Kinek a hegy, kinek a tenger, mondhatnánk, hiszen valóban vannak, akik a hegyi levegőt és a túrázást nem adnák semmiért, míg mások a tenger kék vízét és a meleg, barnító napot nem cserélnék le egy-egy izzasztó gyaloglásra. Te melyik tábort képviseled? Ha a túrázók körét erősíted, olvass tovább, hiszen cikkünkben most e népszerű szabadtéri tevékenységhez adunk néhány hasznos tippet.

A túrázás egy kellemes, feltöltő és energizáló, szellemet nyugtató testedzés. Remek lehetőséget nyújt a természet felfedezésére és a friss levegő élvezetére. Akár kezdő túrázók vagyunk, akár már évek óta a természetet járjuk, fontos, hogy mindig megfelelően felkészüljünk a túrára, így elkerülhetjük a kellemetlenségeket és a sérüléseket. Ehhez pedig jól jöhet pár túrázási alapszabály!

Hidratáljunk megfelelően!

Ne felejtsük el, hogy egy kiadós túrázáskor ritkán marad száraz a ruhánk. Igen, izzadunk, és a folyadékot pótolni kell. Mindig legyen nálunk vízzel telt kulacs, amelyet, ha vízforrás közelében járunk, újra tölthetünk. Bár nehezebb, mint a műanyag palackok és kulacsok, a legbiztonságosabb és legjobb még mindig az üvegpalack, így, ha tehetjük azt válasszuk vizünk, folyadékunk tárolására.

Ne felejtsük otthon a napkrémet!

Alapszabály, hogy védekeznünk kell a nap káros sugarai ellen. Túrázáskor ráadásul többszörösen ki vagyunk téve a hosszas napon tartózkodásnak, így a védekezés kulcsfontosságú. Kaphatóak már kifejezetten a sportoláshoz gyártott naptejek, amelyeket nem mos le az izzadás. Ha nem barátkozol a krémekkel, akkor válassz hosszú ujjú, vékony technikai felsőket.

A napkrém mellett a kalap, sapka, kendő és napszemüveg ugyanennyire elmaradhatatlan kellékei egy túrázónak.

Védekezzünk a rovarok ellen is!

A szúnyogok hada, valamint az elsőre láthatatlan kullancsok a legkellemesebb túrát is elronthatják. Riasszuk hát el ezeket! Legtermészetesebb mód erre egy gyógynövények (citromfű, levendula, teafa) olajából, alkoholból és vízből nyert keverék, amellyel befújhatjuk magunkat túra előtt és közben is. Biztonságból legyen nálunk mindig kullancskiszedő csipesz is!

Öltözzünk rétegesen!

Ha valamikor, akkor túrázáskor a réteges és szellős öltözet kötelező! Praktikus, ha nyáron is a laza, jól szellőző, vékony, de hosszú ruházatot részesítjük előnyben, hiszen az megvéd a rovarcsípésektől, kullancsoktól, csalántól, szúró bozótoktól. A már említett sapka és a jól szellőző zokni és fehérnemű mellett további kötelező ruházati kellék az esőkabát és a hátizsákvédő. Minden a kényelmes, jól szellőző öltözeten múlik, és ez a kényelem a túracipőre hatványozottan is érvényes. Legyen a bakancsod, túracipőd megfelelően bejáratott, így biztosan nem kell félbeszakítanod az utat a feltört lábad és a sokasodó vízhólyagok miatt.

Használjuk a túrabotot!

Óriási tévhit, hogy a túrabot az a nyugdíjas túrázók segítője. A nordic walking technika is a speciális botokkal való gyaloglást népszerűsíti, és egy rendkívül hatékony, nemcsak szabadidős, de sporttevékenység is, amely révén kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. A bot nagyban megkönnyíti a gyaloglást az egyenetlen talajon, védi a lábat a félrelépéstől, rándulástól, ficamtól, tehermentesíti a lábfejet, a térdet, az ízületeket, és még a felsőtestet is erősíti.

Pakoljunk okosan, a hátizsákot nekünk kell cipelnünk!

Természetesen a hátizsák mérete és tartalma nagyban függ az adott túra jellegétől, de abban megegyezhetünk, hogy egy nehéz túrazsák hamar elveszi a kedvünket a gyaloglástól. Érdemes tehát okosan és praktikusan pakolnunk. De mit tartalmazzon a zsákunk?  A következőket mindenképp:

  • Víz és könnyen szállítható, energiadús élelem 
  • Papír zsebkendő, WC-papír
  • Elsősegély csomag
  • Térkép, iránytű
  • Okostelefon, külső töltő
  • Fejlámpa
  • Fényvédő, kullancs- és szúnyogriasztó
  • Ruházat (technikai blúz és nadrág, szélkabát/esőkabát, kalap, póló, zokni, kesztyű)

Előfordul sokunkkal, hogy fellelkesedünk és egy társaság hívására, különösebb edzettség nélkül elmegyünk egy elsőre nagyobb túrára. Ilyenkor a nap végén gyakran előfordulhatnak ízületi és izomfájdalmak, különösen, ha hosszabb ideje nem végeztünk hasonló tevékenységet. Az ArtroWell gél hatékony megoldást nyújt az ízületi és izomfájdalmak enyhítésére. Próbáld ki te is, és élvezd a fájdalommentes túrázást! Emellett pedig légy tudatosan aktív a mindennapokban is, és készítsd fel magad idejében és megfelelően a túrázásra.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük