A spondilartrózis, más néven gerincízületi kopás, egy degeneratív ízületi betegség, amely leggyakrabban a gerinc különböző szakaszain fordul elő, ahol a porckorongok és ízületek károsodásához vezet. Ennek eredményeként a csigolyák közötti rés beszűkül, ami mozgáskorlátozottságot és a gerincvelői idegek összenyomását okozza. Bár az állapot az idősebb korosztályt érinti leginkább, nem ritka a középkorúak és fiatalok körében sem.

Kialakulásának okai

A gerinckopás alapvetően az életkorral járó folyamat, ami viszont a gerincoszlop egyenetlen terhelése (pl. csípőficam, a medence és az alsó végtagok deformációi, járáshibák) mellett már korán jelentkezik. Bizonyos veleszületett gerincoszlop-betegségek (gerincferdülés, Scheuerman-kór) is előidézhetik.

Tünetei

Spondilózis esetén az érintett gerincszakasz mozgása beszűkül, a gerincoszlop elhajlik. Legjellemzőbb a mozgásra fokozódó nyaki vagy deréktáji fájdalom, a gerincvelőből kilépő idegek kompressziója, mely súlyos váll- és karfájdalmat, valamint az alsó végtagba sugárzó fájdalmat (isiász) vált ki. Az idegek sérülése érzészavarokat (érzetkiesés, hangyamászás érzése) okoz, legsúlyosabb esetben izomsorvadáshoz, bénuláshoz vezet.

A nyaki szakaszon jelentkező spondilózis nyakfájdalommal, beszűkült nyakmozgással, görcsös, feszes nyakizmokkal, merev nyakkal, vállba, karba kisugárzó fájdalommal, valamint fejfájással jár.

A háti szakaszon jelentkező gerinckopás hátfájást, merevséget, mozgásbeszűkülést, a hátizmok érzékenységét és a bordákba kisugárzó szúró fájdalmat okoz.

A lumbális szakasz spondiózisát derékfájdalom, merev lumbális rész, feszes izmok, keresztcsontba, csípőbe kisugárzó fájdalom, illetve gerincferdülés jellemzi.

Kialakulását elősegítő tényezők

A már említett életkori tényező mellett az elszenvedett gerincsérülések, a hosszú ideig tartó ülő- vagy állómunka végzése, a krónikus degeneratív folyamatok és/vagy a családi hajlam ezekre, a gerincoszlop állandó terhelése profi sportolóknál vagy nehéz fizikai munkát végzőknél, a lúdtalp, illetve a túlsúly is ide sorolhatók.

Diagnosztikai módszerek

Az ízületi kopás mértékének meghatározására ma is elsősorban a röntgenvizsgálatot használják. A nagy felbontóképességű képalkotó eljárásokkal (MRI, CT) már részletesebb kép nyerhető a lágy szövetekről és porckorongokról. Amennyiben az idegek is sérültek, az rutin neurológiai vizsgálattal megállapítható.

Megelőzhető lenne a spondilartrózis?

Az emberi evolúcióval, a két lábra állással a gerincoszlopra gyakorolt nyomás hosszú távú következményei elkerülhetetlenek. Nem mindegy azonban, hogy gerincoszlopunk degenerációja mikor következik be. A gerincünket tehermentesítő sportok, mint például az úszás, a mérsékelt kerékpározás és evezés a hosszú hátizmok erősítésével és a csigolyák közötti ízületek kímélésével hatékonyan késleltethetik ezt a degenerációs folyamatot.

Kezelési lehetőségek

A spondilózis nem gyógyítható, de jól megválasztott terápiával sikeresen kezelhető. A gyógytorna például egy rendkívül hatékony kezelési mód, melynek lényege, hogy a gerincet támasztó hátizmok megerősítésével azok újra biztosítsák a gerinc stabilitását. Rendszeres gyógytornával akár tünetmentessé is válhatunk. A torna mellett fizikoterápiával, csontkovácsolással és masszázstechnikákkal is sokat tehetünk az ízületi rések kitágításáért, ezáltal az idegek nyomás alóli felszabadításáért. 

A hirtelen fellépő akut fájdalmaknál nem szteroid fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő vagy izomlazító gyógyszert érdemes kiváltani szakorvos ajánlásával. Legsúlyosabb esetekben, amikor a fenti orvoslási módszerek nem használnak, ortopédiai műtétre is szükség lehet.

Kiegészítő kezelésként a HRI-Vitalion természetes alapú étrend-kiegészítőt is bátran hívjuk segítségül. A különböző vitaminokat, ásványi anyagokat és növényi kivonatokat tartalmazó tabletták bizonyítottan támogatják az ízületek egészségét. Természetes gyulladáscsökkentő összetevői révén csökkentik az ízületi fájdalmakat, így támogatva a porc regenerációját és egészségét, és javítva az általános közérzetet és vitalitást.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük