Ha felültjük az értelmező szótárt, a rutin szóra a következő magyarázatot olvashatjuk: Szakmában, munkakörben, magatartásban, viselkedésben gyakorlással, megszokással szerzett alapos készség, nagyfokú jártasság. Nem kérdéses tehát, hogy a megfelelő rutin kialakításának számos áldásos hatása van az életünkben. De miért fontos a rutin és milyen hatással van az egészségünkre? Jelen cikkünkben ezt a témát igyekszünk körüljárni.

Minden bizonnyal mindannyiunknak van bőven olyan szokása, rutinná vált cselekvése, ami meghatározza a mindennapokat, keretet ad a hétköznapoknak.

A napi rutinok kialakítása azért is fontos, mivel csökkenti az adhoc-szerű apró döntések számát, így több energiát és figyelmet fordíthatunk a fontosabb kérdésekre, nem mellesleg pedig csökkenthetjük a stresszt. Hogyan? Ha bizonyos elintéznivalókat naponta, vagy hetente betervezünk, leosztunk, akkor nem nő bennünk a halogatással, az egyszerre felgyűlt feladatok gyors elvégzésével járó feszültség.

A tervek, a rutin kialakítása a kontroll érzését és a megnyugvást is erősíti, hiszen beterveztük a napunkat, átlátjuk a ránk váró feladatokat, így azok már nem káoszként törnek ránk, és mi nem fejet vesztve, ide-oda rohangálva igyekszünk megoldani azokat.

Ha rendszeresen megtervezzük a napi teendőinket, akkor nyugodt tempóban el tudjuk végezni azokat, és megkíméljük magunkat a felesleges idegeskedéstől, agyalástól, nem alvástól. A rendszeres és jó rutinok erősítik a kiegyensúlyozottságot, a napi feladataink átláthatóságát, ami pedig abban segít, hogy ne halmozzuk túl magunkat feladatokkal. A rutin összeszedetté, kiegyensúlyozottá tesz bennünket, és ezt biztosan tapasztaltuk már sokan. Ha van egy jól meghatározott kerete a napunknak, akkor bármi, amit végzünk sokkal eredményesebb lesz, hiszen nem kapkodunk, beosztjuk az időnket, mert előre tudjuk, hogy mit kell elvégeznünk aznap. Egy jól kialakított rutin segít megőrizni az energiánkat, általa igazán hatékonyan kezeljük az időt. Fontos azonban kiemelni, hogy ahhoz, hogy a fentiekben említett jó rutinok érvényesüljenek, azokkal egyidőben a rosszul rögzült szokásokról le kell mondanunk.

Számos példa van arra, hogy ki hogyan iktatja be a jó rutinokat a mindennapokba. Van, aki listát készít a napi teendőkkel, van, aki heti ütemtervet vezet. Bárhogy is közelítünk a napunk ésszerű megszervezéséhez, a legfontosabb, hogy apránként haladjunk a cél felé. 

Kezdjük például pár olyan alapvető rutinnal, amelynek segítségével jobban megszervezhetjük a napjainkat:

  • Hagyjunk magunknak időt reggel munkakezdés előtt. Ne rohanjunk, kezdjük nyugodtan a napot, meglátjuk, hogy tisztább fejjel és sokkal jobban tudunk teljesíteni majd. Tornázzunk egy keveset és reggelizzünk komótosan, hogy megfelelő energiaszinttel lássunk hozzá a napi teendőinkhez.
  • Fogyasszunk elegendő vizet a nap folyamán, így megelőzhetjük a kiszáradással járó rossz hangulatot és koncentrációvesztést. Frissítőként citromot is facsarhatunk az ivóvízbe.
  • Ahogy a reggelinek, úgy az ebédnek is adjuk meg a módját. Ne kapjunk csak úgy be valamit futás közben.
  • Ebéd után, ha tehetjük, tartsunk egy rövid sétaszünetet a munkahely körül. Így biztos, hogy felfrissülve térünk vissza a délutáni feladatainkhoz.
  • Munka után szánjunk időt a megfelelő kikapcsolódásra. Részesítsük előnyben a lazító, feltöltő tevékenységeket.
  • Idejében feküdjünk le, hogy reggel kipihenten kezdjük a napot. Kerüljük a tévénézést vagy a telefonnyomkodást közvetlenül elalvás előtt. Ha tehetjük késő este ne végezzünk testmozgást, mivel az szintén befolyásolja a lenyugvásunkat.

A fentiek csak pár azon egészséges szokások közül, amelyekkel nemcsak a mentális egészségünk megőrzése felé teszünk egy óriási lépést (minőségi alvás, figyelem hatékony összpontosítása, természetes stresszkezelés), de fizikai állapotunk megfelelő működését is fenntartjuk (elegendő időt szakítunk a testmozgásra, a minőségi ételek fogyasztására, ezáltal a szívünk egészségének megőrzésére).

És ha már megterveztük a napunkat, egészségesen étkeztünk, testmozgást is végeztünk és kikapcsolódtunk, akkor jöhetnek olyan egyéb praktikák, amelyeket kiegészítésként mindig jó a tarsolyunkban tartani. Mert akármennyire is tudatosak vagyunk, jöhetnek olyan időszakok, amikor egy rövid időre a napi futás felülkerekedik a nyugodtabb napokon. A HRI-Vitalion tabletták és az ArtroWell ízületi gél bármikor, de az ilyen napokon kimondottan jó célt szolgál. 

A szervezetünk átfogó védelmére (erek, csontok, porcok, immun- és idegrendszer támogatása) kifejlesztett HRI-Vitalion tablettákhoz bármilyen időszakunkban bizalommal fordulhatunk, akárcsak a könnyebb sportsérülést orvosló, az ízületeinket védő és a mozgásunkat segítő gélhez, az ArtroWellhez.

Napi rutinunk részeként iktassuk be ezen orvosi kiegészítő kezelések használatát is, és meglátjuk, egészségünk többszörösen meghálálja majd!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük