Manapság oly hangzatos az egészséges bélflóra helyreállítása, amelynek fő segítői a pre- és probiotikumok. Ám, ha tisztában vagyunk szerepükkel, nem hangzatos, sokkal inkább életbevágóan fontos feladatot ellátó mikroorganizmusokat és összetevőket ismerünk meg bennük.

Bélflóra és immunrendszer

Szervezetünknek már a születéskor meg kell tanulnia megkülönböztetni, hogy a külvilágból mit fogad el veszélytelennek és mit tart veszélyes idegennek, betolakodónak, ami ellen védekeznie kell. Ekképpen a csecsemőkori bélflóra kialakulása elengedhetetlen feltétele annak, hogy a velünk született immunrendszerünk kellőképpen fejlődni tudjon.

Egy felnőtt ember bélflóráját 300-500 különböző baktériumfaj alkotja, és ezek a gyomorban, a vékonybélben és a vastagbélben oszlanak el. Fő funkciójuk a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenlétben tartása. Ha a baktériumflóra egyensúlya felborul, a káros baktériumok, gombák, paraziták száma megnő, és nem kívánt fertőzések, gyulladások alakulhatnak ki.

A prebiotikumok és probiotikumok bélflórát védő szerepe

A prebiotikum olyan természetes tápanyag, amelyet a gyomor- és bélrendszerben lévő emésztőenzimek nem tudnak lebontani, így változatlanul jut el a vastagbélig, ahol a jó baktériumok szaporodását serkenti. A legfontosabb prebiotikum az inulin, egy alacsony energiatartalmú vízben oldódó rost, amely hozzájárul a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez és visszaállításához. Nagy mennyiségben a csicsókában, a hagymában, és fokhagymában, a cikóriában, babban, borsóban, spárgában és a banánban található meg. A prebiotikumok gátolják a rossz baktériumok megtapadását a bélben, illetve elősegítik a kalcium, magnézium, cink és a vas felszívódását.

A probiotikumok ugyanilyen, a szervezet számára hasznos funkciót betöltő, élő baktériumok és gombák. Számos törzsük létezik, a legismertebbek közülük a Lactobacillus, a Bifidobacterium, Streptococcus és az E. coli. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy egészségesen tartják a bélflórát azáltal, hogy visszaszorítják a kórokozók szaporodását, erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladásokat, javítják a tápanyagok felszívódását és így az emésztési folyamatokat, részt vesznek számos B-vitamin és a K-vitamin termelésében, csökkentik a koleszterinszintet és így javítják a vérzsír értékét, mindezek mellett pedig rákmegelőző hatásúak. Probiotikus élelmiszerek: kefir, joghurt, savanyú káposzta, kovászos uborka, fermentált, lágy sajtok.

Bélrendszerünk több immunsejtet tartalmaz, mint az egész szervezet együttvéve. És mivel immunrendszerünk 80%-a az emésztőrendszerben van, az egészséges bélrendszer fenntartása az általános egészség, az erős immunrendszer záloga. Csakis így, egészségesen működve képezhet erős határt emésztőrendszerünk a baktériumok, vírusok és patogén tényezőkkel szemben. Ha ez a határképző szerep gyengül, az számos gyulladásos folyamatnak ad helyet, és különféle fertőzések, bélgyulladások (colitis, IBS), allergiák alakulhatnak ki.

A normál baktériumflórát károsító tényezők között ott találjuk a különféle antibiotikum, szteroid típusú, fogamzásgátló és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, a környezeti szennyezést (ólom, higany, vegyszerek, tartósítószerek, tisztítószerek, kozmetikumok stb.), a helytelen táplálkozást (finomított liszt, cukor, kevés rost, félkész ételek, nem elegendő folyadékbevitel stb.) és az abból eredő vitaminhiányt, a a komoly gyomor- és bélbetegségeket (gyomorfekély, epe- és májbetegség), vagy épp a pszichés gondokat (erős stresszhatás, szorongás, depresszió, trauma, gyász stb.)

Hogyan támogassuk bélflóránkat, immunrendszerünket, egészségünket? 

Bármely emberi szervezet mikroorganizmusainak és immunrendszerének profilja az egyén korától, nemétől, testmozgási szokásaitól, egészségi állapotától, földrajzi elhelyezkedésétől stb. függően eltérő lehet. Ám minden esetben támogatja a normál flóra fenntartását a változatos, adalékanyagmentes, gazdag zöldség-, gyümölcsalapú és rostdús étrend, a bő folyadékbevitel és a rendszeres mozgás. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett pedig a HRI-Vitalion tabletták is hasznos célt szolgálnak, hiszen a bennük lévő természetes eredetű vitaminokat, ásványi anyagokat, nélkülözhetetlen mikroelemeket és növényi kivonatokat a szervezet képes egyidejűleg hasznosítani.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük