Energiahiány, alvászavar, levertség? Ezek bizony a tavaszi fáradtság legjellemzőbb tünetei. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a télről tavaszra történő átállásnak nem kell feltétlen kellemetlennek lennie. De mit tehetünk azért, hogy bioritmusunk, szervezetünk gond nélkül kövesse a természet jól kialakult ritmusát? Figyeljünk oda rá, ennyi a titok.

A tavaszi fáradtságra panaszkodók fejfájásról, aluszékonyságról vagy épp alvási nehézségekről, fáradékonyságról és ízületi bántalmakról is beszámolnak.

Ezek a hormonháztartásunk átrendeződésére, valamint a vitaminokban szegényesebb téli étrendre és mozgáshiányra vezethetők vissza.

A kevesebb napfényhez jutó szervezet télen több melatonint, alvási hormont termel, míg szerotoninból, boldogsághormonból hiány alakul ki.

A tavasz beköszöntével, a több napfény hatására csökken a melatonin-termelés, ami átmeneti zavart okozhat az alvás-ébrenlét bioritmusunkban.

Az az időszak, míg a szervezetünk átáll a tavaszi ritmusra, szólhat enyhe hangulat- és fizikai erőnlét ingadozásról, de semmiképp nem kell hosszú ideig tartania, ha:

  • Odafigyelünk az életmódunkra, és ez nem csupán tavasszal érvényes. A friss idényzöldségek ugyan tavasszal kerülnek tányérjainkra, és jó is, ha kihasználjuk a szezont arra, hogy feltöltsük a vitaminraktárainkat.
  • Aktívabban élünk. Az okos szervezetünk ezt nagyon jól érzi is. Nem kell őrült edzésekbe fogni, de minden szabadban töltött több idő, amit sétálással, kocogással, kertészkedéssel töltünk, elűzi az esetleges lehangoltságot, fáradtságot.

Tavasszal se szeri se száma a rendezvényeknek, eseményeknek, kulturális programoknak, szabadtéri koncerteknek, fesztiváloknak, családi piknikeknek. Válasszunk kedvünkre ezek közül a programok közül és legyünk társaságban, emberek között.

Nem kell tehát megijednünk, teljesen természetszerű, hogy az emberi szervezet aktívan követi az évszakváltásokat, a külső természet ritmusát, hiszen a kezdetektől fogva a természettel összhangban élünk. A téli hideg, ború és fénytelenség helyét átveszi a tavasz, az éledező természet, amely nyáron teljes erővel kibontakozik, hogy ősszel lassan elcsendesedjen és a közelgő télnek adja át újra magát.

Hogy valóban kikeletről, energiáról beszélhessünk és életkedvtől kicsattanva éljük meg a tavaszt, mozognunk kell, tápláló energiákat adó friss gyümölcsöket, zöldségeket és jó minőségű fehérje-, zsír- és szénhidrátforrásokat kell fogyasztanunk, illetve sok folyadékot kell innunk. A napi plusz energiákat hideg-meleg váltózuhannyal tovább fokozhatjuk. 

Lelki síkon ugyanígy nyitnunk kell a tavaszra, töltsünk aktív időt a szeretteinkkel, éljünk a hobbinknak, használjuk ki a napfény testet-lelket gyógyító erejét. A relaxációs technikák évszaktól függetlenül csodát tesznek, akárcsak bármilyen más mentálhigiénés foglalkozás, ami a közérzetünk javítását szolgálja.

Ebben a tavaszi átállásban rendszeretőkként gyakran nagytakarítással próbálunk mi is megújulni. Erre is érdemes odafigyelnünk. Kíméljük ízületeinket, hiszen a hosszú telet nem minden esetben jellemezte a rendszeres mozgás, így fel kell készítenünk testünket a nagyobb fokú aktivitásokra. Nem kell mindennel egy nap alatt végeznünk, adjuk meg az időt a fokozatosságnak. Ha mégis a kelleténél többet vállaltunk magunkra a tavaszi nagytakarítás alatt, használjunk ArtoWell gélt, ami enyhíti a terhelésből adódó ízületi fájdalmakat.

Mindent összevetve, amit elsődlegesen meg kell jegyeznünk a tavaszi fáradtság kialakulása ellen az az, hogy ne fárasszuk túl ki magunkat télen. Tartalékoljunk okosan az energiáinkkal. A tél – ahogy a természet esetében is – a pihenés, az elvonulás, az energiáink elraktározási ideje kell, hogy legyen. Ha odafigyelünk erre, és nem vállaljuk túl magunkat a téli időszakban, a tavaszi évszakváltást szervezetünk természetes módon, kellemetlenségek nélkül fogja követni. 

Álljunk át gondtalanul a tavaszi-nyári időszámításra kiegyensúlyozott életmóddal! Figyeljünk oda magunkra, szervezetünkre, ne terheljük túl étkezéssel, a testünket túl sok fizikai munkával, a szellemünket aggódással, stresszel.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük