Trigliceridek, lipidek, vagy egyszerűen csak zsírok – mindannyian hallottunk már róluk, de vajon tudjuk azt is, hogy miért fontosak, mi a szervezetünkben betöltött funkciójuk és milyen típusaik léteznek? Fedezzük fel együtt a lipidek csodálatos világát!

Amellett, hogy szervezetünk számára a legtöbb energiát biztosítják, a zsírok a hormontermelődéshez és az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlenek. Kiváló hőszigetelő tulajdonságuk révén szabályozzák a testhőmérsékletet és védik belső szerveinket a mechanikai hatásoktól. Nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminok felszívódásához, ahogyan az epesavak termelődéséhez is. 

Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségben és mennyiségben fogyasztjuk őket. Túlzott bevitelük közismerten növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, túlsúlyhoz és elhízáshoz vezet. Ugyanígy az elégtelen zsírbevitelnek is lehetnek káros következményei. Ha nincs elég zsír a szervezetben, az termékenységi problémákat, hajhullást, bőrszárazságot, bőrgyulladásra való hajlamot, de immunrendszer gyengeséget is okozhat.

De mik azok a vérzsírok?

A koleszterin és a triglicerid a szervezetünk szempontjából legfontosabb vérzsírok. Ha a koleszterinből felesleg keletkezik, azt szervezetünk nem tudja leadni, így az az erek falában lerakódik és elősegíti az érelmeszesedést, növelve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A köznyelvben jó és rossz koleszterinként különböztetjük meg a HDL- és LDL-koleszterint. Utóbbi csökkentése a legeredményesebb módja a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésének és hatékony kezelésének.

A trigliceridek a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei. Egyik részük szervezetünk energiaszükségletét biztosítja, másik részük felhasználatlanul a zsírszövetben raktározódik. A megemelkedett triglicerid- vagy vérzsírszint a helytelen táplálkozás, a túlsúly, valamint a cukorbetegség, alkoholfogyasztás és pajzsmirigybetegség következménye. A magas koleszterinhez hasonlóan a megnövekedett trigliceridszint is fokozza a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját.

Melyek a jó zsírok, miket fogyasszunk?

Míg az állati eredetű zsírok leginkább telített és egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, addig a növényi zsiradékok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban is gazdagok. 

Úgy vigyázhatunk egészségünkre, ha minimalizáljuk a transzzsírok (feldolgozott, olajban sült élelmiszerek), mérsékeljük a telített zsírok (hús- és tejtermékek, tojás) és növeljük a telítetlen (mogyoróvaj, avokádó, diófélék, olívaolaj, szezámolaj) és többszörösen telítetlen zsírok (zsíros halak, chiamag, dió, lenmag) fogyasztását.

Hogyan segíthet a HRI-Vitalion tabletta az érrendszer egészségének fenntartásában?

A szív-érrendszeri betegségek és tünetek kezelésére kifejlesztett tabletta csökkenti az érfali lerakódásokat, ezáltal javítja a szervezet tápanyag- és oxigénellátottságát, növelve a salakanyag elszállítás hatásfokát is. Növény- és gyümölcskivonata, valamint vitamin- és ásványi anyag-tartalma olyan étrend-kiegészítővé teszik a HRI-Vitalion tablettát, amely energetizálja szervezetünket, jobb közérzetet biztosít nap mint nap. 

hri fruits

Próbáljuk ki, és ne feledjük, szívünk és érrendszerünk megfelelő működéséhez éljünk egészséges életet, melynek kiemelkedő része a kiegyensúlyozott, mértéktartó táplálkozás és a mozgás!

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük