A zsírban oldódó vitaminok közül az A-vitaminnak, más néven retinolnak fontos szerepe van a látásban, az immunrendszer működésében, a növekedésben, a szaporodásban, valamint a szív, a tüdő és más szervek megfelelő működésében. A karotinoid nevű természetes pigmentek, amelyek sárga, narancssárga és piros színt adnak a gyümölcsöknek és zöldségeknek, a szervezetben A-vitaminná alakulnak, így szintén jelentős szerepet játszanak az egészség megőrzésében. 

Az A-vitamin legfontosabb szerepe

1. Megőrzi szemünk egészségét

Tudtuk, hogy a retinában és a szem egyéb szöveteiben több A-vitamin található, mint a test bármely más részében? Nem véletlenül kapta hát a retinol nevet, hiszen az A-vitaminnak alapvető szerepe van a retinában található rodopszin nevű pigment előállításában. Ez a fényre rendkívül érzékeny, és így a gyenge fényviszonyok között alapvető fontosságú pigment a félhomályban, sötétben való jobb látást segíti.

2. Antioxidáns hatású

A C- és E-vitaminokhoz hasonlóan az A-vitamin is képes megkötni a szervezetben felszaporodott szabadgyököket.

3. Védi testünk nyálkahártyáit

Fenntartja a nyálkahártya szövetek megfelelő működését, így óvja szervezetünket a betolakodó baktériumok, vírusok és mikroorganizmusok ellen. 

4. Támogatja az immunrendszert

Fontos szerepet játszik a kórokozók eltávolításáért felelős fehérvérsejtek érésében és működésében. 

5. Elősegíti a csontnövekedést

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez, a növekedéshez, azonban túladagolása csont- és ízületi fájdalommal, súlyos esetben csontritkulással jár. A HRI-Vitalion tablettában található A- és C-vitamin hozzájárul a csontok megfelelő fejlődéséhez, míg a vas, cink, mangán és réz segíti a vérképzést és erősíti a csontokat. Ez a kombináció különösen hasznos lehet a szervezet általános egészségének fenntartásában, különösen a csontok és ízületek szempontjából.

6. Fenntartja a bőr egészségét

Megőrzi a testünket fedő hámszövet sejtjeinek egészségét. Védi a bőrt, gyulladáscsökkentő hatása miatt a bőrgyógyászok rendszeres pótlását ajánlják.

Jó A-vitamin-források

Az A-vitaminnak két fő formáját ismerjük, az előformált A-vitamint vagy retinolt, amely állati eredetű forrásokból fedezhető, valamint elővitaminjait, a növényi alapú forrásokból származó karotinoidokat, amilyenek a beta-karotinok is.

A sajt, tojás, olajos halak, tej és joghurt, máj és májtermékek (májpástétom) gazdag A-vitamin-források. Utóbbival azonban bánjunk tudatosan, hiszen heti többszöri fogyasztás esetén fennállhat a túladagolás veszélye.

Építsünk be étrendünkbe olyan béta-karotin-forrásokat, mint a sárga, piros és zöld (leveles) zöldségek, például a spenót, sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, piros paprika, mangó és sárgabarack, mivel ezeket a szervezet retinollá tudja alakítani. 

Az A-vitamin ajánlott napi mennyisége férfiak esetében 700, nőknél 600 mikrogramm. Minden olyan A-vitamin, amelyre a szervezetünknek nincs azonnal szüksége, elraktározódik, magyarán nincs rá naponta szükségünk.

Az A-vitamin-hiány következményei

Ha A-vitamin-hiány áll fenn, megnövekedik a fertőzésveszély és vérszegénység alakulhat ki. Ugyanakkor az egyik leggyakoribb szembetegség, a szemszárazság (xerophthalmia) hátterében is vitaminhiány húzódhat. Xerophthalmia esetén nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű könny, ami miatt a szemfelszín szárazzá válik. A látásromlásnak ezt a kezdeti szakaszát is komolyan kell venni. Másik jellemző tünet a farkasvakság vagy szürkületi vakság, amikor a szem nem képes alkalmazkodni a megváltozott fényviszonyokhoz. A látászavarok félhomályban vagy sötétben jelentkeznek, és nagymértékben befolyásolhatják a hétköznapokat (esti autóvezetéskor például). Ugyancsak A-vitamin-hiányra utalhat még a verejték- és faggyúmirigyek megbetegedése, a bőr-, nyálkahártya-szárazság, a szőrzet és a hajszálak törékenysége, majd kihullása, valamint a gyulladásra való fokozott hajlam.

Túladagolásának veszélyei

A túlzott A-vitamin-bevitel egyik legfőbb kockázata a csontritkulás.
Továbbá a terhes nők fokozottan figyeljenek a napi ajánlott mennyiség betartására, mivel már a kismértékű túladagolás is a magzat fejlődési rendellenességéhez vezethet. További túladagolási tünetek: hajhullás, száraz, repedezett bőr, törékeny körmök, ínyvérzés, fogyás, émelygés, kimerültség. 
Az A-vitamin egészségmegőrző szerepe vitathatatlan, azonban itt is az egyensúly a kulcs. Igyekezzünk inkább természetes forrásokból, élelmiszerek útján fedezni a napi mennyiséget.

Gyerekek, idősek, dohányzók esetében, és mindazoknál, akik időszakosan nem tudnak kiegyensúlyozott táplálkozást és életvitelt fenntartani, felmerülhet az A-vitamin pótlása természetes alapanyagú étrend-kiegészítőkkel. 

Bármelyik eset is áll fenn, a legfontosabb, hogy mindig tartsuk szem előtt az ajánlott mennyiséget, és azt ne haladjuk meg, hiszen ahogy láttuk az A-vitamin-hiány akárcsak a többlet hasonló tüneteket produkálhat.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük