-bajos dolgainkat. 

Mindezek ellenére ne feledkezzünk meg szervezetünk természetes ritmusáról. Az ősz a kinti természethez hasonlóan, számunkra is a lenyugvást, a befelé fordulást, a télre való felkészülést hozza magával. Ősszel legalább annyira fontos a pihenés, mint a téli bekuckózáskor, hiszen bioritmusunk ezt az újratöltekezést kéri tőlünk az energiaraktáraink nyári kimerítése után.

Köztudottan, ha valaki jól, vitamindúsan táplálkozik, elegendőt pihen, alszik és rendszeresen mozog, természetes módon erősíti védekező rendszerét. Mindannyian tudjuk azonban, hogy adódnak az ideálistól eltérő időszakok, amikor a táplálkozásunk, a pihenésünk minősége picit háttérbe szorul. Ezeket az időszakokat érzi meg leginkább az immunrendszerünk, és ilyenkor hívjuk segítségül a vitaminokat, holott a megelőzés pont ennyire, vagy még ennél is fontosabb.

Az ősz tehát a vitaminpótlás, a hideg idővel megjelenő hűléses megbetegedések elkerülésére való felkészülés időszaka. A sokat hallott C- és D-vitaminok, valamint az immunrendszert ugyanígy erősítő cink ásványi anyag pótlásának ideje. Gondoskodjunk tehát arról, hogy ezek a fő vitaminok és ásványi anyagok a mi háztartásunkban is megtalálhatók legyenek, és tartsunk egy erősítő kúrát belőlük. A HRI-Vitalion tabletták sok egyéb vitamin és ásványi anyag mellett a fenti vitaminokat is tartalmazzák, így egy igazi energia- és vitaminlöketet adnak testünknek a zord tél beköszönte előtt. Ha pedig a meleg ősz láttán a megszokottnál nagyobb erőbedobással látnánk hozzá a kerti munkához, az Artrowell ízületi gél jó célt szolgál esténként a megfáradt ízületek fájdalmának enyhítésére.

Miért is fontos színesen, jól táplálkozni?

Teljes értékű étrendet követni annyit jelent, hogy előnyben részesítjük a nem feldolgozott élelmiszereket. A gyümölcsöket, zöldségeket, gabonákat például a maguk természetes állapotában fogyasztjuk, nem pedig konzervek és egyéb készételek formájában.

Ugyanígy a finomított pékáru helyett teljes kiőrlésű lisztből készített, a túlcukrozott desszertek helyett pedig mézzel vagy aszalványokkal ízesített nyalánkságokat választunk.

Ha valaki ezekre, na meg a rendszerességre is odafigyel, arra, hogy lehetőleg mindig ugyanabban az órában fogyassza el a napi fő fogásait, akkor minden bizonnyal a lehető legtöbb vitamint azért bejuttatja a szervezetébe. Ezért is nagyon fontos, hogy bármilyen diétát, fogyókúrát követ valaki, mindenképp figyeljen arra, hogy ne alakuljon ki vitaminhiány a táplálkozásából adódóan.

A rendszeres testmozgás valóban erősíti a szervezetünket?

Ha valami, akkor ez tény, és számos vizsgálat, kutatás bebizonyította már. A rendszeres mozgás javítja a szív- és érrendszer egészségét, kordában tartja a vérnyomást, a testsúlyt, és ezeken kívül még számos betegség ellen véd. Az egészséges táplálkozáshoz hasonlóan a testmozgás is hozzájárul az általános egészséghez, és ezáltal az egészséges immunrendszerhez.

A lényeg, hogy endorfinjainkat ne kínzó edzések, sokkal inkább egészséges mértékű, könnyed, szerethető mozgásformák által szabadítsuk fel, hiszen hosszú távon az mindig kifizetődőbb. Amilyen csodás őszi idő van, talán a szabadban levés magától értetődő. Akkor hát miért ne turbóznánk fel a lépteinket és tennénk a tervezettnél nagyobb sétát délutánonként? Próbáljuk ki, szervezetünk meghálálja!

Milyen hatással van a stressz az immunrendszerre?

A leggyakoribb gyomor- és fejfájással, bőrproblémával és szívbetegséggel kapcsolatos panaszok mögött nagyon sokszor hosszasan fennálló, krónikus stressz húzódik meg. Ilyenek a munkahelyhez, a családi élethez kötött szituációkból fakadó problémák, amelyeket túl sok ideig hordozunk magunkban, így állandó stresszfaktorrá válnak, szomatikus tüneteket, majd betegségeket okozva.

Ha össze is gyűlnek olykor a fekete fellegek a fejünk felett, jó, ha időben orvosoljuk lelki egészségünket olyan módszerrel, amelyet szívesen elfogadunk, legyen az egy mély baráti beszélgetés, egy terapeuta felkeresése, vagy rendszeres légzőgyakorlat, meditáció stb.

És ne feledjük, erős immunrendszerrel számos kórokozót és súlyosabb betegséget megelőzhetünk és legyőzhetünk, emiatt fontos, hogy figyeljük a testünket, hallgassunk a jelzéseire. Ne fárasszuk ki nagyon magunkat, mindig szánjunk elegendő időt a pihenésre, a kikapcsolódásra, próbáljunk ne rohanni a mindennapokban és legyenek erős szeretetkapcsolataink. Minden egyéb talán csak ezek után következik.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük