Gondolatban már-már kezdünk búcsút inteni a télnek, a jelenlegi hideg időszak azonban sokaknál még a megfázásról és az influenzáról szól. És mivel megfázni senki nem szeret, ilyenkor mindent bevetünk, hogy mihamarabb kilábaljunk egy makacs náthából például. De hogyan tudjuk megerősíteni magunkat belülről annyira, hogy különösebb gond nélkül átvészeljük a telet?
A jó hír az, hogy nem kell messzire mennünk az immunerősítő megoldásokért, sokszor elég csak benéznünk a konyhánkba! Az olyan mindennapi összetevők, mint a gyömbér, a fokhagyma és a kurkuma, természetes módon támogatják egészségünket. Ha még nem tudod, hogyan használhatod ezeket a gyógynövényeket a mindennapi étrendedben annak érdekében, hogy immunrendszered is meghálálja, adunk most pár tippet!
Gyömbér, a gyulladáscsökkentő csoda

Egyedi illatát és ízét természetes olajai adják, melyek közül a legfontosabb a gingerol, egy erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású vegyület, amely erősíti az immunrendszert és segít csökkenteni az oxidatív stresszt.
A gyömbér hatásos lehet hányinger ellen is, terhesség alatt azonban mindig kérjük ki az orvosunk véleményét fogyasztás előtt! Ugyanígy, véralvadási zavarokkal küzdőknél fogyasztása szintén nem ajánlott.
Gyulladáscsökkentő képességének köszönhetően a gyömbér befolyásolhatja a fogyást is, ugyanakkor segíthet az emésztési zavarok kezelésében azáltal, hogy felgyorsítja az ételek áthaladását a gyomron. Enyhíti a menstruációs fájdalmat, antimikrobiális tulajdonságai révén hasznos lehet a bakteriális és gombás fertőzések elleni küzdelemben, emellett egyes vizsgálatok szerint rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezhet.
Hogyan fogyaszd?
- Teában: Forrázz le friss gyömbérszeleteket, adj hozzájuk citromot és mézet, és fogyaszd egészséggel ezt a tökéletes immunerősítő italt!
- Főzéshez: Levesekbe vagy ázsiai ételekbe, de fokhagyma helyett is használhatod, az eredmény egy egyszerre friss és fűszeres, pikáns íz a fenti gyógyhatásokkal kiegészülve.
Fokhagyma, a természet antibiotikuma

A fokhagyma allicin nevű hatóanyaga antibakteriális és vírusölő tulajdonságairól híres. Az egyszerű megfázás, a nátha legősibb ellenszere.
Ezek mellett támogatja a szív- és érrendszer egészségét, többek között azáltal, hogy segít az LDL, vagyis a rossz koleszterinszint csökkentésében. A fokhagyma májvédő tulajdonságokkal is rendelkezik. Különösen az alkohol okozta májkárosodás elleni védelemben lehet hasznos. Segíthet a súlyszabályozásban, a fogyásban, különösen a hasi zsír csökkentésében. Védelmet nyújthat ugyanakkor a kognitív és memóriazavarok ellen. Ennek oka, hogy a fokhagymában lévő antioxidánsok segítenek megelőzni az oxidatív stressz káros hatásait.
Hogyan fogyaszd?
- Nyersen: Az allicin leginkább a nyers fokhagymában marad meg eredeti formájában, így érdemes frissen megreszelve salátákhoz vagy szószokhoz adni.
- Főzve: Használd levesekben, párolt ételekben vagy pirított zöldségekhez. Kitűnő ízt kölcsönöz bármilyen főtt, párolt vagy pirított ételnek.
Kurkuma, az ízületek barátja

A kurkuma egyik legfőbb hatóanyaga, a kurkumin, erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bír. Tökéletes választás lehet nemcsak az immunrendszer támogatására (blokkolja a szabad gyökök hatását), de az ízületek egészségének megőrzésére is. Kutatások igazolták, hogy a piperint tartalmazó fekete bors 2000%-kal fokozza a kurkumin felszívódását, emiatt, ha kiegészítőben gondolkodunk, érdemes olyant választanunk, amely piperint tartalmaz, így sokkal hatákonyabb lesz a felhasználása. A kurkumin ugyanakkor zsírban oldódik, ezért figyeljünk arra, hogy a kurkuma étrend-kiegészítőket magas zsírtartalmú ételekkel együtt vegyük be.
Terhes vagy szoptató kismamák, epehólyag- vagy veseproblémákkal küzdők, vérzési rendellenességben, cukorbetegségben vagy vashiányban szenvedők korlátozzák a kurkuma fogyasztását.
Hogyan használd?
- Italban: Keverj egy teáskanál kurkumát meleg tejbe, adj hozzá mézet és csipetnyi feketeborsot, és kész is a kitűnő immunerősítő italod!
- Főzéshez: Adj kurkumát levesekhez, rántottához vagy pácokhoz. Nemcsak szép sárga színt ad az ételeknek, de a gyömbérhez hasonló pikáns ízt is, ami bármilyen mediterrán receptet feldob.
Hogyan építsd be ezeket a gyógynövényeket a napi rutindba?
Kezdd azzal, hogy mindig tarts a konyhádban a fenti alapanyagokból friss és lehetőleg nem vegyszerezett formában, így a tápanyagértékük is 100%-os marad. Amennyiben még csak most ismerkedsz valamelyikükkel, kezdd el kis adagokban használni. Próbáld ki például a kurkumát úgy, hogy a megszokott sós-borsos rántottába egy kevés friss kurkumát is reszelsz, vagy egy pici kurkumaport szórsz, és meglátod, nem fogsz csalódni.

Támogasd egészséged ezekkel az elérhető és sokoldalúan felhasználható gyógynövényekkel, és ha további hatékony immun- és érrendszeri támogatásra vágysz, próbáld ki a HRI-Vitalion tablettát, amely 100%-ban természetes összetevőivel segít megőrizni napi vitalitásodat és jó közérzetedet! Elvégre nincs is ennél fontosabb egy teljes élethez, nem igaz?