Ízületeink nemcsak a kor előrehaladtával, vagy ha folyamatos, nagyobb terhelésnek vannak kitéve, de mindennapi használatuk során is különféle pattogó, kattogó hangokat adnak ki. Ennek alapjában véve semmilyen jelentősége nincs, hiszen az ízületek hangja normális jelenség. Baj akkor van, ha duzzadt, gyulladt az ízület környéke, és mindezt fájdalom is kíséri. 

De akkor még egyszer, mikor is jelentkezik az ízületi ropogás?

Amikor kipukkad a vákuum

Az ízületeinket megolajozó, és így a zavartalan mozgásunkért felelős ízületi nedvben különféle gázok (oxigén, nitrogén és szén-dioxid) halmozódnak fel. Amikor egy ízület a normál mozgástartományán kívül mozdul, az ízületi nedvben egy légüres tér jön létre, majd ez hirtelen megszűnik, és ahogy az ízületi nedv térfogata újra összeér, pattogó hangot ad ki. Ez a hang mindig mozgás közben vagy után hallható, ez pedig azért van, mert mozgás közben egyenlítődik ki a nyomás az ízületen. 

Amikor a csontok egymáshoz súrlódnak

A jelenség a csontvégeken található porcréteg elvékonyodásával, károsodásával vagy akár megszűnésével jár együtt. Ez az időskorra kialakuló artrózis vagy porckopás, és annak legismertebb fajtájának, a csontritkulásnak (osteoarthritis) az alapja. Ezt a csontokban jelentkező gyulladást rendszerint a túlterhelés okozza és idővel degeneratív elváltozásokat, gyulladásos állapotokat hoz létre az ízületekben.

Az ide sorolható rheumatoid arthritis egy autoimmun betegség, amikor a test megtámadja saját szöveteit, amelyekben gyulladásos tüneteket okoz, ami idővel károsítja a csontvéget védő porcokat. 

Amikor a csontkovács ropogtat

Ha az izom- és csonteredetű fájdalmakra különféle manuálterápiákat alkalmazunk, akkor tudjuk, hogy a gyógykezelések során a feszes ízületek felszabadításakor, ellazításakor is hallani ropogó, kattanó hangokat.  A csontkovács csavaró manipulációs technikái átmenetileg eltávolítják az ízfelszíneket, így az ízületi tok ellazul, a becsípődött rész kiszabadul. A jellegzetes roppanó hang is ekkor keletkezik.

Ha műtét után vagyunk

Egy műtéti beavatkozás után időbe telik, míg a szövetek visszanyerik eredeti rugalmasságukat, így míg az ízület mozgásterjedelme helyre nem áll, hallhatunk kattogó hangokat. Ugyanígy a műtéti hegek miatti letapadások is „hangokkal járhatnak”.

Ha lesérülünk

Ha kificamodik, megrándul a bokánk, vagy épp elszakad a bokaszalagunk, azt a fájdalom és duzzanat mellett hang is kísérheti. Ilyenkor fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljunk.

Mikor aggódjunk tehát az ízületi hangok miatt?

  • Amikor a kattogás fájdalommal és duzzanattal jár. 
  • Ha a megszokott ízületi hangjainktól eltérő hangokat hallunk, amelyek valamilyen konkrét esemény után jelentkeznek. 
  • Ha a kattanást elakadás (becsípődés, mozgásképtelenség) és nem megkönnyebbülő érzés követi.

Az ízületek és csontok egészségének megőrzéséért minden nap, folyamatosan tennünk kell. Használj HRI-Vitaliont, mely természetes összetevői révén segíti csontrendszered egészségének megőrzését és az esetleges problémák tüneteinek enyhítését. Hogy minden nap élvezhesd a felszabadult mozgás örömét!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük