Aki szeret kertészkedni, az tudja, hogy a saját termésű zöldségnek és gyümölcsnek az ízéhez semmi nem fogható. Ezen az elégtételen kívül a kertészkedésnek egy másik fontos szerepe is van, méghozzá a kerti tevékenységekkel járó, örömteli testmozgás, amely testünkre, lelkünkre és szellemünkre egyaránt pozitívan hat. 

Láttunk már időseket, akik meggyőződése, hogy a kertészkedésnek köszönhetik aktivitásukat, és ezt abszolút elhisszük nekik. A nem megerőltető tempóban végzett kertészkedés kiváló mozgásforma, amely javítja az ízületek mozgékonyságát, csökkenti a stresszt, és elősegíti a csontok egészségét.

De ahhoz, hogy izmainkat és ízületeinket megkímélve végezzük a kerti munkát, érdemes odafigyelnünk néhány egyszerű tanácsra. Jöjjön most néhány tipp arra, hogy a téli pihenő után, hogyan szoktassuk fokozatosan hozzá testünket a kertészkedéssel járó munkára úgy, hogy utána az izomláz se gyötörjön napokig:

  • Készüljünk rá a kerti munkára bemelegítéssel. Nem vicc, érdemes átmozgatni végtagjainkat, megnyújtani izmainkat, hogy hozzászoktassuk derekunkat az előrehajláshoz, guggoláshoz, elforduláshoz.
  • Emeléskor guggoljunk le, ne hajoljunk. Gyomláláskor is guggoljunk, és ha elfáradtunk, üljünk le megpihenni, majd folytassuk.
  • Ne egy nap alatt akarjuk rendbe tenni a kertet! Osszuk be okosan a feladatokat, így nem erőltetjük túl magunkat.
  • Mindig vegyük figyelembe aktuális erőnlétünket.
  • Iktassunk be szüneteket. Rövid pihenőkkel a kertészkedést másnap is élvezettel tudjuk végezni.

A kerti munkákból adódó panaszok hátterében leggyakrabban egy rossz mozdulat okozta izomhúzódás, izomgörcs áll, és mindkettő a porckopás miatt fordul elő. Ne erőltesd hát túl ízületeidet és izmaidat, végezz naponta kíméletes testmozgást. A gyaloglás, úszás és kertészkedés erre kimondottan megfelelő.

Ha pedig mégis meghúzódott itt-ott, használj Artrowell ízületi gélt, ami csillapítja majd a panaszaidat, megelőzésképp pedig próbáld ki a HRI-vitalion étrend-kiegészítő tablettákat és kertészkedj kedvedre, fájdalommentesen!

Ne erőltesd hát túl ízületeidet és izmaidat, végezz naponta kíméletes testmozgást. A gyaloglás, úszás és kertészkedés erre kimondottan megfelelő. Ha pedig mégis meghúzódott itt-ott, használj Artrowell ízületi gélt, ami csillapítja majd a panaszaidat, megelőzésképp pedig próbáld ki a HRI-vitalion étrend-kiegészítő tablettákat és kertészkedj kedvedre, fájdalommentesen!

És hogyan szolgálja egészségünket a kertészkedés?

Stresszoldással

Ha valaki szeret kertészkedni, annak értelemszerűen a boldogságszintje is magasan van, hiszen látja munkája eredményét beérni, a tevékenység maga pedig teljes mértékben kikapcsolja őt. 

A szív egészségére gyakorolt hatással

Egy svéd tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres kertészkedés 60 év feletti időseknél akár 30%-kal csökkenti a stroke és a szívroham kockázatát. A napsütésben töltött idő pedig már 10 perc alatt is elegendő D-vitamint biztosít a szervezet számára ahhoz, hogy csökkentse a szívbetegségek, a csontritkulás és a különböző rákos megbetegedések kockázatát.

A kéz erejének megtartásával

A kertészkedés fitten és mozgékonyan tartja a kéz izmait. Vigyázzunk azonban, hogy ne erőltessük meg túlságosan a kezünket!

Az agyi/mentális egészség megőrzésével

Kutatók szerint a mindennapos kertészkedés akár 36%-kal csökkentheti demencia kialakulásának kockázatát. A kertészkedés tehát terápiaként is jól működik, hiszen pozitív eredményeket mutat a depresszióban és más mentális betegségekben szenvedő betegek esetében. Mindez a fizikai aktivitásnak, a természetközeliségnek, a kognitív stimulációnak és a munka okozta elégedettségnek tudható be. 

Az immunrendszer erősítésével

Gondoltuk volna, hogy létezik egy vaccae nevű, nem patogén talajbaktérium, amely belélegezve vagy lenyelve a zöldségeken keresztül felszívódik, és enyhíti a pikkelysömör, az allergia és az asztma tüneteit? Mindezek a tünetek az immunrendszer gyengeségéből erednek. De ennek a mikroorganizmusnak köszönhetően a talajban túrás az immunrendszerünket is edzi!

promotional offer

Élj promóciós ajánlatunkkal és szerezd be a HRI-Vitalion termékeket! Most 3 HRI-Vitalion tabletta megvásárlása esetén egy ArtroWell ízületi géllel ajándékozunk meg!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük