Egyre közelebb érezzük a tavaszt, és ennek kifejezetten örülünk, kivéve, ha nem szenvedünk valamilyen allergiában, mert akkor bizony a tünetek beárnyékolják az önfeledt tavaszvárást.  Aki allergiás, azt tudja, hogy a szezonális allergiák csúnyán közbeszólnak a mindennapokba, szűnni nem akaró tüsszentést, orrfolyást és dugulást, szemviszketést okozva.

Miért írunk egy cikkben az allergiákról és az ízületi gyulladásról? 

Mert mindkettő az immunrendszer működési, szabályozási zavarával és a gyulladásos folyamatok aktiválásával jár együtt. Allergia esetén szervezetünk védekező rendszere túlzott válaszreakcióval reagál valamire. Ez a valami a szezonális allergiáknál maradva lehet a tavasszal virágzásnak induló, a levegőbe pollent felszabadító fa, de ugyanígy a fű és a virágok is allergének a rájuk érzékenyeknek. 

A legfőbb allergia időszakok tehát a tavasz, a nyár és az ősz, de sajnos van, aki egész évben szenved valamilyen allergiás tünettől.

A pollenen kívül allergiások lehetünk a penészre, a porra, a melegre, a hidegre stb., és a következő általános tüneteket tapasztalhatjuk:

  • Gyakori tüsszentés
  • Orrfolyás
  • Orrdugulás
  • Könnyező, viszkető és égő szemek
  • Viszkető torok
  • Zihálás (levegővételkor hallható sípoló hang, levegő utáni kapkodás)

Asztmásoknál az időszakos allergia erősíti az amúgy is kellemetlen tüneteket (köhögés, nehéz légzés). És innen jutunk el a címben szereplő összefüggéshez, ugyanis, ahogyan az asztmát, úgy egyéb meglévő, krónikus egészségügyi problémákat is súlyosbít az allergia. Az ezt vizsgáló kutatásokon túl teljesen egyszerű a magyarázat az allergia és a fájó ízületek közötti összefüggésre is.

Még csak nem is kell krónikus ízületi gyulladásban szenvednünk ahhoz, hogy allergiásként a „csúcsszezonban” egész testünkben fájdalmat, fáradtságot érezzünk. Az allergiával küzdő testünk amúgy is fáradt már ebben a harcban, és ha emellé még van egy állandó gyulladásos betegségünk, akkor a kettő egyértelműen tovább fokozza egymás negatív hatásait. Ezért vagyunk sokkal fáradtabbak ilyenkor, még jobban fáj minden porcikánk, izmaink, ízületeink. Az allergiás tünetek fokozta ízületi fájdalom miatt nehezen tudunk elaludni, és van, akinek a bőre is megsínyli az aktív allergia szezont psoriatic arthritis formájában. Ez a pikkelysömör ízületi gyulladással együtt járó tünete.

Hogyan kezeljük az allergiát és az általa felerősödő ízületi gyulladást?

Először is, amennyire csak tehetjük, csökkentsük az allergén tényezőket a környezetünkből: pollenszezonban, ha tehetjük, maradjunk inkább a lakásban, csukjuk be az ablakokat, a kerti munkákat se erre az időszakra tervezzük. Ha utóbbi kivitelezhetetlen, takarjuk el a szánkat és az orrunkat miközben kint dolgozunk.

Orvossal konzultálva enyhítsük tüneteinket allergia elleni gyógyszerrel, és erősítsük immunrendszerünket rendszeres mozgással, illetve vegyes, gyümölcsben és zöldségben gazdag étrenddel.

Ha az allergia mellett ízületi gyulladásban is szenvedünk a fentiek mellett a HRI-vitalion étrend-kiegészítő tabletták és az ArtroWell ízületi gél jó választás ízületi fájdalmaink csillapítására.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük