Szervezetünk ugyan képes néhány vitamint előállítani, az ásványi anyagokat azonban csak táplálkozás útján tudja szintetizálni. Ez azért is fontos, mivel ásványi anyagok nélkül a vitaminok hatásai nem érvényesülnek, hiszen önmagukban a szervezet nem tudja beépíteni azokat. A talajból a növényekbe felszívódó ásványi anyagok mennyisége és aránya mindig függ az életkortól, az egészségi állapottól és a fizikai aktivitás mértékétől. Egy egészséges felnőtt ember testtömegének például 4-5%-a ásványi anyagokból tevődik össze, és ezek legnagyobb része a csontokban található.
Azt már sokan tudjuk, hogy az ásványi anyagok nagyon fontos szerepet játszanak az anyagcsere folyamatokban, és hiányuk/túltengésük különféle betegségeket okoz, emiatt különösen fontos a vegyes, kiegyensúlyozott étrend követése.
Nézzük is át a főbb ásványi anyagokat, szervezetünkben betöltött szerepüket és táplálékforrásukat.
BÓR
A csontritkulás, az ízületi kopás és gyulladás kialakulásának megelőzéséért felel. Fokozza a magnézium, kalcium, réz és D-vitamin hasznosulását, ezáltal támogatja a csontok, porcok és ízületek egészségét. Serkenti az ösztrogén és a tesztoszteron szintjét, így hozzájárul az optimális hormonszint eléréséhez és fenntartásához. Kutatások kimutatták, hogy pozitív hatást gyakorol a memóriára, agyműködésre és a kognitív teljesítményre. Gyulladáscsökkentő hatású, gátolja a vérrögök kialakulását az artériákban.
Hiánya/túltengése: csontritkulás, ízületi gyulladások, a nemi hormonok egyensúlyának felborulása, idegi problémák, koncentrációs és memóriazavarok. Túlzott fogyasztása bőrgyulladást vagy gyakori émelygést okozhat.
Természetes forrása: a nem citrusféle gyümölcsök, zöldségek (pl. zöld levelesek, avokádó), diófélék és hüvelyesek (vörösbab, lencse, csicseriborsó).
CINK
Támogatja a szervezet fejlődését, a növekedést és az emésztést. Legfontosabb szerepe a sejteket körülvevő hártya, a membrán védelme. Befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését és a normál anyagcserét. Védelmet nyújt a szabad gyökök és a gyulladások káros hatásaival szemben, segít az immunrendszer megfelelő állapotának fenntartásában. Kedvező hatást gyakorol a bőrre, elősegíti a sebgyógyulást.
Hiánya: fáradtság, kimerültség, csökkent teljesítőképesség, felborult hormonegyensúly, étvágytalanság és elhúzódó sebgyógyulás. Gyerekek esetén a cinkhiány lassíthatja a növekedést, a szervezet ellenálló képességét, ami által gyakoribbá válhatnak a vírusos megbetegedések.
Természetes forrása: a vörös húsok és az olyan magas fehérjetartalmú ételek, mint a csicseriborsó, gomba és mandula. Pótlása kiemelten fontos a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára.
JÓD
A pajzsmirigy által termelt hormonok egyik alkotóelemeként a jód nélkülözhetetlen a megfelelő pajzsmirigyműködéshez. Az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban vesz részt. Elsősorban a jódozott ivóvíz fogyasztása által kerül a szervezetbe. A fokozott jódbevitelt többnyire a nehéz fizikai munkát végző, a serdülőkorú, a változókorú, valamint a terhes és szoptató személyeknek ajánlják. Autoimmun eredetű pajzsmirigyproblémák esetén a jód alkalmazása nem ajánlott.
Hiánya: pajzsmirigy megnagyobbodás, pajzsmirigy-alulműködés és súlynövekedés, fizikai és mentális egészségromlás, a magzat, valamint a gyermek fejlődési rendellenessége.
Természetes forrása: tengeri élelmiszerek, tej és tojás. Pótlásának egyik legjobb módja a jódozott só fogyasztása.
KÁLIUM
A kálium részt vesz több enzim- és hormonfolyamatban, támogatja a szívműködést és az idegrendszert. Elősegíti a sejtek energiaellátását és tápanyagfelvételét, valamint szabályozza a szervezet folyadékháztartását. Hatással van a csont megfelelő felépítésére, így hozzájárulhat a csontritkulás csökkentéséhez vagy megelőzéséhez. Segít ellensúlyozni a túlzott nátriumbevitelt, ezáltal enyhül az erek falának feszülése és a magas vérnyomás. A sav-bázis egyensúly szabályozásával és a sav mennyiségének csökkentésével segít megelőzni a vesekő képződését
Hiánya: izomgyengeség, izomgörcsök, fáradtság, szívproblémák, szívritmuszavar, légzési problémák.
Természetes forrása: gyümölcsök, zöldségek, halak és a babfélék.
Forrás: