A rossz vérkeringés 5 legfőbb tünete

A sejtjeink táplálásához szükséges oxigént és tápanyagokat az ereink szállítják, és a sejtek szintén a keringés útján szabadulnak meg a számukra szükségtelen anyagoktól. A vér szállítja a belső szerveink működését irányító hormonokat, és összetevői gondoskodnak a megsérült szövetek gyógyulásáról.

Ha keringésünk gyengül, nem jutnak el a sejtekhez a létfontosságú tápanyagok és az oxigén. Ez kihat a szervezetünkre, gyengíti immunrendszerünket, könnyebben betegszünk meg és nehezebben gyógyulunk.

Ezért roppant fontos, hogy ha az alábbi tünetek közül többet is tapasztalunk, mielőbb forduljunk szakorvoshoz!

Lábdagadás

A lábdagadás, ödémásodás a hosszas állás vagy ülés eredménye, de a túlzott sófogyasztás, vagy hölgyeknél a premenstruációs szindróma tünete is lehet. Ha ezek a kiváltó okok, a dagadás rövid időn belül elmúlik. Ha viszont régebb óta fennálló panaszról van szó, az rossz keringésre utalhat. Ennek oka, hogy a vese nem tudja elszállítani a felesleges folyadékot, így az felgyülemlik a sejtek között.

Kéz- és lábzsibbadás

Szintén jellemző tünet a lábak és a kezek zsibbadása. Okozhatják idegrendszeri betegségek, pajzsmirigyproblémák vagy tápanyaghiány. De az is zsibbadáshoz vezet, ha az idegekhez nem jut elegendő oxigén- és tápanyagdús vér, ami pedig a gyenge vérkeringés következménye.

Hideg végtagok

A véráramlás egyik feladata, hogy fenntartsa a test megfelelő hőmérsékletét.Ha a keringés gyengül, a végtagok kihűlnek.

Visszérprobléma

A lábon megjelenő visszerek a nem megfelelő vérkeringés jelei is lehetnek. Ilyenkor a bőrfelszín alatt található erek megduzzadnak, megcsavarodhatnak és kidudorodnak. A visszerek főként az alsó lábszáron jelentkeznek, és fájdalmat, viszketést, nyugtalanságot, égető érzést, a lábak elnehezedését okozzák.

Kiváltó okok között örökletes hajlam, elhízás, székrekedés, a szervezet hormonális változásai, fogamzásgátló szerek szedése, valamint állómunka végzése is szerepel.

Visszérbetegeknél fontos, hogy mielőbbi orvosi kezelésben részesüljenek, és keringést segítő kompressziós harisnyát viseljenek.

Hajhullás, töredező körmök

Nem megfelelő vérkeringéskor a szervezet igyekszik a fontos szervekre koncentrálni, így a hajhoz, bőrhöz és körmökhöz már nem jut elegendő oxigéndús vér és tápanyag. Ezért a körmök gyengévé és töredezővé válnak, a haj hullani kezd, a bőrünk pedig kiszárad, fakóvá válik, esetleg gyulladások, piros foltok is kialakulhatnak rajta. Szintén a bőrön jelentkező tünet a cianózis, vagyis az elkékülés, amely a rossz keringés miatt kialakuló oxigénhiányra utalhat.

Hogyan javítsuk vérkeringésünket?

  • Mozogjunk napi rendszerességgel. 
  • Szokjunk rá a hideg-meleg váltózuhanyra.
  • Adjunk pár csepp rozmaringolajat ½ csésze meleg olívaolajhoz és masszírozzuk át vele a végtagjainkat. 
  • Ügyeljünk a megfelelő testtartásra, járjunk, üljünk egyenes gerinccel. 
  • Kávé helyett fogyasszunk zöldteát. 
  • Kerüljük a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztást. 
  • Szokjunk le a dohányzásról.
  • Hordjunk megfelelő, kényelmes lábbelit.

Forrás:

https://www.hazipatika.com/

https://drtihanyi.com/

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük