Vérkeringési zavarról akkor beszélünk, amikor az erek belső falán keletkező meszes lerakódások miatt a verőerek beszűkülnek, így egyre nehezebben áramlik bennük a tápanyagot és oxigént szállító vér. Ez az állapot az érelmeszesedés vagy ateroszklerózis. Még súlyosabb esetekben az erek nemcsak beszűkülnek, hanem el is záródnak. Ilyenkor egy leszakadt vérrög kerül a véráramba, amely megreked az erekben, és elzárja a véráram útját. Ez az érelzáródás vagy embólia, amelynek ismert és veszélyes formái a tüdőembólia, amikor is a tüdőér záródik el, valamint a trombózis, amely a vénákban pangó vér miatt, elsősorban az alsó végtagokban alakul ki.

Kiváltó okai között találjuk a dohányzást, a magas vérnyomást és koleszterint, a cukorbetegséget, a túlsúlyt, a mozgásszegény életmódot és az egészségtelen táplálkozást.

Míg a mozgáshiány és a tápanyagokban szegény étrend az immunrendszerünk ellen indított támadást jelent, addig a túlsúly és a magas vérzsírszint a keringési rendszert és az ízületeket is terheli.

A magas vérnyomás rontja a szív és az anyagcsere működését is. Tartós fennállása miatt az erek fala elmeszesedik, megvastagodik, megkeményedik és rugalmatlanná válik, ez pedig szívinfarktust és agyvérzést is okozhat. 

A cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye a sokáig fájdalommentesen sebesedő, fekélyes láb. A vércukorszint szinten tartásával ez elkerülhető.

Mit tapasztalhatunk keringési probléma esetén?

A soron következő tüneteknél először mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban a romló keringés, és nem egyéb ok áll a háttérben.

Hidegek a végtagok

Testünk megfelelő hőszabályozásáért a vérkeringés felel. Mivel zavar esetén a végtagokhoz nem áramlik kellő mennyiségű friss vér, így a végtagok kihűlnek.

Zsibbad, dagad a láb

Ha gyakori tünetről van szó, érdemes foglalkoznunk vele. Elégtelen végkeringéskor az elhasznált vér nem áramlik vissza a vénákból a szívbe, ezért az érzékelést végző idegek nem jutnak elegendő oxigén- és tápanyagdús vérhez (zsibbadás oka), illetve a vese nem tudja kiválasztani a vérből a felesleges folyadékot, így az felgyűlik a sejtek között (dagadás oka).

Fáradékonyak vagyunk

Természetesen sok minden egyébtől érezhetjük magunkat gyengének, fáradtnak, ezek közül egyik a keringési zavar, amikor izmaink nem kapnak elegendő, oxigénben és tápanyagban gazdag friss vért.

Mit tehetünk keringésünk javítására?

Igyunk sok folyadékot!

És folyadék alatt elsősorban vizet értünk. Ha ugyanis nem iszunk elegendő vizet, vérünk besűrűsödik, és nehezebben áramlik.

Fogyasszunk keringést fokozó élelmiszereket!

Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, halat, és kerüljük a zsíros, cukros élelmiszereket. Pár keringést fokozó élelmiszer: cékla, bogyós gyümölcsök, gránátalma, fokhagyma, diófélék, szőlő, kurkuma.

Végezzünk rendszeresen aerob mozgásformákat!

Ilyenek a futás, kerékpározás, úszás, amelyek felpörgetik a vérkeringést, erősítik a szívet, és csökkentik a vérnyomást. De bármilyen más mozgásformát is választunk, meglátjuk, jó célt szolgál majd az alsó végtagokban pangó vér újbóli áramoltatására.

Vegyünk meleg vagy váltott hőfokú vizes fürdőt!

Köztudottan a meleg víz tágítja az ereket, így könnyebben átjut rajtuk a vér. Ha bírjuk, fokozatosan szoktassuk rá testünket a hideg-meleg váltott zuhanyra, ami gyors segítség a vérkeringésünk átmeneti javítására. Eddzük izmainkat, erősítsük a szívünket!

Óvjuk szívünk és érrendszerünk egészségét azáltal, hogy egy egészségtudatos és aktív életmódot folytatunk, amely kiegyensúlyozott táplálkozásból, vérkeringést fokozó, izmainkat erősítő rendszeres mozgásból és szükség esetén az érrendszert támogató vitaminok és táplálékkiegészítők fogyasztásából áll. Utóbbiak csoportjába tartoznak a HRI-Vitalion tabletták, amelyeket kifejezetten az egészséges ér-, csont-, izom- és immunrendszer átfogó támogatására fejlesztettek ki. Próbáld ki te is!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük