Megdöbbentő adat, hogy hazánkban a végtagi érszűkület súlyos szövődményei miatt évente 6000-8000 amputációt végeznek, ami az összlakosságra nézve 5 %-os előfordulási arányt jelent. És bár az öregedést mint az erek elváltozásának természetes rizikótényezőjét nem tudjuk kiiktatni, számos külső környezeti faktort befolyásolhatunk.

Az érelmeszesedés következményeként kialakult érszűkület lényege, hogy a vérellátást biztosító verőerekben beszűkül a véráram útja, és ezáltal kevesebb oxigéndús vér jut el a szövetekhez. Az érszűkület általában a végtagi és nyaki ereket érinti, és bár eleinte panaszmentesen zajlik, a betegség előrehaladtával már egy kisebb fizikai terhelés, gyaloglás után is fájdalmat érzünk.

A már kialakult érszűkület látható tünetei között szerepel a mellkasi fájdalom, szapora szívverés, légzési nehézségek vagy légszomj, szédülés, akár ájulás, a rövid távolságok megtétele utáni fájdalomérzet, a duzzadt boka vagy láb, az alvási nehézségek, valamint az aktivitási szint csökkenése.

Érszűkületre utaló panaszunkkal érsebész szakorvost kell felkeresnünk, aki fizikális és Doppler-ultrahangvizsgálattal megállapítja a betegség stádiumát, majd gyógyszeres és kiegészítő kezelést (pl. sonoterápia, Bemer mágnesterápia, mofeta stb.) ajánl.

Melyek a főbb érkárosító tényezők?

Legfontosabb károsító tényező a dohányzás, így a cigaretta elhagyása az elsődleges lépés az érszűkület kezelésére.

A tartósan fennálló magas vérnyomás az érfal megvastagodását vagy beszűkülését, elvékonyodását okozza, amelyek hatására értágulat és kitüremkedés is kialakulhat. Veszélyes folyamat ez, hiszen az elvékonyodott ér bármikor kiszakadhat, és elvérzéshez vezethet.

A magas vércukor- és vérzsírszint is veszélyeztetik érrendszerünket, hatásukra felgyorsul az érelmeszesedés, érfali elváltozások alakulnak ki, és romlik a keringés. 

Ha cukorbetegek vagyunk, rendszeresen ellenőriztessük állapotunkat, mivel sajnos a diabétesz az érszűkületre hajlamosító tényező, és a két kórállapot együttes előfordulása növelheti a végtagok elvesztésének kockázatát. Iktassunk be rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat, Doppler-vizsgálatot, ellenőrizzük a vérnyomásunkat.

Mit tehetünk még ereink egészségéért?

Tápértékekben gazdag, egészséges étrenddel (a szívbarát mediterrán étrend erre tökéletes) és rendszeres mozgással rengeteget tudunk tenni az érszűkület kialakulásának megelőzésért és a már fennálló állapot javulásért. 

Fogyasszunk magas rosttartalmú ételeket (zöldségek, gyümölcsök), telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. extraszűz olíva-, repce-, szójaolaj, olajos magvak), omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket (tengeri halak, dió, repceolaj). Csökkentsük a konyhasó (nátrium) bevitelt és emeljük a kálium (zöldségek, gyümölcsök) és magnézium (olajos magvak, hüvelyesek, gabonafélék) bevitelünket. Naponta kerüljön az asztalunkra antioxidánsban gazdag, színes élelmiszer, úgy, mint zöld leveles zöldségek, paradicsom, citrusfélék, áfonya, gránátalma, ribizli, szeder stb.

Az A-vitamint, cinket, C-vitamint, mangánt, rezet és vasat tartalmazó HRI-Vitalion tabletta kifejezetten az erek egészségének fenntartására kifejlesztett étrend-kiegészítő. Komplex összetételének köszönhetően ajánlott fáradtság, csontritkulás, érelmeszesedés, érszűkület, magas vérnyomás, cukorbetegség, agyvérzés, bénulás, vérkeringési problémák, mélyvénás trombózis, infarktus, visszér, rövidlátás, szürke hályog, látásélességi problémák esetén.

Legfontosabb hatása az érrendszer támogatása azáltal, hogy segít csökkenteni az érfali lerakódásokat, amelynek hatására javul a szervezet tápanyag- és oxigénellátottsága, ezzel együtt pedig a salakanyagok elszállításának hatásfoka is.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük