Rossz hírneve ellenére a koleszterin egy létfontosságú anyag. Nélküle a hormonok, a D-vitamin, de az epe sejtképződése, vagy az emésztés is lehetetlen lenne. Nem mumus tehát, sokkal inkább egy szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírszerű vegyület, amelynek körülbelül háromnegyedét a májunk állítja elő, a fennmaradó rész pedig a táplálékkal kerül a vérbe. Ha életmódunkból, táplálkozásunkból kifolyólag a koleszterinszintünk tartósan magas lesz, lerakódik az érfalon, károsítja az ereket, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatát. Ilyenkor van baj.
Vizsgálatok szerint ma minden negyedik felnőtt koleszterinszintje magas, és ez leginkább a helytelen életmódból fakad. Ha tudjuk már az okokat és a gyógyírt is a magas koleszterinszint megelőzésére, csökkentésére, miért ne élnénk vele?
Mit tekintünk normál értéknek?
A szervezetünkben lévő összkoleszterin (HDL+LDL) szintje 5,2 mmol/liter alatt tekinthető normálisnak. 5,2 és 7,0 között már oda kell figyelni rá és törekedni kell arra, hogy helyes, zsírszegény táplálkozással visszaszorítsuk a normál határérték alá. A 7,0 fölötti érték már kórosnak számít, ekkor már orvoshoz kell fordulni.
A magas koleszterinszint és annak egészségügyi kockázatai
Magas koleszterinszint esetén a vérben túl sok LDL-koleszterin kering, és az erek falában lerakódva érelmeszesedést okozó plakkokat képez. Ez a meszes lerakódás rontja az érfal rugalmasságát, szűkíti az ereket, akadályozza a vér áramlását, és idővel az artériákat is elzárhatja, ami vérellátási zavarokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat. Néha ezek a lerakódások hirtelen felszakadhatnak és vérrögöket képezhetnek, ami szintén szívrohamot vagy stroke-ot okozhat.
A magas koleszterinszint öröklődhet is, de gyakoribbak a mögötte meghúzódó rossz életmódbeli szokások: egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, túlsúly.
Egyéb tényezők, amelyek tartósan magas koleszterinszintet eredményeznek:
- zsíros ételek gyakori fogyasztása,
- kevés testmozgás,
- elhízás,
- dohányzás,
- túlzott alkoholfogyasztás,
- genetikai hajlam,
- 2-es típusú cukorbetegség,
- magas vérnyomás,
- epehólyag elzáródása,
- egyes gyógyszerek: vízhajtók, immunszupresszánsok, szteroidhormonok.
Hogyan befolyásolja a koleszterinszintet az étrend, az életmód?
A koleszterinszintet csökkentő vagy normál értékek között tartó étrend az egyik legfontosabb lépés, amit egészségünk érdekében tehetünk.
A kevesebb telített zsírt tartalmazó ételek fogyasztása után a dohányzás és az alkoholfogyasztás csökkentését is célul tűzhetjük ki. Továbbá ellenőrizzük rendszeresen a koleszterinszintünket, így kontroll alatt tarthatjuk annak egészségét. Működjünk együtt kezelőorvosunkkal és járjunk szűrővizsgálatokra.
A magas koleszterinszint megelőzése érdekében:
- Kövessünk alacsony sótartalmú, gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat előtérbe helyező étrendet.
- Korlátozzuk az állati zsírok mennyiségét, és mértékkel fogyasszuk a jó zsírokat (omega-3 zsírsavak).
- Csökkentsük a súlyunkat, és tartsuk is meg az egészséges testsúlyt.
- Szokjunk le a dohányzásról.
- Naponta mozogjunk legalább 30 percet.
- Korlátozzuk az alkoholfogyasztást.
- Kezeljük a stresszt.
- Tartsuk kontroll alatt a vércukorszintünket!
A „rossz” és a „jó” koleszterinről
A koleszterin a vérben fehérjékhez kötődve szállítja a vért. Ezeket a szállító fehérjemolekulákat lipoproteineknek nevezzük, és két fő típusát ismerjük: a nagy sűrűségű lipoproteint (HDL) és az alacsony sűrűségű lipoproteint (LDL).
A „jó” koleszterinként ismert HDL felveszi a felesleges koleszterint a vérből, és visszaviszi a májba. Az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szállítja a koleszterinrészecskéket az egész szervezetben, így ez az a koleszterin, ami felhalmozódik az artériák falában, és megkeményíti, beszűkíti azokat.
A magas koleszterinszintről manapság mindenfele annyi szó esik, hogy vélhetően tudjuk már, hogyan védekezhetünk ellene. Mint oly sok egyéb egészségügyi probléma esetén, a keringési rendszerünk védelmére is igaz, hogy egészséges táplálkozással és aktív, stresszcsökkentő életmóddal rengeteget tehetünk a normál koleszterinszint fenntartásáért, és így a szív- és érrendszerünk egészségéért. Fogadjuk hát meg az ajánlásokat és éljünk panasz nélkül!