Testünk elsődleges fehérjéjeként a kollagén a rugalmasságért, a feszességért, egyszóval a fiatalságunkért felel. Legalábbis ez terjedt el leginkább róla a szépségiparban. De a bőrünk egészségéért és a fiatalos megjelenésünkért felelős kollagén ezen túlmenően a csontok, az inak, a szalagok és belső szervek vázát is képezi.

Életkorunk előrehaladtával természetes módon csökken a kollagéntermelés. Egy átlagos életvitelű felnőtt 40 éves korára elveszíti a kollagén állománya 30 %-át, 50 év körül pedig már csak az állománya 60%-ával fog rendelkezni.

A szervezetünk ragasztóanyagaként is emlegetett kollagén fő szerepei:

  • a kötőszövet erősítése, a bőr textúrájának javítása, valamint az öregedés korai jeleinek csökkentése.
  • a haj egészségének megőrzése, a hajhagymák táplálása és a hajhullás csökkentése.
  • a körmök erősítése.
  • az erek, inak és szalagok táplálása, felépítése.
  • a porcok és izmok építése, illetve az ízületi merevség csökkentése.
  • a fogak és a csontok egészséges fejlődésének biztosítása.
  • a bélbolyhok, a gyomor és bélnyálkahártyák felépítőjeként a gyomor-bélrendszer egészségének támogatása.
  • a szem szaruhártyájának védése.

Többféle kollagén létezik, de az emberi szervezet kapcsán főként az első négy típust szoktuk emlegetni. Az I. típusú kollagén az inakban, izmokban, csontokban található, és a szervezet összes kollagéntartalmának 90%-át teszi ki. A II. típus a porcok legfontosabb alkotóeleme. A III. típus az izmok, szervek és artériák szerkezetét, a IV. típus pedig a bőr szűrő funkcióját támogatja.

A kollagénvesztés a feszességét vesztett bőr vagy a ráncok korai megjelenésén túl csontritkulásban, fájó ízületekben, emésztőrendszeri panaszokban, bélgyulladásban is megmutatkozhat. Érdemes arra is figyelni, hogy a dohányzás, a túlzott cukorfogyasztás, de még a túlzásba vitt napozás is rontja a kollagén termelődését.

Milyen természetes kollagénforrások léteznek?

Az egyik legfőbb kollagén- és glükózaminforrásunk a vasárnapi húsleves, csontleves, amelyből több órán keresztül és lassan fő ki az értékes kollagén. Ugyanígy a halak és a tengeri herkentyűk is kitűnő, könnyen felszívódó kollagénforrások. A prolinban gazdag tojásfehérje szintén fontos táplálék a kollagén termelődéséhez, akárcsak a magas C-vitamin-tartalmú citrusfélék, amelyek a kollagénszintézist, a prokollagén képződését támogatják. A zöld leveles zöldségek antioxidánsokban és vitaminokban gazdagok, ezáltal segítik a kollagéntermelést.

Megfelelő táplálkozás mellett is a kor előrehaladtával bizony szükség lehet a kollagén étrend-kiegészítők útján történő pótlására.

A csont-ízületi és érrendszer átfogó védelmét biztosító HRI-Vitalion tabletta természetes összetevői a kollagéntermelést is támogatják. A benne lévő gyümölcskivonatok, az alma, a szőlőlevél és a hibiszkusz antioxidánsai hozzájárulnak a csontok erősítéséhez, gyulladáscsökkentő hatásuk révén pedig az ízületek egészségét is segítik.
A tablettákban lévő C-Vitamin hozzájárul a normál kollagén képződéshez és ezen keresztül az erek, a csontozat és a porcok normál működésének fenntartásához. 

Őrizzük meg ízületeink rugalmasságát kollagénnel! Amíg elegendő zselés anyag van a porcaink között, addig a csontvégek nem súrlódnak egymáshoz, így nem okoznak gyulladást. Ha viszont a kollagéntermelés csökkeni kezd, porckopás, ízületi merevség és fájdalom lesz a következmény. Érdemes tehát megőrizni fiatalságunkat, rugalmasságunkat, amíg csak lehet megfelelő kollagénbevitellel!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük