A vezető halálokok között számon tartott szív- és érrendszeri betegségek évente több mint 17,5 millió ember életét követelik világszinten. A legtöbb kardiovaszkuláris betegség oka a vérerek falán lerakódott, főként koleszterinből és mészből álló plakkok megnövekedett mennyisége. A szív- és érrendszeri megbetegedések jellemzően a szívben (koszorúér-betegség, szívinfarktus, szívelégtelenség), az agyban (agyi keringési zavar, szélütés, stroke), a perifériás érrendszerben (érszűkületek) és a vesében (krónikus vesebetegség, veseelégtelenség) okoznak károsodást.

Kialakulásukban szerepet játszó főbb rizikófaktorok

A kardiovaszkuláris betegségek befolyásolható kockázati tényezői közé sorolható a dohányzás, a stressz, az alkoholizmus, a mozgásszegény életmód, a túlsúly vagy elhízás. Csökkenthető rizikófaktorai a magas vérnyomás, a diabétesz és a zsíranyagcsere betegség. Az életkor, a nem és az örökletes tényezők pedig a nem befolyásolható kockázati tényezők között szerepelnek. Jó hír azonban, hogy a fő rizikófaktor, a magas koleszterinszint az egyik leginkább befolyásolható kockázati tényező.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát, de az aneurizma (éren lévő kiboltosulás) vagy a veseelégtelenség előfordulását is. A testtömeg csökkentésével a magas vérnyomás is csökkenthető.

Magas koleszterinszint

A jó koleszterin elengedhetetlen szervezetünk számára, hiszen a sejtek, hormonok és vitaminok alkotórésze, továbbá az érfalak rugalmasságáért is felel. Azonban, ha táplálkozásunkból adódóan normál szintje megemelkedik, az sajnos a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához vezet.

Túlsúly vagy elhízás

A szervezetünkben évek alatt felhalmozott felesleges zsír nem csak a kötőszövetekben, de a belső szervek körül is megjelenik, és ennek figyelem kívül hagyása komoly kardiovaszkuláris problémákat okoz.

Hogyan előzhetők meg a szív- és érrendszeri betegségek?

Életmódunk folyamatában történő megváltoztatásával rengeteget segíthetünk szervezetünk, és így a szív- és érrendszerünk állapotán.

Mellőzzük a dohányzást és a rendszeres alkoholfogyasztást, iktassunk be napi minimum 30 perc testmozgást (séta a közeli parkban, kutyasétáltatás, kocogás, otthoni Pilates stb.) és fogyasszunk rostban gazdag élelmiszereket. Étkezéskor válasszuk a vitaminokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, tésztákat, a finomított cukrot pedig helyettesítsük természetes édesítőszerekkel (méz, kókuszvirág cukor, agavészirup). Mérsékeljük a zsírfogyasztást, kerüljük a transzzsírokat, főzéshez használjunk olívaolajat, illetve jó minőségű, finomítatlan repce, vagy napraforgóolajat. A cukros üdítőitalok és gyümölcslevek helyett fogyasszunk vizet vagy egyéb cukormentes italokat (tea, frissen facsart gyümölcslevek).

Étrend-kiegészítőkkel a kardiovaszkuláris betegségek ellen

A HRI-vitalion tablettákat elsődlegesen az érrendszer egészségének megőrzésére fejlesztették ki. Az egészséges erek erősek, rugalmasak, átjárhatók, plakkmentes, sima belső érfallal rendelkeznek. A vitalion tabletta összetevői révén segít csökkenteni az érfalakon megtapadt lerakódásokat, kiiktatva így számos kardiovaszkuláris betegség okát. Hozzájárul a vérkeringés javulásához és az érfalak regenerálódásához.

Létfontosságú nyomelem (mangán, cink, vas, réz) tartalma mellett vitaminokat (kalcium, kálium, magnézium, A-vitamint, C-vitamin), valamint növény- és gyümölcskivonatokat (csipkebogyó, bodza, alma, szőlő) tartalmaz. Utóbbiak C-vitamin-tartalma hozzájárul az érfalak rugalmasan tartásához.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük