Egy amerikai, megfigyelésen alapuló SWEDEHEART elnevezésű kutatás szerint karácsony és újév között megemelkedik a szívinfarktusok száma. Ennek okát az orvoskutatók a túlevés, a düh, szorongás, szomorúság, bánat vagy stressz együttesében látják. Mert, ha nem lenne elég önmagában a hideg idő és a bekuckózás, az ünnepek sokaknál kontrollálatlan evést és ivást, és sajnos negatív érzelmeket is előhoznak. Ezek elkerülésére lássunk most 10 hasznos tippet, amelyeket beiktatva nem kell hosszú ideig szenvedned az ünnepekkor meghozott rossz döntéseidet.

Rendszeres mozgás

Mindig sétálj két evés között. Az ünnepek alatt könnyen ellustulunk, ám ez nem kedvez szívünknek. Öltözz fel jól, és indulj családi sétára! Ez nemcsak örömteli, stresszoldó tevékenység, de kiválóan beindítja az anyagcserédet, ami az ünnepekkor elfogyasztott nehezebb ételek miatt kiváltképp fontos.

Egészséges étkezés

Válaszd az egészséges harapnivalókat! Karácsonykor amerre nézünk, ott találunk egy szaloncukrot, egy csomag ropit és egyéb édességeket. Tegyünk arról, hogy ezek mellett mindig legyenek egészségesebb variánsok is: diófélék, nyers és aszalt gyümölcsök. Amennyire csak tehetjük, kerüljük a feldolgozott, magas cukortartalmú nyalánkságokat!

Válaszd meg okosan a főételt! Olajban sütés helyett párolj és grillezz, vörös húsok helyett részesítsd előnyben a szárnyasokat. Utóbbiakat könnyebben megemészted, és fölösleges zsíradékot sem fogsz magadra pakolni.

Csínján a sóval! Tudjuk, hogy a közmondás is úgy tartja, hogy só nélkül nincs íze az ételnek, azonban ne sózz túl! Ha egyéb fűszereket is használsz, akkor egy egészen új ízvilágot teremtesz ételeidnek, és a sótlansággal sem fogsz már bajlódni. Ha pedig szeretsz sózni, válassz egészséges alternatívákat! 

Ne éheztesd magad az ünnepek előtt! Így aztán degeszre eszed magad a főételből, ami káros következményekhez vezet. Egyél inkább többször kevesebbet, és mindig tartsd szem előtt, hogy ne lakj túl jól egyetlen étkezéskor sem.

Ne szakítsd meg a diétádat! Ha nemrégiben szenvedtél el egy kisebb szívrohamot, nagyon fontos, hogy ne változtasd meg az előírt étkezési szokásaidat az ünnepek alatt sem. Mert a só, alkohol és a nehéz húsok súlyosbíthatják az állapotodat.

Kerüld a konzerveket, az előre dobozolt ételeket. Ezek helyett válaszd a friss alapanyagokból készült fogásokat.

Egészítsd ki kiegyensúlyozott és színes étrended HRI-Vitalion táplálékkiegészítővel, mely természetes összetevői által segít csontjaid és érrendszered egészségének megőrzésében és javításában.

Hidratálás

Igyál elegendő vizet, hiszen az üdítők, a nátrium, a cukor és az alkohol okozta dehidratáció megviseli a szervezetet. Ezért fontos, hogy gondoskodj a napi minimum 1,5 liter vízfogyasztásodról.

Ne vidd túlzásba az alkoholfogyasztást sem! Ha ráadásul szívproblémád is van, végképp fontold meg ezt a pontot. A túlzásba vitt szeszes italfogyasztás pitvarfibrillációt válthat ki, és akár stroke-hoz is vezethet.

Mentális egészség

Szóljon az ünnep egyébről is, mint az étkezés és TV nézés. Menjetek ki a szabadba, társasjátékozzatok, kézműveskedjetek, egyszóval töltsetek minél több minőségi időt a szeretteitekkel.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük