Hogyan vigyázzunk a visszeres lábunkra nyáron?

Az orvostudomány a visszeret a civilizációs betegségek közé sorolja, hiszen kialakulását az emberiség két lábra emelkedésével magyarázza. A testünk alsó felében lévő magasabb nyomás miatt a lábunk állandó terhelés alatt van, ezt ellensúlyozzák a rugalmas erek. Amikor a kor előrehaladtával, vagy bizonyos érfali gyengülés okán az erek rugalmatlanná válnak, és már nem tudnak visszahúzódni, kialakul a visszér.

Ám nem minden visszér veszélyes. Az alig egy milliméteres pókvénák teljesen veszélytelenek. A gond a több milliméteres, vagy akár egy centiméteres tág, kanyarulatos erekkel van. Utóbbiak, e veszélyes, feltűnő visszerek megjelenését több faktor is okozhatja. Ilyenek a nem, életkor, túlsúly, foglalkozás, genetika, terhesség, hormonális tényezők, az érfal gyengesége, ízületi betegségek és cukorbetegség.

Amíg csak esztétikai gond a visszér, sokan nem foglalkoznak vele, ám az elhanyagolt visszeresség idővel komoly problémákat okozhat. Legsúlyosabb szövődménye a mélyvénás trombózis, amelynek során vérrögök alakulnak ki a mélyvénákban. Az állapotot állandó lábfájás, duzzadt lábszár kíséri. Alattomos betegség, hiszen nem mindenkinél okoz kellemetlen panaszokat, ám ellenőriztetni feltétlen szükséges, hiszen észrevétlen tüdőembóliát okozhat.

Nyáron fokozottabb figyelmet kell fordítani a visszeres lábakra!

Nem kell visszérbetegeknek lennünk ahhoz, hogy nyáron néha duzzadt bokáról vagy elállt, fáradt lábakról számoljunk be. Elég mindössze egy hosszú utazás, ami közben nem tartunk szünetet, nem mozgatjuk át a lábainkat.

A melegben az erek kitágulnak, a visszerek pedig, amelyek közvetlenül a bőr felszíne alatt futnak így feltűnőbbé válnak nyáron.

A bőséges folyadékbevitel (2,5-3 l), illetve a nem megerőltető, de rendszeres testmozgás (séta, kocogás, úszás, kerékpározás) kulcsfontosságú nyáron is a visszerek megelőzésére, vagy a már kialakult tünetek enyhítésére. További segítség a kompressziós harisnya, amely a szorításnak köszönhetően folyamatosan keringeti a vért a lábszárban.

A magassarkú és a szűk nadrág viselése kerülendő, akárcsak a fokozott sóhasználat. Nyáron pihentessük hűvös szobában, párnára felhelyezve az elfáradt lábainkat. Figyeljünk oda a súlyunkra!

Megelőzésként, vagy akár a meglévő panaszok enyhítésére pedig próbáljuk ki a HRI-Vitalion tablettákat: a bennük található vitaminok, ásványi anyagok és gyümölcskivonatok által segítik a vérkeringést, tisztítják és regenerálják az érfalakat.

Ne hagyjuk, hogy a visszeresség elrontsa a nyarunkat! Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy aktívan és kellemes élményekkel töltsük el ezt az amúgy is energikusabb időszakot!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük