A gyakran használt cukorbetegség előszobája kifejezés tökéletesen leírja a prediabétesz figyelmeztető, ám még visszafordítható állapotát.
A normál vércukorszint és a cukorbetegség közötti köztes állapot ez, amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem annyira, hogy cukorbetegségnek nevezhessük. Mi a prediabétesz, miért fontos felismerni és hogyan lehet megelőzni? Bejegyzésünkben erről írunk most.

Árulkodó értékek: mikor jeleznek cukorbetegséget, mikor prediabéteszt?

Akkor beszélünk normál vércukorértékekről, amikor azok éhgyomorra 5,5 mmol/l alattiak, étkezés után 2 órával pedig 7,8 mmol/l alatt vannak.

Cukorbetegség áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterheléses vizsgálat során, a 2 órával később mért vércukorérték 11,1 mmol/l vagy magasabb. 

A prediabétesz a cukorbetegséget megelőző állapot, amelynek három típusa ismert: az emelkedett éhomi vércukorszint (IFG), a csökkent glükóztolerancia (IGT) és a két állapot együttes megjelenése (IGT és IFG). Amikor az éhgyomorra mért vércukor 6,1-6,9 között van, az már emelkedett éhomi vércukorértéket (IFG) jelent, ha pedig a cukorterhelés során a 2 órás érték 7,8-11,1 mmol/l közötti, az csökkent cukortoleranciát (IGT), amely már a diabétesz előszobájának, vagyis prediabétesznek tekinthető.

Miért fontos a korai felismerés?

Az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány elhízáshoz vezethet, és hatására kialakul a súlyos következményekkel járó 2-es típusú cukorbetegség. Érdemes már ennek előállapotában, a prediabéteszben felismerni és kezelni a szénhidrát-anyagcserezavart, mivel már ebben a fázisban megjelenhetnek szövődmények. A magas, kezeletlen vércukorszint károsítja a szívet, a vérereket, az idegeket, a szemet, de a veséket is.

Felmérések szerint a felnőtt lakosság 25-35%-a lehet érintett a prediabéteszben, de 65 éves kor felett ez az arány elérheti a 45-50%-ot is. Felismerése azért fontos, mert az állapot fokozott kardiovaszkuláris rizikóval jár. A prediabéteszes személyek körében bizonyított a szív- és érrendszeri betegségek (koszorúér-betegség, stroke, szívelégtelenség) nagyobb rizikója.

Tünetek és kockázati tényezők

A prediabétesz legjellemzőbb tünetei a megnövekedett szomjúságérzet és szájszárazság, a hasi elhízás, fáradtságérzet, alvászavarok és homályos látás. Kockázati tényezői között találjuk a genetikai hajlamot és családi hátteret, az életkort, az ülő, mozgásszegény életmódot, valamint az egészségtelen táplálkozást.

A magas koleszterinszint és vérnyomás gyakran együtt járhat prediabétesszel is. Nők esetében a policisztás ovárium (petefészek) szindróma (PCOS) az inzulinrezisztencia gyakori társbetegsége, ezért az is jelezhet prediabetikus állapotot.

Fontos az egyensúly!

Tisztázzuk, hogy sem a túl alacsony, sem a túl magas vércukorérték nem jelent jót. Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) esetén remegés, verejtékezés, szédülés, ingerültség tünetei figyelhetők meg.  Magas vércukorszint (hiperglikémia) és kezeletlen cukorbetegség esetében erőtlenség, fáradtság, levertség, szomjúság, gyakori vizelés, bőrviszketés és látászavar is jelentkezhet.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Mint oly sok kórállapot esetében, egészséges táplálkozással és mozgással a prediabétesz is megelőzhető.

Tegyük rendszeressé a sportot, tartsuk szem előtt, hogy már heti 150 perc mérsékelt mozgással csökkenthetjük a rizikótényezőket.

Kerüljük a sok finomított vagy magas cukortartalmú élelmiszert, válasszuk helyettük feldolgozatlan, teljes értékű, alacsony glikémiás indexű ételeket. A magas glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek hirtelen megemelik a vércukorszintet, ennek hatására a hasnyálmirigy inzulint kezd termelni, hogy eltüntesse a glükózt, majd amikor ez megtörtént, hirtelen csökkenés tapasztalható, azaz átmeneti hipoglikémia alakul ki. Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fokozatosan bomlanak le, nem okoznak hirtelen vércukorszint-ingadozást, nem terhelik túl a szervezetet. Válasszunk lassú felszívódású, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket, fogyasszunk elegendő fehérjét, gyümölcsöt, zöldséget, jó minőségű zsiradékot.

Igyekezzünk tartani az ideális súlyunkat, hiszen az elhízás rengeteg betegség, így a cukorbetegség kockázatát is magában hordozza.

Ugyanígy a stressz is növeli a prediabétesz és a cukorbetegség rizikóját, hiszen, ha megvan a genetikai hajlamunk és egyéb kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot. Próbáljuk csökkenteni életünkben a stresszforrásokat! 

A csont- és érrendszerünk megfelelő működését, valamint az általános egészségünket fenntartó HRI-Vitalion egy vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított, gyümölcs- és más növényi összetevőket tartalmazó étrend-kiegészítő mindazoknak, akik kiemelt figyelmet fordítanak az erek, a csontok és a porcok normál állapotának fenntartására, illetve, akik számára fontos az immun- és idegrendszer normál működése. 

hri fruits

Támogassuk egészségünket minőségi, feldolgozatlan élelmiszerekkel, természetes táplálékkiegészítőkkel, és éljünk aktív életet, így biztosan elkerülhetők a szénhidrát-anyagcserezavarok, így a prediabétesz is!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük