A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményeiről már több cikkünkben is írtunk, és most az érelmeszesedés egyik hajlamosító tényezőjeként térünk vissza rá. Az érelmeszesedés és a cukorbetegség közötti kapcsolat egyre gyakrabban merül fel az orvostudományban és az egészségügyi kutatásokban. Mindkét betegség súlyos, hosszú távon akár életveszélyes problémákat okozhat.

A világ cukorbetegeinek 90%-a 2-es típusú cukorbeteg, és a számok világszerte emelkednek anyagcsere- és érrendszeri szövődményeket (szív- és érrendszeri megbetegedések, vakság, lábszárfekély, károsodott vesefunkció stb.) vonva maguk után. Milyen összefüggésben áll a két betegség, az érelmeszesedés és a cukorbetegség? Melyek a tünetek, és mi történik az erekkel cukorbetegség esetén? Jelen cikkünkben ennek jártunk utána.

A vérünk akadálytalan áramlásáért felelős artériák hajlékonyak és erősek, ám attól a ponttól, hogy az érbelhártyán felhalmozódó zsíros lerakódások (plakkok) miatt a verőerek veszítenek rugalmasságukból és merevvé, szűkké válnak, a fenti fő feladatukat már nehezebben tudják ellátni. Ekkor alakul ki az atherosclerosis, az érelmeszesedés legjellemzőbb formája, amelynek hatására a létfontosságú szerveink optimális oxigénellátása veszélybe kerül.

Mi a baj a magas vércukorszinttel?

A tartósan emelkedett vércukorszint azáltal, hogy növeli a testben lévő folyadékmennyiséget, felborítja az inzulinháztartást és csökkenti a szív vérellátásáért felelős erek rugalmasságát, egyértelműen károsítja az erek belső falát. Idővel az erekben hajszálrepedések jöhetnek létre, ahol könnyebben lerakódnak a zsírsejtek, és plakkok alakulnak ki, amelyek leszakadva és a véráramba kerülve trombózishoz vagy egyéb szív-érrendszeri katasztrófákhoz (szívinfarktus, stroke, agyérgörcs, agyvérzés) vezethetnek.

Prediabéteszes betegeknél például négyszer gyakrabban fordulnak elő plakkok, mint a normál vércukorszintű embereknél. A szívinfarktus vagy stroke kialakulása is 10-20%-al gyakoribb prediabétesz esetén. Ugyanígy a szívelégtelenség kialakulása is gyakoribb azoknál a betegeknél, akiknek a normálértékeknél magasabb, 6,1-7 mmol/l közötti az éhgyomri vércukorszintjük.

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran párosul magas vérnyomással, amely tovább fokozza a szív-és érrendszeri betegségek, köztük az érelmeszesedés, az agyvérzés kockázatát. Mivel a magas vérnyomás növeli az érfalakra gyakorolt nyomást, így akár 25%-kal is emelheti az érkatasztrófák kialakulásának kockázatát!

Minden második cukorbetegnél előfordul magas vérnyomás. Mivel ennek megléte fokozott érrendszeri megbetegedés kockázatával jár, a magas vérnyomásban szenvedő cukorbetegek biztonságos vérnyomás értékére (130/80 Hgmm) kifejezetten figyelni kell.

Az egészséges életmód mindenkori szerepe

A cukorbetegség és a magas vérnyomás mellett az érelmeszesedés kialakulásának egyéb tényezője az egészségtelen étrend, a dohányzás és a genetikai hajlam.

Életvitelünk tartós megváltoztatásával, káros szokásaink elhagyásával, kiegyensúlyozott táplálkozással és aktív életmóddal a vércukorszint csökkenthető és a már kialakult prediabétesz gyógyítható. Tanulmányok igazolták, hogy azon prediabéteszes betegeknél, akik a diagnózist követően életmódváltásba kezdtek, 54%-ánál nem alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.

Ne feledjük, hogy úgy az érelmeszesedés, mint a cukorbetegség kialakulásának esélyét jelentősen növeli az elhízás, a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a stressz, valamint a túlzott alkoholfogyasztás. Változtassunk hát mielőbb életmódunkon!

Fennálló cukorbetegség esetén pedig évente legalább egy alkalommal járjunk el ellenőrző vizsgálatokra, és végeztessünk el minden, a szív-érrendszeri problémák szűrésére szolgáló ellenőrzést (koleszterinszint mérése, a lábak verőereinek vizsgálata, vérnyomás-ellenőrzés stb.).

A HRI-Vitalion tablettában található antioxidánsok védelmet nyújthatnak az érfalakban zajló káros folyamatok ellen, így hozzájárulhatnak az érelmeszesedés megelőzéséhez. Az erek vitaminjaként is emlegetett táplálékkiegészítőket fáradtság, csontritkulás, érelmeszesedés, érszűkület, magas vérnyomás, cukorbetegség, vérkeringési problémák, agyvérzés, mélyvénás trombózis, infarktus, visszér, szürke hályog és egyéb látásproblémák esetén is ajánlott fogyasztani.  

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük