Kánikulában rendszerint fel sem merül az elegendő vízfogyasztás kérdése, hiszen okos szervezetünk majdhogynem megköveteli azt tőlünk. A hideg idő beálltával azonban már nem mindenki kívánja annyira a vizet. Ez egyrészről érthető is, azonban nagyon lényeges tudnunk, hogy a kinti hőmérséklettől függetlenül a víz lételemünk, és mint ilyen szerveink működéséhez elengedhetetlen. Figyeljünk hát oda testünk fő alkotóelemére télen is!

Ám ha időközönként megfeledkeznénk arról, hogy miért annyira létfontosságú a víz szervezetünk számára, akkor az alább felsorolt szerepeit látva rögtön eszünkbe jut:

  • tápanyagokat és oxigént szállít a sejtekhez,
  • kiüríti a baktériumokat a húgyhólyagból,
  • segíti az emésztést,
  • megelőzi a székrekedést,
  • normalizálja a vérnyomást,
  • védi, kipárnázza, rugalmassá teszi az ízületeket,
  • védi a szerveket és szöveteket,
  • szabályozza a testhőmérsékletet,
  • fenntartja az elektrolit (nátrium) egyensúlyt.

Valaki akkor hidratált, ha szervezetében van annyi folyadék, amennyi a fenti feladatok ellátásához szükséges. Ellenkező esetben, elégtelen vízfogyasztás esetén dehidratáltság lép fel, ami fizikai gyengeséggel, alacsony vérnyomással, szédüléssel és sötét színű vizelettel is járhat.

De mégis mennyi az elegendő napi vízmennyiség?

A legtöbb egészséges ember számára a dietetikusok napi 4-6 pohár vizet javasolnak. Ez a mennyiség nőhet olyan esetekben, amikor valakinél pajzsmirigy, vese-, máj- vagy szívprobléma áll fenn, vagy olyan gyógyszereket szed, amelyek vizet tartanak vissza a szervezetben (nem szteroid gyulladáscsökkentők, erős opiátok, kábító fájdalomcsillapítók és antidepresszánsok). Hasonló egészségügyi probléma esetén mindig egyeztessünk orvosunkkal a megfelelő vízfogyasztás mértékéről!

Vízfogyasztásunkat a fenti kórállapotokon kívül egyéb tényezők is befolyásolják. Meleg időben, vagy egy izzasztó testedzés során jobban verejtékezünk, így a vízpótlás ilyenkor különösen fontos.

Hogyan kerüljük el a dehidratáltságot, és miért a víz legyen a legfőbb folyadékunk?

Bár számos folyadék (üdítők, gyümölcslevek, kávé, alkohol) van, amelyet beleszámolunk a napi vízfogyasztásunkba, igyekezzünk tiszta vízzel hidratálni szervezetünket. Nemcsak, hogy jobban átmossa szerveinket és testünknek nem kell plusz energiát fektetnie a lebontásába, de sem a fölösleges cukorbevitellel járó gyulladások, sem a túlzásba vitt kávéfogyasztással járó idegességgel, esetleg alvástalansággal nem kell számolnunk.

Természetesen normál mennyiségben fogyasztva, egyik fenti folyadék sem árthat, de soha ne velük helyettesítsük a napi vízfogyasztásunkat!

Gondoljunk a vízben gazdag gyümölcsökre és zöldségekre, amelyeket előszeretettel fogyaszthatunk. Ilyenek a salátafélék, a zöldségleves, a narancs, a grépfrút vagy az alma is. Szóval bőven van választásunk, és tudatos, változatos táplálkozás mellett a sokat hallott napi 2 liter víz elérése sem lehetetlen feladat.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük