Egyszerűen azért ne, mert rengeteg egészségügyi előnye van a hidegben végzett testmozgásnak. Évszaktól függetlenül az állandó sportolás jótékony hatásait nem kell különösebben ecsetelnünk, de vajon végezzük is ezeket a jóllétet, jó közérzetet és egészségi állapotot eredményező, immunrendszert támogató testgyakorlatokat úgy egyáltalán? Hát a téli időszakban?

A téli sportok térnyerésének hála ma már egyre többen ragadnak síbotot, amelyet a síelésen túl túrázásra is használnak. De ugyanennyire népszerű téli sport a hódeszkázás (snowboarding), vagy az örök klasszikus: a korcsolyázás. Sokan pedig a friss és csípősebb téli levegőn is rendszeresen futnak, vagy épp kerékpároznak. Bármelyik szabadtéri mozgásformát is választjuk, jó úton haladunk egészségünk támogatása, izomzatunk erősítése és testalkatunk formálása felé.

Mi mindenre jó a téli, szabadban mozgás?

Bármiféle, rendszeresen végzett sport jót tesz a keringésnek, hiszen szívünk mozgás közben több vért pumpál a különböző sejtekhez, így az immunsejtekhez is, amelyek ezáltal szintén edzettebben lépnek fel a kórokozókkal és baktériumokkal szemben.

Arról is olvashattunk már, hogy a szabadban végzett mozgás kétszer olyan hatékony, mint a benti, edzőteremi formája. A friss, hűvösebb levegő azáltal, hogy jobban serkenti a vérkeringést, felébreszti az életkedvünket, és egész napra aktívan tart, erősíti állóképességünket. A sportnak köztudottan stresszoldó szerepe is van, így egészségügyi szakemberek a stresszkezelés egyik hatásos formájaként tartják számon és ajánlják a mozgást.

A mértékletességre viszont sportoláskor is figyeljünk oda! Hiszen, ha túlzásba visszük a testmozgást, hajszoljuk és kifárasztjuk testünket, akkor épp az ellenkezőjét érjük el vele! A mérsékelt, észszerű, pihenőkkel váltakoztatott testmozgás testre és lélekre egyaránt jótékony hatással van, javítja az alvás minőségét, erősíti szervezetünk védekezőképességét, energiát, erőt és önbizalmat ad.

Mire figyeljünk a téli sportoláskor?

Télen értelemszerűen nagyon fontos a megfelelő öltözet kiválasztása. Az évszakhoz illő, réteges, meleg és kényelmes öltözet roppant fontos ízületeink védelme és a megfázás elkerülése szempontjából. Hidegben való mozgáshoz szerezzünk be nem csúszós talpú futócipőt, bakancsot, thermo nadrágot, sínadrágot, áteresztő, meleg, szél- és vízálló kabátot és természetesen ne feledkezzünk meg a meleg sál, sapka, kesztyű hármasáról sem.

A folyadékpótlás télen is fontos, de sportolás közben vagy után hideg ital helyett válasszuk a langyos, meleg folyadékokat, igazán jól fognak esni testünknek.

Figyeljünk az arcunk, orrunk, kezünk hidratálására is, a hideg ellen mindig védekezzünk hidratáló krémmel is.

Ne féljünk hát a hidegtől, járjunk el télen is rendszeresen sportolni, így sokkal aktívabban és boldogabban „vészeljük át” a sokszor borús, sötét telet!

Ha pedig kuckózásra, pihenésre vágyik a testünk, azt is vegyük észre, hiszen, mint említettük, az egészséges testmozgás feltétele a mozgás és pihenés közti egyensúly megtartása is.

Iktassunk be télen is kisebb napi mozgásokat, legyen az egy rövid séta ebéd után, egy szánkózás a gyerekekkel, vagy bármelyik, számunkra szimpatikus mozgásforma, és meglátjuk, sokkal lendületesebbek leszünk!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük