Gyümölcsöt évszaktól függetlenül fogyasztunk, azonban miért érdemes akkor ennünk egy gyümölcsöt, amikor annak épp szezonja, azaz a természetes betakarítási időszaka van? Nos, mert az idénygyümölcsök a legegészségesebbek, hiszen természetes napsugarak érlelték, így nem csak ízben, de vitamin- és tápanyagtartalomban is sokkalta gazdagabbak. Velük ellentétben a szezonon kívüli gyümölcsöket általában fóliasátrakban termesztik vagy utóérlelik, és akár több ezer kilométeren is szállítják, mire hazánk üzletláncainak polcaira kerülnek. Elképzelhetjük, hogy a szállításnak a környezetünkre nézve milyen káros következményei vannak. Mindezekért érdemes tehát a mi vidékünkön is megtermő, szezonális gyümölcsöket fogyasztanunk.

Az ősz gazdag gyümölcskínálata

Nemcsak hűvösebb napokat, de számos, vitaminban gazdag szezonális gyümölcsöt és zöldséget is magával hoz az ősz. És bizonyára sokan tapasztaltuk azt, hogy ha már kora ősszel nekifogunk vitaminraktáraink feltöltéséhez, szervezetünk a hideg időszak kihívásait is különösebb gond nélkül veszi, hiszen immunrendszerünket, szív- és érrendszerünket megfelelően támogattuk.

De melyek az ősz tápanyagdús gyümölcsei és milyen egészségügyi előnyük van? Öt nemcsak fenséges aromájú, de jótékony hatású őszi gyümölcsről rántjuk le most a leplet!

Alma – az emésztőrendszer barátja

Napi egy közepes alma elfogyasztásával 10-15 mg C-vitaminhoz, jelentős mennyiségű A– és B-vitaminhoz, folsavhoz, kalciumhoz, magnéziumhoz és káliumhoz juttatjuk szervezetünket. Az almában található rostanyag, a pektin segíti az anyagcserét, kedvezően hat a bélflórára, de még a koleszterinszintre is! A héjában található cellulóznak béltisztító hatása van. Fokozott káliumtartalmának köszönhetően az alma a magas vérnyomás és a szívbetegség megelőzésére is kiváló. Magas foszfortartalma miatt az agyra és az idegekre is jótékonyan hat. 

Körte – az idegrendszer védelmezője

Sokan nem tudják, hogy a körte segíti a mentális funkciókat. Napi egy-két friss körte elfogyasztásával hozzájárulunk agyunk megfelelő működéséhez. A körte K- és C-vitamint, foszfort, folsavat és káliumot, kisebb mennyiségben kalciumot, magnéziumot és B-vitaminokat is tartalmaz. Az érett körte, vagy a belőle készített friss kompót enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést. Vízhajtó tulajdonsága révén méregtelenítő hatású, de a hólyaghurut gyógyulását is segíti. Rendszeres körtefogyasztással a szív-érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség kockázatát is csökkenthetjük.

Szilva – a székrekedés ellenharcosa

A jelentős rosttartalommal megáldott szilvát leginkább hashajtó hatásáról ismerjük, hatékonyan salaktalanítja a beleket és megszünteti a székrekedést. Gyomorműködést serkentő hatásán túlmenően, alacsony nátriumtartalmának köszönhetően fogyasztása a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében is ajánlott. A szilvának vértisztító, vérnyomást és koleszterinszintet csökkentő hatása is van. Nyugtató hatása révén fontos az idegrendszer számára, segíti a memóriát.

Szőlő – a fürtökbe zárt antioxidáns

A vérszegények egyik fontos gyümölcse a szőlő. Sok káliumot tartalmaz, így segíti a sejtek megújulását, akárcsak a megfelelő szívműködést is. Tisztítja a vért, regenerálja az izmokat, kiváló hatással van a gyulladásos, daganatos betegségek és a vesekő megelőzésére. A benne található C-, E- és B-vitamin jótékonyan befolyásolják az immunrendszer és az anyagcsere működését is. Ugyanilyen jótékony hatással van az idegrendszerre, a szőlőmagolajnak például az érelmeszesedés kockázatának csökkentésében és az érfalerősítésben is nagy szerepet tulajdonítanak. 

Dió – az agyunk és szívünk őre

A dió egy száraz termésű, héjas gyümölcs, amely élelmi rostokban és ásványi anyagban is bővelkedik. Gazdag kálium-, foszfor-, cink- és rézforrás, de ezek mellett nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat is. Utóbbiak amellett, hogy támogatják az idegsejtek egészségét, a szív-érrendszeri megbetegedések esélyét csökkenthetik. A dióolaj magas linolsav és E-vitamin-tartalma segíti az immunrendszer működését, így rendszeres diófogyasztással kitűnően megelőzhető a megfázás. Polifenol tartalma révén a dió képes megkötni a szervezetünkben felhalmozódott szabadgyököket, így egy sor problémát akadályoz meg: daganatképződés, érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívinfarktus, agyvérzés stb.

Az őszi gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok és antioxidánsok létfontosságúak az egészségünk megőrzéséhez, különösen ebben az időszakban. Fogyasszuk hát ezeket naponta, és vértezzük fel szervezetünket a téli, megfázásos időszakra!

A HRI-Vitalion tabletta tökéletes kiegészítője a kiegyensúlyozott étrendnek, hiszen természetes összetevői révén olyan fontos ásványi anyagokat és vitaminokat biztosít, amelyek támogatják a szív- és érrendszert, valamint segítenek a szabadgyökök elleni védekezésben. Az őszi időszakban fordítsunk fokozott figyelmet immunrendszerünk megerősítésére! Fogyasszunk minél több szezonális gyümölcsöt és zöldséget, lássuk el szervezetünket a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Ha pedig étrend-kiegészítőre van szükségünk, részesítsük előnyben a 100%-ban természetes, valódi gyümölcsökből és zöldségekből kinyert vitaminokat, amilyenek a HRI-Vitalion tabletták is!

hri fruits

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük