Mindannyiunkkal előfordul, hogy kimerültebbnek érezzük magunkat, vagy észrevesszük, hogy kezd hullani a hajunk, esetleg gyakrabban megfázunk. Sokan nem is gondolnák, hogy ezek a jelek vitaminhiányra is utalhatnak.

Testünk folyamatosan jeleket küld, csak meg kell tanulnunk észrevenni és értelmezni ezeket. Amint elkezdünk figyelni szervezetünk jelzéseire, a kisebb kellemetlenségektől a nagyobb egészségügyi problémákig, számos gondot elkerülhetünk. 

Ősszel a kiürült vitaminraktárak sok embernél okoznak fáradtságot, levertséget, nehéz koncentrációképességet, töredező körmöket, hajhullást és gyakori megfázásokat. Ezek a leggyakoribb hiánytünetek, amelyekkel szervezetünknek meg kell küzdenie. De mitől alakul ki a vitaminhiány, mire figyeljünk, és hogyan pótoljuk megfelelőképpen a hiányt? 

Napjaink felgyorsult ritmusa gyakran gátat szab az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Sokszor rohanva eszünk, és próbálunk helyt állni egy olyan munkahelyen, ahol a stressz sem egy elhanyagolható tényező. Ez a napi életritmus már önmagában elég ahhoz, hogy kiváltson egy vitaminhiányos állapotot. És ha ehhez még olyan egyéb egészségtelen szokások is társulnak, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, akkor azok csak rásegítenek arra, hogy még hamarabb kiüresedjen a vitaminraktárunk.

Melyek a legfontosabb vitaminok és milyen tünetekkel jár a hiányuk?

A vitaminokat alapvetően zsírban és vízben oldódókra osztjuk. A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet nagy mennyiségben képes elraktározni, nem szükséges állandóan pótolni. Ilyenek az A-, D-, E- és K-vitaminok.

Az A-vitamin (retinol) a fény érzékeléséért felelős rodopszin, illetve a látóbíbor képződéséért fontos. A csontok és a fogak egészséges fejlődésében is szerepet játszik. Megtalálható az állati belsőségekben (pl. máj, szív, vese), a tej és tejtermékekben, tengeri halakban vagy a tojássárgában, de különböző növényekben is. Hiánya bőrelváltozásokat, farkasvakságot és csökkent ellenállóképességet okoz. Pótolni sárgarépával, multivitamin készítményekkel vagy retinolt tartalmazó étrenddel lehet.

A D-vitamin nagy hatással van az immunrendszer jó működésére, segíti a betegségek megelőzését. Alapvető feladata a vér kalcium- és foszforszintjének szabályozása, az egészséges csontozat és fogazat fenntartása. Hiánya csökkenti a csontok ásványi anyag-tartalmát, ezért törékeny, deformált csontokat, illetve csontritkulást is okozhat. Legfőbb forrása a napfény, amely által olyan hormonszerű anyag jön létre a testben, ami végül D-vitaminná alakul. Egyéb forrásai a tej és tejtermékek, a halak, a tojás és a máj. Hiánya sápadtsághoz, gyakori légúti fertőzésekhez is vezethet.

Az E-vitamin az idegek, az izmok és az immunrendszer működésében fontos szerepet játszó, antioxidáns hatású vitamin, amely képes késleltetni az öregedés folyamatát. Növényi eredetű élelmiszerekben, zsíradékokban fellelhető. Hiánya nem túl gyakori, de a helytelen táplálkozás kiválthatja. Tünetei között emésztési problémák és izomvesztés is szerepel. Alkalmas a Parkinson-kór kezelésére, de az Alzheimer-kór lefolyását is befolyásolja.

A bélben felszívódó K-vitaminból a szervezet képes elraktározni a kellő mennyiséget, ezért ritkább a hiánya. Elsősorban a vérlemezkék tapadását segíti, nélkülözhetetlen a véralvadást előidéző fehérjék képződéséhez. A béltraktus baktériumai 80%-ban képesek előállítani. A maradék 20%-ot pedig a táplálékkal vesszük föl. A K-vitamin megtalálható a spenótban, a karfiolban és az egyes húsokban, gabonakészítményekben. Hiánya bél- és májbetegségben szenvedőket érinthet gyakrabban. D-vitaminnal együtt segít a csontritkulás megelőzésében.

A vízben oldódó vitaminok közül a B-vitaminok nyolc különböző fajtája ismert. 

A B1-, B2-vitamin és a niacin segítik a megfelelő energiafelhasználást és a szemek, bőr és az idegrendszer épségéért is felelnek. A B1-vitamin (tiamin) hiánya éhezés, túlzott diéta vagy egyoldalú étkezés következtében alakul ki. A B2-vitamin (riboflavin) hiánya bőr- és nyálkahártya tüneteket okoz. 

A B6-vitaminnak többek között az aminosavak és az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében van fontos feladata. Hiánya növeli a szervezet homocisztein szintjét, ami pedig a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Súlyos B6-vitamin-hiányra utalnak az olyan bőrbetegségek, mint a dermatitisz vagy az akne. A B6-vitamin az idegrendszerre is hatással van, így hiánya álmatlanságot, depressziót és görcsrohamokat is okozhat.

A B-vitaminok közül egyedül a B12-vitamint képes a szervezetünk főként a májban tárolni. Csökkent gyomorsavtermelés hiányában nem raktározódik kellő mennyiség belőle, ilyenkor fáradtság, depresszió, idegkárosodás okozta végtagi zsibbadás és bizsergés jelentkezhet.

A biotin (H-vitamin, B7-vitamin) és a pantoténsav (B5-vitamin) is fontos B-vitaminok. A biotin támogatja az energiatermelő folyamatokat, hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a tápanyagok hasznosulásához. Hiányában étvágytalanság, bőrelváltozások, vérszegénység, érzészavar és koleszterinszint-emelkedés jelentkezhet. A pantoténsav többek között a hajunk színét és a növekedést befolyásolja. Hiánya hasfájást, hányingert, álmatlanságot, gyengeséget és érzészavart eredményezhet.

A legismertebb vitaminként a C-vitamin jelentős szerepet játszik az immunerősítésben. Elengedhetetlen a kollagén képződéséhez, egészségesen tartja az izmokat, az ínszalagokat és az ínyt. Antioxidáns tulajdonságú, véd a szabad gyökök ellen. Hiánya esetén általában fáradtság, étvágytalanság és rossz közérzet tapasztalható. Előfordul a citrusfélékben, csipkebogyóban, de a káposztában és a paprikában is, ezért természetes módon is könnyen pótolható, de kiegészítő tabletták formájában is fogyasztható. Fokozza a vas felszívódását, így vashiányban mindig C-vitaminnal együtt kell pótolni a vasat. Ugyanígy az E-vitaminnal együtt szedve növeli a vér E-vitamin koncentrációját, és így az antioxidáns újrafelhasználódását.

Ha egészségesen élünk, azaz kiegyensúlyozottan táplálkozunk, rendszeresen mozgunk és a mentális egészségünkre is figyelünk, nem kell komoly vitaminhiánytól tartanunk. És bár nem lehetetlen, de nem is mindig egyszerű egy ilyen harmonikus életvitelt fenntartanunk. Apró lépésekben azonban érdemes odafigyelnünk az egyensúlyra:

  • Együnk több, szezonális zöldséget és gyümölcsöt.
  • Korlátozzuk a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.
  • Legyünk aktívak, mozogjunk naponta.
  • Hidratáljunk megfelelően. Igyunk vizet és vitamindús leveket.
  • Vigyázzunk mentális egészségünkre.

A vitaminhiány tüneteit nem szabad félvállról vennünk, hiszen testünk így jelzi, hogy valami hiányzik a kiegyensúlyozott működéséhez. A HRI-Vitalion segíthet újra feltölteni a szervezetet a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hogy ismét egészségesen és energikusan élhessük a mindennapokat. Kúraszerű szedésével helyreállítható az izmok, a csont- és idegrendszer megfelelő működése, valamint a szív- és érrendszer egészsége azáltal, hogy csökkenti a meszesedésből eredő lerakódásokat.

Ne hagyd, hogy a vitaminhiány visszatartson, figyelj a tested jelzéseire, és támogasd magad a legjobb tápanyagokkal, ha pedig szükségét érzed, további étrend-kiegészítőkkel!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük