Degeneratív ízületi betegség, artrózis, osteoarthrosis, azaz porckopás. Nem először írunk róla, és gyakoriságából kifolyólag biztosan, hogy nem utoljára. Az artrózis a szív- és érrendszeri megbetegedések utáni második leggyakoribb, életminőséget csökkentő kórállapot.

A végtagok vagy a gerinc kisízületeinek megbetegedéséről van szó, melynek során a csontokat borító porc megsérül, elvékonyodik, majd elkopik, vagy teljesen eltűnik. A porcfelszín elvékonyodása miatt már nem biztosítható a megfelelő súrlódásmentes mozgás, így folyamatos lesz az ízületi terhelés, ami idővel áttevődik a csontokra és erős fájdalmat okoz. A porckopásnak leginkább kitett ízületek a gerinc, térd, csípő, csukló és a nyak.

Okok és tünetek

Ha az artrózis legfőbb okait keressük, akkor azok az öregedés, a családi kórtörténet, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az adott ízület folyamatos használata, az ütközéssel járó sportok, korábbi törések és ízületi sérülések.

Nemek tekintetében nőknél sokkal gyakoribb az artrózis kialakulása 45-50 éves kor körül, ami pontosan a menopauza alatti-utáni időszak. Több tanulmány az ösztrogéntermelés hirtelen csökkenésével magyarázza az ízületi kopás gyakoribb előfordulását a nők körében.

Tünetek között megtaláljuk a duzzanatot és merevséget, az ízület használatának korlátozottságát, valamint a mozgáskor hangsúlyosabban érzett fájdalmat is.

Kezelési lehetőségek

Tudni kell azt, hogy a porckopást visszafordító kezelés nem létezik, azonban sokat tehetünk a kellemetlenségek csökkentése, az állapot lassítása, valamint az életminőség megőrzése érdekében.

Akár megelőzésről, akár a már kialakult ízületi kopásról beszélünk, mindenképp az a fő tanács, hogy maradjunk aktívak. Ne hanyagoljuk el a napi testmozgást, ízületeink lassú, kímélő, de alapos átmozgatását. Ha már fájdalmakat tapasztalunk, érdemes fizioterápiával és gyógytornával kezdeni, majd fokozatosan áttérni egyéb kímélő mozgásformákra. Fennálló porckopás esetén a legmegfelelőbb sportok az úszás és a kerékpározás, hiszen ezek nem terhelik túl az ízületeket. De bármilyen kímélő, örömöt okozó sportot is választunk, tartsunk ki mellette hosszasan, hiszen a rendszeres mozgás, ízületeink mozgatása a porckopásos problémánk első számú ellenszere.

A mozgás mellett ugyanakkor ne feledkezünk meg az elégséges pihenésről sem, hiszen főként, ha már fájdalom is van, ízületeink pihentetésére is oda kell figyelnünk.

A mozgást követi a kiegyensúlyozott, gyulladáscsökkentő étrend, amely egészséges zsírokat, kalciumban és K-vitaminban gazdag ételeket tartalmaz.

Általános életvitelünk szempontjából itt is érvényes az egészségkárosító szokások (dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás) elhagyása.

Ízületi kopás esetén sokunknak elsőre a kollagénpótlás ugrik be megoldásként, mivel a kollagén fogyasztása része a terápiás kezeléseknek. Hasznosulását tekintve pedig a legjobb, ha természetes, csontleves, vagy csirkebőr, porc formájában visszük be a kollagént a szervezetünkbe. 

Érdemes továbbá porc- és csonterősítő táplálékkiegészítőket is kipróbálni, ezek úgy a megelőzésre, mint a már fennálló porckopásos állapotokra egyaránt segítő hatással vannak. A csontritkulásra kifejlesztett HRI-Vitalion tabletta például komplex hatóanyagrendszerének köszönhetően segíti beépíteni a táplálékok során bevitt kalciumot, így jelent kiegészítő megoldást minden csont-  és ízületi problémára.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük