Senki nem vitathatja, hogy szívünk egészsége kritikus fontosságú az általános jóllét és a hosszú, minőségi élet szempontjából. Éppen ezért az egészséges életmód és a megfelelő szokások kialakításával rengeteget tehetünk éltető szervünk védelméért és erősítéséért. 

A világvezető halálokként ismert szív- és érrendszeri betegségek fő kockázati tényezőiként leggyakrabban a magas koleszterin-, vérnyomás– és vércukorszint, az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás említhető. Intő jelei között egyebek mellett a légszomj és lábdagadás, a fáradtság és a nehéz fizikai munka, a vállakba, karokba, nyakba kisugárzó fájdalom, az emlékezetkiesés, memóriavesztés és zavart gondolkodás, a bőrelszíneződés, vagy az állandó köhögés is szerepel.

Mielőtt azonban megijednénk a fenti tünetek hallatán, iktassunk be inkább egy orvosi ellenőrzést, és vegyük figyelembe, hogy a probléma súlyossága egyszerű kis lépésekkel csökkenthető, és fenntartható egészséges életmóddal a szívbetegség elkerülhető. Most 10 ilyen jó szokást hoztunk szívünk egészségének megőrzésére.

1. Életmódváltáskor fontos reális célokat kitűzni.

Mindenkinek más az életkörülménye, ritmusa, szokásrendszere. Éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy ha életmódváltásba kezdünk, a drasztikusságot mindig írja felül a fokozatosság. Iktass be olyan egészségmegőrző szokásokat, amelyeket hosszú távon is fent tudsz tartani, legyen szó étrendről, mozgásformáról, alvásról, vagy stresszkezelésről.

2. Tartsuk kordában a testsúlyunkat, a vércukor-, koleszterin- és vérnyomásszintünket.

Mindegyik tényező igen fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Az artériák falán lerakódó plakkok megjelenéséhez ugyanis a folyamatosan magas koleszterinszint és vérnyomás is nagyban hozzájárul. Rendszeresen ellenőrizzük otthon és családorvosunkkal a fentieket és tartsuk azok normál értékét.

3. Mozogjunk rendszeresen.

Ha soha nem voltál a sportok szerelmese, ezután sem kell edzőteremben kínozd magad. Napi séta a kutyával, reggel egy 10 perces nyújtógyakorlat, heti két táncóra a pároddal vagy a barátaiddal, esetleg egy tollas párbaj a gyerekekkel máris fizikailag aktívabbá tesz, és már a minimális, de rendszeres mozgás az összes szervedet, köztünk a szívedet is erősíti.

4. Aludjunk elegendőt.

A jó minőségű alvás köztudottan élethosszabbító. Az elegendő és pihentető alvás erősíti az immunrendszert, így segít megelőzni a betegségeket, támogatja az erőnlétet és javítja a mentális egészséget. Igyekezzünk naponta minimum 7-8 órát aludni.

5. Kövessünk szívbarát étrendet.

Ha szívbarát étrendről van szó, a kardiológusok nagy hányada a magas vérnyomást csökkentő mediterrán étrendet javasolja. Ez telítetlen zsírokat (olívaolaj, lenmagolaj, avokádóolaj), halakat, sok zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és dióféléket, magvakat tartalmaz.

6. Fontos a magnézium, a kalcium és a kálium is!

A kalcium és a magnézium az a két életbevágóan fontos ásványi anyag, amely szívünk ingerületvezetésében játszik fontos szerepet. Míg a kalcium a szívizomrostok összehúzódását serkenti, addig a magnézium azok ellazulását teszi lehetővé, így a két makroelem egyensúlya elengedhetetlen. 

A magnézium megelőzi a szívizomgörcsöt , támogatja a vérnyomás szabályozást, védi az idegrendszert és megakadályozza, hogy a kalciumból és a koleszterinből lerakódás jöhessen létre.

A káliumnak szintén a vérnyomás szabályozásában van jelentős szerepe, míg a kalcium elengedhetetlen a szabályos szívműködéshez. Stresszes, nehéz időszakban érdemes táplálékkiegészítők formájában pótolni például a magnéziumot, de egyéb ásványi anyagot, vitamint is. A HRI-Vitalion étrend-kiegészítő a csont-ízületi és szív-érrendszeri betegségek és tünetek kezelésére kifejlesztett tabletta. A csont-ízületi egészség megőrzésén túl a tablettában található vitaminok, ásványi anyagok és gyümölcskivonatok segítik a vérkeringést, tisztítják és regenerálják az érfalakat.

7. Hagyjunk fel a dohányzással!

A dohányzás nagymértékben növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ugyanis a nikotin hatására a szívet tápláló koszorúereken plakkok alakulnak ki, amelyek szűkítik, majd elzárják az ereket, szívinfarktust okozva.

8. Alkoholt csak ritkán, alkalomadtán fogyasszunk, akkor is kis mértékben.

A túlzott alkoholfogyasztás káros hatásai között tartják számon a szívritmuszavart, a magas vérnyomást, a máj- és szívizom károsodást, illetve a stroke-ot is. A mérsékelt alkoholfogyasztásra intés tehát nemcsak az orvosok vesszőparipája, komoly betegségeket megelőzhetünk így. 

9. Tanuljuk meg kezelni a stresszt!

A stressz az oka mindennek – számtalanszor halljuk ezt az összegzést ismerőstől, baráttól, saját magunktól, hiszen tudjuk, hogy nagy igazság bújik meg ebben a mondatban. És ha már tudjuk, akkor védekezni is tudunk ellene? Mindenkinek más a stressztűrő képessége, de amikor már azt érezzük, hogy a stressz megkeseríti az életünket, pár alapvető dolgon érdemes elgondolkodnunk. Túl sokat vállalunk magunkra a munkában vagy otthon, kiégtünk, esetleg lelki nehézségekkel küzdünk? Bármi is legyen a stresszforrásunk, elviselhetőbbé tehetjük egy terapeuta segítségével, egy mély baráti beszélgetéssel, esetleg természetjárással, de meditációval és egyéb stresszkezelő technikákkal is próbálkozhatunk, ezek megint csak egyéni döntések.

10.  Legyen minél több szeretetkapcsolatunk.

Végső soron ez az, ami meghatározza lelki egészségünket. Minél több olyan ember van a közelünkben, akikkel feltétel nélküli szeretetben élünk, annál inkább teszünk érzelmi egészségünkért. És, ha a lélek boldog, a test is egyensúlyban van. 

Ha belegondolunk, hogy testünk motorjaként a szívünk mekkora és milyen bonyolult munkát végez másodpercenként, akkor talán már nem is tűnnek annyira nehezen betarthatónak a fenti tippek. Vigyázzunk hát szívünkre, hogy sokáig élvezhessük egészségét!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük