A metabolikus szindróma a helytelen életmód és táplálkozás miatt kialakult civilizációs betegség, melynek eredményeként olyan anyagcserezavarok jelentkeznek, mint a hasi elhízás, az inzulinrezisztencia, a kóros zsíranyagcsere, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Az állapot több, szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő kockázati tényezőt foglal magában.

Öt komponens tartozik a metabolikus szindróma csoportjába, és ezek a magas vércukorszint, az alacsony HDL („jó”) koleszterinszint, a magas trigliceridszint, a hasi elhízás, valamint a magas vérnyomás. A metabolikus szindróma diagnózisánál az állapot legalább 3 kockázati tényezőjének a meglétét veszik alapul.

Hasi elhízásnál férfiaknál kórosnak tekinthető a 94 centiméteres, míg nőknél a 80 centiméter feletti hastérfogat.

Zsíranyagcsere-zavarról akkor beszélhetünk, ha a triglicerid szint meghaladja az 1,7 mmol/l értéket, a HDL-koleszterin viszont férfiakban nem éri el az 1,03, nőkben az 1,27 mmol/l értéket.

Metabolikus szindróma esetén a 130/85 Hgmm feletti értéket tekintjük kórosan magas vérnyomásnak.

Cukorbetegség kockázata áll fenn, ha az éhgyomri vércukor folyamatosan nagyobb, mint 7,0 mmol/l, és/vagy a 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó oldat elfogyasztása után 120 perccel a vércukorszint 11,1 mmol/l vagy ennél magasabb érték.

A metabolikus szindróma okai

Kijelenthető, hogy a testsúly a fő oka a metabolikus szindrómának.

A zsírsejtek, különösen a hasban, megemelhetik a szabad zsírsavak szintjét, aminek következtében nő más vegyi anyagok és hormonok szintje, és ezek befolyásolják a szervezet vércukorszint szabályozását. Ilyenkor fordulhat elő, hogy valakinek a teste nem reagál jól az inzulinra, arra a hormonra, amely azt szabályozza, hogy az izmok és a szervek mennyi cukrot vegyenek fel a vérből. Ezt az állapotot nevezzük inzulinrezisztenciának.

Továbbá a szabad zsírsavak és az inzulinrezisztencia növelhetik a „rossz” LDL-koleszterinszintet és csökkenthetik a „jó” HDL-koleszterinszintet. Az inzulinrezisztencia ugyanakkor emeli a vérnyomást és a vér trigliceridszintjét is.

Emellett az immunrendszer sejtjei arra késztethetik a felesleges zsírsejteket, hogy olyan vegyi anyagokat termeljenek, amelyek növelik a gyulladást a szervezetben. Ez a gyulladás plakkot okozhat, amely felhalmozódhat a véredényekben és elzárhatja az ereket. A gyulladás maga is inzulinrezisztenciát, magas vérnyomást, valamint szív- és érbetegségeket okoz.

A metabolikus szindrómában leginkább érintettek az idősek, a túlsúlyosak, a cukorbetegek, a dohányzók, az alkoholproblémával küzdők, a túlzott stressznek kitett személyek, a menopauza utáni nők, illetve az inaktív, ülőmunkát végzők.

Megelőzés és kezelés

A metabolikus szindróma megelőzésében egyértelműen a helyes életmódnak van kimagasló szerepe. A megreformált, kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres testmozgás a hatékony stresszkezeléssel karöltve biztos útja a megelőzésnek.

Megfelelő életmódváltással a már kialakult állapot is jól uralható, és elkerülhetők a hosszú távú szövődmények (érelmeszesedés, szívinfarktus, stroke). A metabolikus szindrómával küzdők esetében a rendszeres vérnyomás-, koleszterin- és vércukorszint-ellenőrzés elengedhetetlen.

Hogyan lássunk hozzá az életmódváltáshoz?

Fokozzuk a napi aktivitásunkat: végezzünk napi minimum 30 perces közepes intenzitású testmozgást. A mozgás szabályozza a vérnyomást és a koleszterint, valamint csökkenti a diabétesz kialakulásának rizikóját.

Csökkentsük, majd tartsuk fent a normál testsúlyunkat: túlsúly esetén már az 5-10 százalékos súlycsökkentés hatására csökken az inzulinszint és a vérnyomás, ezáltal pedig a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Táplálkozzunk egészségesen: korlátozzuk az egészségtelen (telített, állati) zsírok és káros szénhidrátok, valamint a só fogyasztását, helyettük étrendünk nagy százalékát zöldségek, gyümölcsök, halak és teljes kiőrlésű gabonák tegyék ki.

Mondjunk nemet a dohányzásra: a dohányzás szintén fokozza az inzulinrezisztenciát, és így a metabolikus szindróma kockázatát is.

Tanuljuk meg kezelni a stresszt: a stressz köztudottan negatív hatással van a hormonszintre és az anyagcserére is. Kifejezett mozgásformákkal, légzőgyakorlatokkal és egyéb terápiákkal tudatosan figyelhetünk szellemi és lelki egészségünkre 

Hogyan segíthet a HRI-Vitalion tabletta a szív-és érrendszer egészségének fenntartásában?

A HRI-Vitalion étrendkiegészítő tabletta széles skálán segíti a csont-ízületi és szív-érrendszeri betegségek és tünetek kezelését. Természetes és hatóanyagokban aktív összetevői által segít javítani a csont-ízületi egészséget, jótékony hatással van a csonttömeg növekedésére, valamint a benne található vitaminok, ásványi anyagok és gyümölcskivonatok által segíti a vérkeringést, tisztítja és regenerálja az érfalakat.

Egészségmegőrző céllal kifejlesztett táplálékkiegészítő, amely alkalmazható megelőző céllal, illetve a már meglévő betegségek tüneteinek enyhítésére is.

hri fruits

Javallott fáradtság, csontritkulás, érelmeszesedés, érszűkület, magas vérnyomás, cukorbetegség, agyvérzés, bénulás, vérkeringési problémák, mélyvénás trombózis, infarktus, visszér, rövidlátás, szürke hályog, látásélességi problémák esetén.

Válaszd az aktív és egészséges életet, amelynek alapja az egészséges szív- és érrendszer!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük