Az igazi teások mindig tartanak otthon egy-egy csoda teakeveréket számos olyan állapotra, egészségügyi panaszra, mint mondjuk a fejfájás, felfázás, torok- és májgyulladás stb. 

Gyógynövényeink ereje valóban figyelemreméltó, ezért is használjuk számos módon a mindennapjainkban. Ezen módok egyik legnépszerűbbike a teakészítés. De melyik teát mikor érdemes fogyasztanunk? És valóban hangulatjavító szereppel bírnak? 

Álmatlanságra levendula!

Ha álmatlansággal küzdünk, nehezen tudunk álomra szenderülni, elalvás előtt fogyasszunk levendula teát. 

Az idegesség, nyugtalanság megszüntetésére igyunk citromfű, komló, macskagyökér vagy orbáncfű teát!

A leggyengédebb alvásjavítóként is ismert citromfű nyugtatja a szívideget és erősíti az idegrendszert. Mindenféle idegfeszültségre, ideges szívpanaszokra, hangulatváltozásokra, alvászavarokra, és a premenstruációs szindrómát kísérő nyugtalanságra is ajánlott.

Egy másik nyugtató gyógynövényünk a macskagyökér, amely stresszes időszakokban, idegesség, nyugtalan szívdobogás, migrénes fejfájás, idegi eredetű gyomorbántalmak esetén is alkalmazható. Teája ellazítja az idegeket, segíti a szervezet regenerálódását, pihenteti a fáradt idegrendszert, és segít a békés alvásban.

Az orbáncfű is nagyon hatékonyan csillapítja az idegességet és a depressziót.

A komló teát a fentiekhez hasonlóan idegesség ellen, stresszoldásra, nyugtató teaként fogyaszthatjuk. Enyhe altató hatása közismert. Ideges gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén is használható. 

Élénkítsd fel magad fekete, zöld, Rooibos és gyömbérteákkal!

Akár csökkentenéd a napi kávéadagodat, akár csak a megszokott napi élénkítő teádat fogyasztod, tudd, hogy a fenti teák mindegyike kiváló élénkítő hatású.

A fekete tea például azon túl, hogy energizál és növeli a koncentrációs képességünket, a szívünket és az immunrendszerünket is védi.

Amellett, hogy koffein tartalmának köszönhetően megadja a kellő napindító lendületet, a zöld teában lévő hatóanyagok, antioxidánsok segítenek a fogyásban, de rákmegelőző, koleszterinszintet csökkentő és érvédő szerepük is van.

Az ásványi anyagokban bővelkedő Rooibos tea kalciumot, cinket, magnéziumot tartalmaz, és jó hatással van az emésztési folyamatokra. Menstruációs görcsök ellen is hatásos, magas antioxidáns tartalma miatt segít a fiatalság megőrzésében és a daganatos betegségek megelőzésében.

A serkentő gyömbért megfázásra, hányingerre, emésztési problémákra is használhatjuk, és egy kevés mézzel és meleg vízzel kitűnő élénkítő, memóriajavító italként fogyaszthatjuk. Szinte az összes B-vitamint tartalmazza, így jó hatással van az idegekre.

Boldogságunk, jókedvünk és jóllétünk érdekében igyunk mandarin, narancs, citromfű, hibiszkusz, szegfűszeg, édesgyökér, kardamon stb. teakeverékeket!

Ezek az illatos gyümölcs- és fűszerkombinációk felerősítik az érzékeinket, és valósággal boldogsághormonokat termelnek! Rendszeres teafogyasztóknak tuti ajándéktipp!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük