A köznyelv helytelenül a visszeresség kifejezést használja a vénák tágulatával járó visszérbetegség kifejezésére. Pedig visszere mindenkinek van, hiszen miután a verőerek vagy artériák a szív felől a szövetek felé szállítják az oxigéndús és tápanyagokban gazdag vért, a vénák vagy visszerek visszapumpálják a vért a szív felé. Ha ez a folyamat akadályba ütközik, akkor beszélünk visszérbetegségről.

A felegyenesedett életmód a visszérbetegségek fő oka, hiszen az emberi fejlődéstörténet során kialakult két lábon járáshoz az alsó végtagok erei nem alkalmazkodtak kellőképpen, így akár álló, akár ülő helyzetben vagyunk, terheljük lábunk vénás rendszerét.

A visszérbetegség primer és szekunder formái

Elsődleges formája a vénabillentyűk elégtelen záródása okozta véna- vagy visszértágulat. A nem záródó billentyű miatt megnő a nyomás az erekben, amelyek emiatt kitágulnak, kanyargóssá, merevfalúvá válnak. A billentyűk elégtelen működése hátterében lehet öröklött hajlam, a kötőszövetek veleszületett gyengesége, amely olyan egyéb tünetekkel is járhat, mint lúdtalpasság, aranyeres csomók megléte, sérvek.

Másodlagos formájáról akkor beszélünk, amikor a billentyűk nem megfelelő záródása a mélyvénás rendszer elzáródása miatt (vérrög okozta mélyvénás trombózis) alakul ki. Ennek oka lehet műtét, szülés, baleset. Kialakulhat hosszantartó fekvéskor, a lassult véráram miatt. Előidézhetik szájon át szedett fogamzásgátlók is, de létrejöhet daganatos állapotokban és egyes autoimmun betegségek esetében is.

Kiknél fordul elő?

A várandósság és az évek múlása során is gyengül a vénák fala. Ezek mellett pedig ott a genetikai eredet és az életmód. Az ülőmunka és mozgáshiány, a túlsúly, a dohányzás mind olyan tényezők, amelyeken mi magunk is változtathatunk.

Vannak továbbá olyan betegségek, amelyek ugyancsak hozzájárulnak a visszérbetegség kialakulásához: trombózis, ízületi betegségek, érszűkület, bizonyos anyagcsere-betegségek, mint például a cukorbetegség.

A visszérbetegség kezelése

A kezelés célja a vénás nyomás és visszafolyás csökkentése, a vénafal átjárhatóságának és a vérplazma érfalon keresztüli kiáramlásának visszaszorítása, az ödémás duzzanat csökkentése, a gyulladásgátlás. A kezelés eszközei a kompressziós vagy orvosi harisnya, amely helyettesíti az érfalak elvesztett feszességét. A komplex terápiához emellett speciális visszértorna, olykor bőrgyógyászati kezelés, a súlyfelesleg ledolgozására, cukorbetegség vagy ízületi problémák esetén pedig diéta is szükséges.

Megelőző és kezelési céllal egyaránt fontos, hogy rugalmas talpú cipőt hordjunk, amely nem akadályozza a talp izmainak mozgását.

Gyógyszeres kezelés: javítja az érfalak állapotát, megszünteti az ödémákat. Ilyenkor a pangó szövet közötti folyadék mennyiségét vízhajtók segítségével csökkentik, emellett pedig venoaktív gyógyszerekkel az erek falára, az őket bélelő sejtekre hatnak.

Megfelelő gyógyszerrel már 3-4 napi szedés után érezhetően csökken a lábduzzanat, a feszítő érzés és viszketés.

Műtét: a súlyos visszértágulatok kezelése már sebészi beavatkozást igényel. A műtét panaszmentesség esetén is lehet helyes megoldás, mert trombózist és egyéb szövődményeket előzhet meg. A szkleroterápia (érelzárás) során gyulladáskeltő anyagok befecskendezésével károsítják az érfalat. Ennek következtében a kezelést követő kompresszió során az érfal összetapad. A keringésből kirekesztett beteg ér pedig idővel felszívódik és a vér más irányban, egészséges ereken keresztül áramlik tovább.

A visszérbetegség megelőzése

– Hordjunk puha, hajlékony talpú cipőt, és iktassunk be rendszeres mozgást, lábtornát.

– Ülő munka mellett időnként álljunk fel, mozogjunk, végezzünk légzőgyakorlatot, mert segíti a vénás áramlást.

– Várandósság idején pihenjünk sokat feltett lábbakkal, így megelőzzük a vénák tágulását.

– Viseljünk kompressziós harisnyát, hordjunk kényelmes cipőt.

– Igyekezzünk az ideális testsúly elérésére és megtartására.

– Kerüljük a hosszan tartó állást, cipekedést.

– Sportolás gyanánt válasszuk a könnyű sétát és az úszást.

– A visszérre hajlamosak kerüljék a meleget, a gyakori napozást, a termálfürdőt, a szaunát, mert melegben az erek kitágulnak, fokozva a visszérbetegség panaszait.

Forrás:

www.webbeteg.hu

www.hazipatika.com

sepa_ersebeszet.hu

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük