A közhiedelemmel ellentétben miszerint a csontritkulás 50 év felett kezdődik, a valóság az, hogy már a 30. életévünk betöltése után a csontjainkban lévő sejtek és ásványi anyagok fokozatosan csökkennek, és erre jó, ha időben figyelünk!

Mivel legtöbbszörtünet- és fájdalommentesen fejlődik ki, ezért a csontritkulást néma járványként is emlegetik. Az első tünetek között szerepelnek a hát- és gerinctáji fájdalmak, diagnosztizálni pedig csontsűrűség-méréssel lehet, amivel többnyire a csuklót, a gerincet és a combnyakat vizsgálják. A csontritkulás előszobája tehát az osteopenia, ami már fiatalabb korban, a harmincas korosztálynál jelentkezik, és a csontállomány fokozatos csökkenését jelzi.

De mit is nevezünk csontritkulásnak?

A csontritkulás (oszteoporózis) egy olyan kóros folyamat, amely során a csont veszít a sűrűségéből és tömegéből. A nőket inkább érinti, mivel a menopauza bekövetkeztével nagyot csökken a csontsűrűség fenntartásáért felelős ösztrogénszintjük.

Az öröklődés mellett (a csontritkulás 60%-ban genetikai adottság) a helytelen életmód és a kevés mozgás is erős hajlamosító tényező a probléma kialakulásában.

Hogyan előzzük meg a csontritkulást?

Mozogjunk!

Az ideális csontsűrűség megőrzésének egyik leghatékonyabb módja a rendszeres mozgás. Azoknak, akik ülőmunkát végeznek, kihagyhatatlan a heti minimum háromszori sportolás. Ha csontjainkat kíméletesen, de rendszeresen terheljük, akkor a szervezet a következő üzenetet kapja: meg kell erősíteni a csontokat, hogy bírják a terhelést. Válasszunk hát ízületet kímélő sportot, gyalogoljunk, ússzunk, járjunk Pilatesre, jógára, és óvjunk csontjainkat a korai csontritkulástól.

Figyeljünk oda, hogy mit eszünk, iszunk!

A csontok fő ellenségei: finomított fehér cukor, fehér liszt, cigaretta, túl sok alkohol, kávé és szénsavas üdítőitalok. Ezeket, ha tehetjük, mérsékeljük, hiszen elvonják a kalciumot a szervezettől. Fogyókúrázóknak kiemelten fontos, hogy a követett diéta a csontokra nézve ne legyen káros.

Támogassuk szervezetünket vitaminokkal és nyomelemekkel!

Azt már tudjuk, hogy a kalcium elengedhetetlen a csontok szilárdságának fenntartásához, de azt már kevesebben, hogy a kalcium felszívódásához D-vitaminra van szükségünk. Napfény hatására ugyan a bőrben is termelődik D-vitamin, de önmagában a napozás nem elég, ezért étrend-kiegészítők formájában is pótolni kell azt. A kalcium és D-vitamin mellett továbbá C-vitamin, cink, réz, mangán, B6-vitamin, folsav, K-vitamin és lizin fogyasztását is javasolják a szakértők.

Az aktív életmód, mint sok más betegség esetén, a csontritkulásnál is elsődleges szempont, követendő példa. Étkezzünk hát színesen, étrendünk dúskáljon zöldségekben, gyümölcsökben, sétáljunk a szabad levegőn, pihenjünk eleget, és bizonyos időszakonként egészítsük ki étrendünket csonterősítő vitaminokkal!

Csontjaid egészségéért válaszd a HRI-Vitalion tablettákat, melyeket kimondottan a csontritkulás és az érelmeszesedés problémáira fejlesztették ki.

Forrás:

https://www.egeszsegkalauz.hu

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük